Agricultura biointensivă – soluția pentru micii producători

Agricultura biointensivă – soluția pentru micii producători
26/06/2022
Sursa: SmartAgri

Agricultura biointensivă este un sistem de agricultură organică, în care fermierii se concentrează pe obținerea randamentelor maxime, din suprafețe limitate de pământ, asigurând în același timp creșterea biodiversității, precum și menținerea fertilității solului.

     Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că aproximativ 1/3 din terenurile agricole sunt degradate, ca urmare a agriculturii intensive. Dacă nu vor fi adoptate noi practici, cantitatea globală de teren arabil și productiv per persoană în 2050 va fi doar un sfert față de nivelul din 1960. De asemenea, se estimează că mai există foarte puțin teren care poate fi convertit pentru producția agricolă, fără a adânci efectele schimbărilor climatice. Prin urmare, fermierii trebuie să folosească puținul teren disponibil pentru a produce mai mult, ceea ce pentru mulți se traduce prin conversia la agricultura biointensivă. Adoptarea acestor practici vizează în primul rând micii producători, care sunt cei mai afectați de costul prohibitiv al input-urilor agricole și trebuie să fie profitabili pe suprafețe mici.

Principiile agriculturii biointensive

     Agricultura biointensiva este un mod de agricultură cu costuri reduse. Principiile acestei practici agricole includ:

Folosirea gunoiului de grajd pentru a îmbunătăți fertilitatea solului,

Pregătirea profundă a terenului pentru a îmbunătăți structura și aerarea solului

Spațierea apropiată pentru a crește productivitatea

Plantarea combinată - alegerea corectă a plantelor companion poate înlocui folosirea insecticidelor și a erbicidelor chimice

Integrarea practicilor specifice agriculturii carbonului. Agricultura carbonului se bazează pe cultivarea culturilor care produc cantități mari de biomasă și, prin urmare, carbon (elementul principal de construcție al corpurilor vegetale).

Cultivarea plantelor bogate în nutrienți și calorii. Acest principiu presupune producția unei diete complete pe cea mai mică suprafață posibilă. Practic, se concentrează asupra culturilor rădăcinoase, care sunt dense în calorii și produc bine pe o suprafață mică. Culturile de calorii includ cartofi, praz, păstârnac, morcovi, sfeclă, țelină.

Polenizare deschisă pentru conservarea geneticii. Folosirea semințelor polenizate deschis îi ajută pe fermieri să aibă propria lor rezervă de semințe. Este mai puțin costisitor și perpetuează trăsăturile pline de gust și aromă specifice semințelor nehibridizate.

 

Beneficiile agriculturii biointensive

     Această formă de producție agricolă face posibilă cultivarea alimentelor folosind cu 67% - 88% mai puțină apă, cu 50% -100% mai puțini fertilizanți și cu 99% mai puțină energie decât agricultura convențională. De asemenea, aceste tehnici pot produce de 2 până la 6 ori mai multă hrană, pot reface sănătatea solului de până la 60 de ori mai repede decât în natură și pot reduce la jumătate sau mai mult suprafața de pământ necesară.

Experiența multor fermieri care au întreprins sisteme biointensive de cultivare la scară mică a demonstrat că aceste sisteme pot fi profitabile, obținând în același timp o gamă largă de beneficii, inclusiv:

Creșterea materiei organice

Îmbunătățirea structurii solului

Creșterea activității biologice a solului

Creșterea capacității de reținere a apei (reducerea irigațiilor)

Randamente sporite

Reducerea combustibilului și a forței de muncă asociate cu prelucrarea solului

Reducerea eroziunii solului

 

Profituri uriașe obținute pe o suprafață mai mică de 1 hectar

     Pe plan internațional, canadianul Jean-Martin Fortier, care administrează ferma Les Jardins de la Grelinette, din regiunea Quebec a ajuns cunoscut în toată lumea după ce a reușit să obțină producții impresionante pe o suprafață mai mică de 1 hectar.

     Martin Fortier a fondat Les jardins de la Grelinette, o micro fermă ecologică, împreună cu partenera sa Maude-Hélène Desroches în 2004. Pe mai puțin de 1 hectar, ferma are un iaz, garduri vii, copaci și numeroase legume cultivate „biointensiv”. Ferma hrănește peste 200 de familii și generează vânzări anuale de peste 150.000 $. Mai recent, Jean-Martin și-a folosit experiența pentru a începe Ferme de Quatre-Temps, un proiect agricol în Hemmingford, Québec. Această fermă la scară mai mare încearcă să formeze cultivatorii aspiranți în metode biointensive pentru a-i sprijini în înființarea propriilor ferme.