FAQ
Suntem aici pentru orice întrebări legate de agricultură sau SmartAgri.
Ce întrebări am primit cel mai des

De ce sunt importante bursele Matif (EURONEXT) și BRM pentru fermierii români?

   Principalele surse de informare pentru prețurile de tranzacționare a cerealelor pentru fermierii români sunt bursele Matif (EURONEXT) și BRM (Bursa Română de Mărfuri, secțiunea cerealelor).
  Euronext Paris este cea mai importantă bursă de tranzacționare la nivel paneuropean cu acoperire globală și prezență locală. O prezență pan-europeană puternică oferă acces la piețele EURONEXT reglementate din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Oslo și Paris. Birourile care se întind pe trei continente deservesc clienții produselor și serviciilor globale. EURONEXT se bazează pe punctele forte ale fiecărei piețe locale, oferind în același timp amploare și acoperire teritorială.
  BRM afișează cotații calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prețuri agregate pe 4 mari zone teritoriale: FOB Constanța, Est, Vest, Sud, cu o frecvență săptămânală.
  Aplicația SmartAgri s-a născut din dorința fondatorilor ei să simplifice efortul unui fermier de a găsi și converti în lei un preț preluat din EURONEXT, respectiv BRM. Astfel, un fermier își poate crea un cont gratuit în aplicația SmartAgri (iOS sau Android) unde va găsi prețurile Euronext actualizate zilnic. Dacă dorește să aibă acces la mai multe cereale și mai multe surse de prețuri (Euronext și BRM pe zone), fermierul se poate abona la un abonament modic lunar sau anual și va putea chiar să-și configureze alerte de prețuri la cerealele favorite.

   Piețele futures (la termen) pentru cereale și semințe oleaginoase indică prețurile acelor mărfuri care sunt descoperite prin cumpărarea și vânzarea la bursă, reprezentând punctul culminant al forțelor cererii și ofertei. Piețele la termen contribuie la înlăturarea pozițiilor de monopol și lupta împotriva pozițiilor dominante. Piețele futures oferă un mecanism de difuzare a prețurilor la toți participanții de pe piață, multitudinea de condiții reunite pentru asigurarea prețului în cadrul cel mai concurențial cu putință.
  Prețurile “la vedere” și prețurile “la termen” tind să se miște în sus și în jos împreună, ceea ce face posibil conceptul de acoperire eficientă. Dar cei a căror activitate implicăcumpărarea sau vânzarea de cereale fizice și semințe oleaginoase sunt conștienți de faptul că prețul la vedere din propria zonă locală sau ceea ce furnizează furnizorul pentru o anumită marfă, diferă de obicei de prețul cotat pe piața futures.
  Acest lucru se datorează faptului că pe piețele locale, prețul futures pentru o marfă va fi ajustat cu variabile precum transportul, manipularea, depozitarea și calitatea, precum și factorii de cerere și ofertă care au impact asupra acelei zone. Această diferență de preț este cunoscută ca bază, care se calculează ca diferență între prețul la vedere și prețul la termen.Bazele pot fi fie pozitive, fie negative. O bază negativă este menționată ca fiind sub, cu alte cuvinte, prețul la vedere este sub prețul la termen. O bază pozitivă este menționată ca fiind terminată, prețul la vedere este peste prețul la termen. Baza este importantă, deoarece afectează rezultatul final al unei acoperiri, în ceea ce privește prețul final, fie plătit, fie primit.

   Un contract futures privind cerealele este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru livrarea de cereale în viitor la un preț convenit. Contractele sunt standardizate de un schimb futures cu privire la cantitate, calitate, timp și loc de livrare. Doar prețul este variabil.
  Există doi participanți principali pe piețele futures: hedgers (fermierii, societățile de producție-procesare și cele de comercializare) și speculatori.
  Hedgerii utilizează piețele futures pentru gestionarea riscurilor și rezistă unor riscuri asociate cu prețul sau disponibilitatea mărfii reale care stau la baza contractului futures.
  Tranzacțiile și pozițiile futures au scopul expres de a atenua aceste riscuri. Fermierii efectuează operațiuni de acoperire când doresc să protejeze valoarea produselor obținute și să-și acopere costurile aferente păstrării mărfii până în momentul livrării (pe piețele la termen sau pe piața “spot”); când doresc să se asigure că va exista un cumpărător pentru producția pe care urmează să o obțtină sau când doresc să fixeze un preț de vânzare pentru această producție.

   Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care își are sediul la Roma și al cărei scop principal este eliminarea foametei, îmbunătățirea alimentației, pe scară mondială, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă.
  Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) reprezintă o măsurare a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. Acesta constă din media a cinci indici de prețuri a grupurilor de mărfuri (cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne, zahăr) ponderate cu cotele medii de export ale fiecăruia dintre grupuri.