Navigând prin ambiguitățile Glifosatului: Dezbaterile UE privind controversatul erbicid

Navigând prin ambiguitățile Glifosatului: Dezbaterile UE privind controversatul erbicid
16/10/2023
Sursa: SmartAgri

Controversele alimentare și de mediu s-au materializat adesea în dileme etice și politice pe scena europeană. Una dintre cele mai vehemente astfel de dezbateri s-a concentrat recent pe glifosat, un erbicid omniprezent în practicile agricole ale Uniunii Europene.

     Scena, acum, este un teatru de varietăți al vociilor politice, unde fiecare stat membru își aduce contribuția la un narativ împărțit între securitatea alimentară, sănătate și sustenabilitate.

Decizia Divizată

     În septembrie, Comisia Europeană a lansat o propunere de reînnoire a aprobării glifosatului pentru piața UE până după 15 decembrie, dată la care expiră aprobarea curentă. Cu toate acestea, vânturile opoziției suflă puternic prin coridoarele puterii europene, propulsate de temerile privind impactul potențial al glifosatului asupra sănătății umane și a mediului înconjurător.

     În centrul dezbaterii se află o evaluare de lungă durată a siguranței și riscurilor glifosatului realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Desigur, nu toți actorii scenei politice europene privesc concluziile EFSA – care nu leagă "preocupări critice" de utilizarea glifosatului, dar recunoaște lacune în date cu privire la ecotoxicologia substanței – ca fiind pe deplin concludente sau satisfăcătoare.

Citește și: Dezbaterea privind derogările de mediu: Sprijin pentru agricultură versus protecția mediului

     Un factor crucial în acest labirint legislativ este „comitologia”, o procedură la nivel de UE care, deși laborioasă și adesea enigmatică, joacă un rol crucial în conturarea deciziilor tehnice ale legislației europene. Aici, statele membre pot oferi supraveghere și pot influența în mod semnificativ deciziile finale, într-un teatru adesea închis publicului și presei.

     Votul - cu implicațiile sale vaste și cu rezonanță profundă pentru agricultorii europeni și consumatori deopotrivă - pune sub microscop nu doar propunerea în sine, ci și sistemul în care se formează și se implementează astfel de legi. În joc se află sănătatea populației și a mediului, într-un context în care „dreptul de a ști” și transparența în procesele de luare a deciziilor devin tot mai pregnante în discursul public.

O Europă împărțită sau un front unitar?

     Statelor membre li se oferă acum o oportunitate de aur: aceea de a se exprima în numele populațiilor pe care le reprezintă, fie că aleg să adopte, să respingă sau să amâne reglementarea propusă. Dar în ce direcție va înclina balanța? Se va forma un front unitar, sau diversitatea de perspective naționale va culmina într-o hartă pestriță de aprobări și dezaprobări?

Cum vor vota statele membre?

     Tabăra ce militează pentru extinderea utilizării glifosatului se bazează pe argumente științifice, cum ar fi cele oferite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), care, deși recunoaște anumite lacune în datele disponibile, nu a identificat „preocupări critice” legate de utilizarea sa. Între țările care se află, conform surselor, în această tabără, se numără Portugalia, Spania, Italia și, posibil, Grecia și altele din Europa de Est.

     În contrast, Austria, de exemplu, s-a poziționat ferm împotriva propunerii, aderând la o decizie din 2017 a comitetului său național pentru afaceri UE de a vota împotriva oricărei reînnoiri a aprobării glifosatului la nivel european. Și Luxemburgul, precum și probabil Croația, tind spre un vot de respingere.

Citește și: Ucraina și provocările financiare ale integrării în Uniunea Europeană

     Pe de altă parte, un grup de țări se află într-o poziție ambivalentă sau încă nedecisă. Germania, de pildă, se confruntă cu o divizare internă în privința votului, având în vedere opiniile divergente dintre Ministrul Agriculturii și alte entități guvernamentale. Belgia și Franța, de asemenea, sunt într-o situație de incertitudine, analizând mai multe variante și propuneri alternative. În cele din urmă, pentru unii jucători precum Suedia sau țările baltice, pozițiile rămân încă neclare, adăugând un strat suplimentar de incertitudine în această ecuație complexă.

     Ceea ce este sigur este că decizia privind glifosatul va avea un impact semnificativ asupra agriculturii, sănătății publice și biodiversității în Uniunea Europeană. Cu ochii tuturor îndreptați către votul de vineri și perioada tensionată care va urma, starea de bine a agricultorilor, consumatorilor și mediului rămâne în balanță, așteptând ca delegații din statele membre să tragă linia și să decidă viitorul glifosatului pe continentul european.