2023 în sectorul agricol - Noi reguli pentru CAP, editare genetică, pesticide și etichetare

2023 în sectorul agricol - Noi reguli pentru CAP, editare genetică, pesticide și etichetare
30/12/2022
Sursa: SmartAgri

Ce fel de schimbări se pot întâmpla în domeniul agriculturii în 2023? Ce pași vor fi întreprinși pentru dezvoltarea sectorul agricol european?

Demarează noua CAP

     Odată cu aprobarea planului PAC olandez pe 13 decembrie, după săptămâni de dezbateri, noul program de subvenții pentru agricultură al UE este gata să intre în vigoare la 1 ianuarie. Noua PAC este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezistent și modern. În cadrul politicii reformate, finanțarea va fi distribuită mai echitabil fermelor familiale mici și mijlocii, precum și tinerilor fermieri. În plus, fermierii vor fi sprijiniți să adopte inovația, de la agricultura de precizie până la metodele de producție agroecologice.

Citește și: CAP 2023-2027: Cum arată Planul Național Strategic și care sunt eco-schemele elaborate de MADR

Ucraina

     Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat unde de șoc pe piețele agroalimentare globale – iar acest lucru este probabil să continue și în 2023. „Pe termen scurt, situația este deosebit de plină de provocări multiple cu care se confruntă fermierii în primăvara viitoare”, se arată într-un raport din decembrie al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU. Același document avertizează că „scăderea profitabilității și perspectivele reduse de generare de venituri în rândul producătorilor de cereale vor avea un impact substanțial asupra capacității acestora de a cultiva cereale de bază și alte produse alimentare de bază în 2023”. Între timp, un aflux de cereale pe căile de solidaritate ale UE provoacă tensiuni în creștere la granița dintre Ucraina și UE. Fermierii din UE au tras un semnal de alarmă cu privire la inundația de produse ucrainene, și anume uleiurile de cereale și semințe, perturbând piețele din țările vecine, inclusiv Polonia, România și Bulgaria. „Trebuie să avem o descriere completă a situației înainte de a lua orice decizie politică”, a spus comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, adăugând că executivul UE urmărește cu mare atenție situația din sectoarele sensibile pentru a vedea dacă această situație de liber schimb se va prelungi.

Citește și: Căile solidarității: Fermierii europeni nemulțumiți de invazia cerealelor ieftine din Ucraina

Președinția suedeză

     Suedia își va lua rândul la cârma Consiliului UE rotativ de la 1 ianuarie. Conform priorităților sale recent publicate de președinție, din punctul de vedere al agriculturii, președinția suedeză se va concentra asupra situației pieței în lumina invaziei Ucrainei de către Rusia și asupra tendințelor prețurilor la inputurile agricole, pentru a „menține disponibilitatea de a face față oricăror probleme. criză sau alte tulburări ale pieței”. De asemenea, promite să depună eforturi pentru consolidarea producției alimentare europene, să abordeze problemele agricole legate de comerț și să prioritizeze activitatea privind rolul și potențialul bioeconomiei.

Etichetare pe partea din față a ambalajului

      Comisia Europeană a anunțat „strategia de la fermă la furculiță pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și prietenos cu mediul” la 20 mai 2020, ca parte a Pactului ecologic european. Strategia își propune să reducă amprenta de mediu și climatică a sistemului alimentar al UE și să faciliteze trecerea la diete sănătoase și durabile. Strategia vizează întregul lanț alimentar și are în vedere împuternicirea consumatorilor prin intermediul informațiilor de etichetare. Un raport al Comisiei privind etichetarea nutrițională în fața ambalajului a însoțit strategia „de la fermă la furculiță” în mai 2020.

     Scopul din spatele etichetării nutriționale pe partea din față a ambalajului este de a îmbunătăți înțelegerea de către consumatori a valorii nutriționale a alimentelor, precum și de a stimula reformularea alimentelor către produse mai sănătoase și de a facilita alegerile alimentare mai sănătoase ale consumatorilor. Măsurile UE în domeniul informațiilor alimentare ar reduce fragmentarea pieței și ar facilita o piață unică armonizată, cu stimulente pentru alimente sănătoase și durabile în întreaga UE. Armonizarea sporită poate fi în special benefică pentru IMM-uri, deoarece acestea nu ar mai trebui să se conformeze cu diferite sisteme naționale de etichetare (cum ar fi Nutri-Score sau Keyhole) și ar putea aplica aceeași schemă de etichetare nutrițională frontală în întreaga UE. .

     Prevăzută inițial pentru sfârșitul anului 2022, decizia privind o etichetă nutrițională armonizată la nivelul UE pe parte din față a ambalajului a fost împinsă în 2023 – iar continuarea dosarului va fi o prioritate cheie a președinției suedeze, conform programului lor.

Pesticidele vor genera în continuare dezbateri aprinse

     Pesticidele vor continua să fie o temă cheie în 2023. În iunie, executivul UE și-a dezvăluit planul de revizuire a cadrului blocului pentru produsele de protecție a plantelor, regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), principalul vehicul pentru a transforma în realitate ambițiile de a reduce la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030. Dar aceste planuri nu s-au dovedit populare în rândul statelor membre, care au solicitat oficial o evaluare suplimentară a impactului executivului UE luni (19 decembrie) cu privire la impactul planurilor asupra securității alimentare. Acest lucru ar putea „întârzia sau deraia” avansarea ambițiilor, potrivit grupurilor verzi. Comisia va trebui acum să prezinte mai multe informații cel târziu până la șase luni de la intrarea sa în vigoare.

Citește și: UE revizuiește Directiva Pesticidelor-care vor fi noile restricții

Noi tehnici genomice

     Al doilea trimestru al anului 2023 va aduce verdictul mult așteptat al Comisiei cu privire la slăbirea sau nu a normelor UE privind noile tehnici genetice (sau NGT). Comisia a dat deja mai multe indicii că va sprijini dereglementarea NGT-urilor, inclusiv ca îndulcitor pentru unele dintre celelalte planuri de mediu ale sale. Între timp, Comisia își va prezenta și inițiativa privind protejarea, gestionarea durabilă și restaurarea solurilor UE în același timp. De asemenea, executivul UE este de așteptat să prezinte o revizuire a aspectelor legate de deșeurile alimentare și textile ale directivei-cadru a UE privind deșeurile.

Citește și: Culturile editate genetic ar putea ajunge în UE.Miracolul care va salva fermierii în fața secetei?

 

Bunăstarea animalelor, legea sistemelor alimentare

     Septembrie va avea loc revizuirea legislației UE privind bunăstarea animalelor. În timp ce majoritatea celor 27 de miniștri ai agriculturii sunt de acord că legislația, care nu a fost actualizată din 2009, trebuie să fie reînnoită, mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care standardele mai stricte din interiorul UE ar afecta competitivitatea sectorului zootehnic intern. Prin urmare, anul 2023 va aduce multe dezbateri cu privire la măsura în care aceste noi reguli se vor aplica produselor importate. Noua lege-cadru a Comisiei pentru sistemele alimentare durabile este de asemenea așteptată în al treilea trimestru al anului 2023. Legea urmărește să creeze o abordare integrată a UE cu privire la alimente pentru a „promova coerența politicilor la nivel european și național, a integra durabilitatea în toate politicile legate de alimentație și pentru a consolida rezistența sistemelor alimentare”.

Citește și: Innova: Top zece tendințe alimentare în 2023

Revizuirea REACH

     După ce a suferit o serie de întârzieri, revizuirea regulamentului de evaluare și autorizare a substanțelor chimice (REACH), anunțată ca parte a strategiei de durabilitate a Comisiei în materie de substanțe chimice, este prezentată oficial spre sfârșitul anului 2023. Dar, potrivit unor surse familiare cu problema, Comisia intenționează să continue cu prezentarea propunerii pe măsură ce aceasta este gata, ceea ce înseamnă că poate veni mai devreme. Noul cadru va afecta o gamă largă de substanțe chimice, de la pesticide la polimeri utilizați pentru a crea materiale plastice. După întârzieri, se așteaptă, de asemenea, ca Bruxelles-ul să prezinte planul de acțiune pentru managementul integrat al nutrienților (INMAP) spre sfârșitul anului 2023. INMAP își propune să atingă obiectivele Pactului Verde al UE de a reduce pierderile de nutrienți cu cel puțin 50% și utilizarea îngrășămintelor cu cel puțin 20% până în 2030 în Europa și va completa Planul de acțiune pentru poluare zero.

Citește și: Noul regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje stârnește critica

Știri relevante