Noul regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje stârnește critica

Noul regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje stârnește critica
22/11/2022
Sursa: SmartAgri

Un proiect de propunere de revizuire a Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost divulgat publicului, provocând nemulțumire în sectoarele afectate (în special industria băuturilor și a ospitalității).

     Potrivit textului, pe care Comisia ar trebui să-l prezinte până la sfârșitul lunii noiembrie, ambalajele reutilizabile ar trebui să ajungă la următoarele valori:

           30% din băuturile reci și calde până în 2030 și 95% până în 2040

           20% din alimentele gata preparate la pachet până în 2030 și 75% până în 2040

           20% din băuturile alcoolice (excluzând vinul și băuturile spirtoase) până în 2030 și    75% până în 2040

           20% din băuturile nealcoolice până în 2030 și 75% până în 2040

           90% din livrările mari de electrocasnice până în 2030

     Ca reacție la conținutul documentului scurs, EUROPEN - The European Organization for Packaging and the Environment- au lansat împreună cu alte câteva organizații de ambalare o declarație comună care pune sub semnul întrebării adevărata sustenabilitate a revizuirilor legislative ale UE și subliniază o serie de măsuri contraproductive planificate. Organizațiile si-au exprimat îngrijorarea că acestea nu se bazează pe dovezi suficiente și pot duce la un impact mai mare asupra mediului.

Citește și: Top 5 producători mondiali de grâu. Află care sunt și cei mai mari importatori

Unele dintre preocupările menționate în declarația comună sunt:

           Abordarea actuală va duce la un mediu de reglementare care va fi, în cel mai bun caz, imposibil de realizat și paralizant pentru sectoare întregi ale industriei europene în cel mai rău caz.

           Majoritatea recomandărilor cheie care ar asigura în mod adecvat protecția alimentelor și produselor nu au fost luate în considerare.

           Înlăturând rolul-cheie al reciclării pentru a obține circularitatea ambalajelor, ar servi, în mod paradoxal, la îngreunarea transformării deșeurilor în materii prime viabile, secundare, care pot fi utilizate pe piață, anulând cauza reciclării, punând în pericol milioane de locuri de muncă și miliarde de euro de investiţii.

           Propunerea riscă să dăuneze producătorilor de ambalaje, a tuturor materialelor, precum și furnizorilor și utilizatorilor acestora, din industrie, logistică și retail. Organizațiile solicită definirea unui cadru pentru adoptarea rapidă a liniilor directoare clare de proiectare pentru reciclare, care să fie actualizate în mod regulat cu implicarea experților în lanțul valoric pentru diferitele materiale de ambalare.

           Obiectivele obligatorii de conținut reciclat propuse pentru ambalajele din plastic nu țin cont de blocajele care afectează disponibilitatea, calitatea și costul materialelor plastice reciclate.

           Raportul arbitrar produs/ambalaj propus pentru anumite produse nu ia în considerare siguranța și funcționalitatea ambalajului.

           Interdicțiile arbitrare și obiectivele nerealiste și discriminatorii care nu sunt susținute de dovezi științifice și empirice nu creează climatul investițional pozitiv necesar pentru a sprijini tranziția și pun industria să se întrebe dacă a continua să investească în acest cadru legislativ este deloc durabil.

Citește și: Fermierii și industria critică planul de salvare al CE la criza îngrășămintelor

Susținătorii noilor reglemetări

     Alții susțin mai mult obiectivele de reutilizare. Printre acestea se numără și platforma Reloop, care reunește grupuri verzi și actori din industria de reciclare pentru a construi o economie circulară. Clarissa Morawski, CEO-ul platformei, spune că proiectul de legi UE lasă mult timp – mai mult de 15 ani – pentru ca industriei să facă tranziția, deoarece obiectivele mai mari ajung abia în 2040. În timp ce Morawski a fost de acord că reciclarea în sisteme cu circuit închis poate fi uneori mai bună pentru mediu decât reutilizarea, ea este de părere că cea mai mare parte a Europei nu are nici pe departe sisteme de reciclare suficient de bune pentru ca acest scenariu să fie aplicat. Potrivit Reloop, o reciclare de 90% de la sticlă la sticlă și de la can-to-can poate fi realizată într-un sistem în buclă închisă dacă sunt implementate sisteme adecvate de returnare a depozitelor (DRS) în cele 27 de state membre ale UE. Cei mai mari fani ai țintelor de reutilizare se găsesc în rândul grupurilor de mediu, care spun că acestea sunt preferabile reciclării.

     O țintă de ambalaje reutilizabile de 50% în comerțul electronic, mâncarea la pachet și alte sectoare ar putea duce la reducerea cu 3,7 milioane de tone de CO2 până în 2030, potrivit unui raport prezentat anul trecut de alianța Rethink Plastic și Break Free From Plastic. Jean-Pierre Schweitzer de la Biroul European de Mediu (EEB) a susținut că executivul UE ar putea merge și mai departe și ar putea extinde domeniul de aplicare al obiectivelor de reutilizare. Proiectul include, de asemenea, măsuri pentru eliminarea materialelor greu de reciclat, inclusiv criterii pentru proiectarea produselor în conformitate cu procesele de reciclare, evidențiind provocările cu substanțe precum aditivii și cernelurile. Până în 2030, ambalajele vor fi considerate reciclabile doar dacă „respectă criteriile de proiectare pentru reciclare”.

     Pe 30 noiembrie, Comisia Europeană va adopta cel de-al doilea pachet al Pachetului pentru Economia Circulară. Conținutul le are pe toate - de la „Revendicări ecologice” la materiale plastice bio și microplastic la consumul durabil de bunuri (dreptul de reparare) și multe altele. De asemenea, face parte din Pachetul de economie circulară II: noua directivă privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR), care va deveni un regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (PPWR).