Căile solidarității: Fermierii europeni nemulțumiți de invazia cerealelor ieftine din Ucraina

Căile solidarității: Fermierii europeni nemulțumiți de invazia cerealelor ieftine din Ucraina
03/10/2022
Sursa: SmartAgri

Fermierii autohtoni susțin că cerealele ucrainene destinate piețelor mondiale intră în România și influențează negativ prețul.

     Potrivit lui Florentin Bercu de la Alianța Română pentru Agricultură și Cooperare, producătorii agricoli români au suferit o „deteriorare puternică a competitivității lor”. Pentru Bercu, principala problemă este că fermierii români sunt sub-cotați de importurile mai ieftine de floarea-soarelui, grâu, orz și porumb din Ucraina, care sunt cultivate sub reguli și restricții diferite față de UE. „Importul de cereale și semințe oleaginoase trebuie să tranziteze teritoriul țării și să ajungă în statele membre UE, care sunt importatoare nete ale acestor culturi sau, mai departe, în țări terțe. Dar, dimpotrivă, aceste culturi sunt vândute pe piața din România”, a declarat el pentru EURACTIV. Aceste diferențe reduc prețul, făcându-l mai atractiv pentru comercianți. Între timp, acest lucru reduce calitatea cerealelor vândute pe piața din România, punând în pericol producătorii locali.

     „În vârful recoltei, piața locală de cereale și oleaginoase este mulțumită de cereale ucrainene, prăbușind astfel piața cerealelor din România, atât din punct de vedere al prețurilor de achiziție, cât și din punct de vedere al volumelor necesare”, a explicat Bercu. Costul transportului pentru fermierii români, care aproape s-a triplat în prima lună de liberalizare a comerțului din cauza cererilor extrem de mari de producție din Ucraina, este o altă problemă rezultată din demersurile de facilitare a exporturilor de cereale ucrainene. În plus, mai precizează Bercu, cantitatea de produse fitosanitare false sau ilegale din UE a crescut, punând în pericol atât clienții locali, cât și europeni. El a avertizat că o „furtună perfectă” a fost produsă de combinația dintre prețuri mici de cumpărare, randamente scăzute și costuri mari de producție.

 

Prețul solidarității plătit de fermierii europeni

     Fermierii români nu sunt singurii care și-au exprimat nemulțumirea față de importurile ieftine din Ucraina. Fermierii bulgari au organizat proteste în mai multe orașe împotriva importurilor agricole ucrainene. Iliya Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria, a declarat că țara sa este inundată de cereale ucrainene și semințe de floarea soarelui. Producătorii ucraineni vând la un preț mai mic din cauza războiului și nu respectă aceleași reglementări de mediu ca cele din Europa, a adăugat el.

     În Franța, producătorul de carne de pui Anvol, a declarat la începutul lunii septembrie că UE nu ar trebui să reînnoiască anul viitor acordul din iunie care a ridicat tarifele și cotele la produsele agricole ucrainene. Acesta a spus că importurile de carne de pui din Ucraina s-au dublat în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, afectând fermierii francezi care au costuri de producție mai mari.

     În același registru, fermierii din provincia Podkarpackie, la granița de sud-est a Poloniei, sunt supărați că cerealele ucrainene destinate exportului în Orientul Mijlociu și Africa se strecoară pe piața internă și scad prețurile în cea mai săracă regiune a Poloniei. ”Din cerealele care ies acum din Ucraina, aproximativ 80% vin prin Polonia – și multe se scurg pe piețele locale, scăzând prețurile”, a avetizat Jan Bieniasz, directorul general al cooperativei de fermieri SAN din satul Laka, citat de DW.com

 

Scopul ”căilor solidarității”

     Pe 12 mai, Comisia Europeană a declarat că va ajuta la transportul cerealelor din Ucraina prin înființarea „coridoarelor de solidaritate” de la granița dintre Polonia și Ucraina până la porturile de la Marea Baltică. Președintele american Joe Biden a promis ajutorul Washingtonului pentru a asigura depozitarea în silozuri

     Vizarea țărilor terțe care depind în mod considerabil de cerealele ucrainene a constituit o etapă importantă pentru căile de solidaritate ale UE. Țările despre care s-a constatat că au cea mai mare dependență de importurile de grâu din Ucraina și Rusia și, prin urmare, sunt cele mai vulnerabile la aceste perturbări ale pieței, sunt Somalia (100%), Benin (100%), Laos (94%). , Egipt (82%), Sudan (75%), RD Congo (69%), Senegal (66%) și Tanzania (64%).

     Deblocarea exporturilor ucrainene pe mare a fost esențială pentru eliberarea celor peste 20 de milioane de tone de cereale (aproximativ 6,6 milioane de tone de grâu, 13,6 milioane de tone de porumb și 400.000 de tone de orz) care au fost prinse în porturile Ucrainei, cu o valoare de în jur de 10 miliarde de dolari. Potrivit guvernului ucrainean,  în luna octombrie sunt programate pentru export alte 4 milioane de tone de cereale.

 

”Căile de solidaritate” ar putea deveni permanente

     Situația generată de inițiativa ”căilor de solidaritate” s-ar putea prelungi pentru fermierii europeni. Ucraina și UE au anunțat că lucrează la măsuri practice pentru a consolida în permanență așa-numitele „căi de solidaritate” pentru exporturile agroalimentare, argumentând că acest lucru este necesar pentru a asigura securitatea alimentară de lungă durată – iar UE explorează modalități de a ajuta la plata facturii.

     „Nu trebuie doar să menținem căile de solidaritate, ci și să le dezvoltăm în continuare, deoarece sunt necesare pentru securitatea alimentară”, a subliniat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în timpul reuniunii miniștrilor agriculturii de luni (26 septembrie). Cum se vor traduce aceste ”căi de solidaritate permanente” pentru competitivitatea și profitul fermierilor europeni rămâne de văzut.