CE recunoaște existența problemelor legate de afluxul de cereale din Ucraina

CE recunoaște existența problemelor legate de afluxul de cereale din Ucraina
17/01/2023
Sursa: SmartAgri

Comisia Europeană a subliniat că este conștientă de efectele pe care așa-numitele Căi ale Solidarității le au asupra națiunilor precum România sau Polonia.

      Ca răspuns la dificultățile provocate de războiul Rusiei, UE a anunțat, la sfârșitul lunii mai 2022, proiectul căilor solidarității, pentru a ajuta Ucraina să exporte mărfuri agricole prin toate rutele fezabile, inclusiv transportul feroviar, rutier și fluvial. La aproape un an de la începutul războiului, măsurile au fost eficiente: potrivit lui Michael Scannell, directorul general adjunct al Comisiei, trei milioane de tone de cereale au fost expediate pe căile de solidaritate în decembrie.

     „Nimeni nu a prezis acest nivel de succes atunci când au fost lansate căile de solidaritate, dar, desigur, are un cost în ceea ce privește perturbarea comerțului local în țările vecine”, a spus Scannell parlamentarilor în timpul unei reuniuni a Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului UE.

     Cu toate că liniile de solidaritate au fost menite să faciliteze transportul prin țările vecine Ucrainei, cum ar fi România și Polonia, către piețele UE și globale, fermierii din aceste țări au avertizat în mod repetat că o cantitate mare de cereale rămâne blocată în regiunile de graniță, unde scot producătorii locali de pe piață.

Citește și: Căile solidarității: Fermierii europeni nemulțumiți de invazia cerealelor ieftine din Ucraina

     De exemplu, în septembrie, producătorii români de cereale au avertizat că un aflux de cereale ucrainene prin intermediul inițiativei căilor de solidaritate îi împinge aproape de faliment. Comisia a insistat la momentul respectiv că acest lucru nu are un impact negativ asupra pieței unice, dar Scannell a recunoscut că problema trebuie abordată și a subliniat că Bruxelles-ul este „foarte atent la asta”.

Îmbunătățirea logisticii

     Potrivit lui Scannell,  măsurile necesare sunt îmbunătățirea logisticii, inclusiv conexiuni rutiere, feroviare și barje mai bune pentru a ajuta la transportul de cereale în continuare și facilități de depozitare mai bune în țările în cauză. „Au loc o mulțime de investiții mari în acest sens”, a subliniat reprezentantul CE. Cu toate acestea, el nu a specificat o sumă sau un calendar și nu a confirmat dacă astfel de investiții provin din fonduri UE, naționale sau private.

     Deși abordarea unor astfel de probleme „este o mare prioritate”, căile de solidaritate „vor funcționa în cele din urmă în avantajul acestor țări vecine”, a asigurat el, invocând „noile piețe vaste” pe care le vor avea la dispoziție odată ce UE va integra în continuare Ucraina. Totuși, parlamentarii, în special cei din țările în cauză, au fost mai puțin convinși. „Este foarte dificil pentru țări precum Polonia și România”, a subliniat europarlamentarul socialist Clara Aguilera în timpul întâlnirii, solicitând ajutor specific și „sprijin sporit din partea Comisiei Europene” pentru țările care împart granița cu Ucraina.

Toamna 2022  - proteste din partea producătorilor agricoli din toată Europa

    Toamna anului trecut a adus proteste din partea producătorilor agricoli din toată Europa, referitor la mărfurile venite din Ucraina. Pentru fermierii români, principala problemă a fost că aceștia au fost sub-cotați de importurile mai ieftine de floarea-soarelui, grâu, orz și porumb din Ucraina, care sunt cultivate sub reguli și restricții diferite față de UE.

Citește și: Analiza McKinsey: Cum va impacta războiul din Ucraina securitatea alimentară in 2023

      Tot în toamna anului trecut, fermierii bulgari au organizat proteste în mai multe orașe împotriva importurilor agricole ucrainene. Iliya Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria, avertiza că țara sa este inundată de cereale ucrainene și semințe de floarea soarelui.

     În Franța, producătorul de carne de pui Anvol, declara la începutul lunii septembrie 2022 că UE nu ar trebui să reînnoiască anul viitor acordul din iunie care a ridicat tarifele și cotele la produsele agricole ucrainene. Acesta a spus că importurile de carne de pui din Ucraina s-au dublat în primele șase luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, afectând fermierii francezi care au costuri de producție mai mari.

Comisarul CE pentru Agricultură a recunoscut existența problemelor generate de acordul de liber schimb

     Comisarul CE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski pare să se distanțeze de politica UE referitoare la acordul de liber schimb. UE trebuie să-și revizuiască acordul de liber schimb cu Ucraina și să introducă restricții la import pentru unele produse alimentare, declara Wojciechowski, la începutul lunii decembrie, în cadrul unui eveniment al membrilor parlamentului polonez.

     Comentariile comisarului polonez au contrazis categoric poziția oficială a UE conform căreia permiterea exporturilor alimentare nerestricționate din Ucraina este esențială pentru a ajuta economia țării devastată de război.

Citește și: Fermierii și industria critică planul de salvare al CE la criza îngrășămintelor

     „Ajutorarea Ucrainei este prioritatea noastră strategică și acest lucru este dincolo de orice discuție. Este o chestiune de securitate, dar pentru unele produse, această politică va trebui revizuită. Importurile unor produse agricole au crescut într-adevăr de câteva ori după deschiderea comerțului cu Ucraina. Pur și simplu vin prea multe bunuri.”

     Wojciechowski a enumerat porumbul, rapița și carnea de pui drept exemple de alimente care „au ajuns în cantități excesive”. El a spus că România și Bulgaria au înregistrat și o creștere „problematică” a importurilor de ulei de floarea-soarelui din Ucraina.

     Un raport al Comisiei privind produsele ucrainene care fac obiectul acordului de liber schimb a constatat că UE a înregistrat o „creștere semnificativă a importurilor de carne de pui, ouă, lapte praf, unt, zaharuri, amidon, tărâțe și unele cereale”. Cu toate acestea, executivul UE nu a ajuns încă la o poziție cu privire la posibilitatea de a lua măsuri pentru a aborda fluxurile crescute.

     Wojciechowski a spus că o decizie cu privire la introducerea de tarife la produsele alimentare „va depinde de mulți comisari... dar părerea mea este că există o problemă. Acolo unde aceste exporturi au crescut în mod clar, voi vorbi în favoarea introducerii restricțiilor la import.”

     Agricultura joacă un rol vital în economia Ucrainei, reprezentând aproximativ o cincime din PIB-ul țării și 40% din exporturi. Bruxelles a anunțat recent o investiție de 1 miliard de euro pentru a stimula căile de solidaritate terestre ale UE prin care Ucraina a putut exporta aproximativ 17 milioane de tone de produse alimentare de la începutul invaziei ruse.

 

 

Știri relevante