COP27 evidențiază provocările și soluțiile din agricultură în fața schimbărilor climatice

COP27 evidențiază provocările și soluțiile din agricultură în fața schimbărilor climatice
29/11/2022
Sursa: SmartAgri

Conferința COP 27 privind schimbările climatice de la Sharm el-Sheikh, Egipt a făcut istorie prin includerea, pentru prima dată, a producției alimentare, râurilor, soluțiilor bazate pe natură și a dreptului la un mediu sănătos într-o „decizie de acoperire” generală a COP.

     Agricultura și alimentația au avut un profil substanțial mai important decât la COP-urile anterioare, conferința fiind martora la o serie de anunțuri semnificative referitoare la abordarea impactului climatic în alimentație și agricultură.

Pavilion dedicat alimentației și agriculturii

     Pentru prima dată la COP a existat un pavilion dedicat alimentației și agriculturii găzduit de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în colaborare cu Fundația Rockefeller și organizația interguvernamentală de cercetare agricolă CGIAR. De asemenea, nou în acest an a fost pavilionul Sistemelor Alimentare, găzduit de o coaliție internațională de ONG-uri din sectorul alimentar, agricol și de mediu, cu sprijinul UE, care a prezentat acțiuni menite să creeze sisteme alimentare mai sănătoase, mai rezistente și mai echitabile.

Citește și: Culturile editate genetic ar putea ajunge în UE.Miracolul care va salva fermierii în fața secetei?

     FAO a anunțat în timpul COP 27 că intenționează să publice, până la conferința de anul viitor, un plan climatic pentru sectorul agroalimentar pentru a arăta modul în care alimentația și agricultura se pot alinia cu obiectivul ONU de a limita încălzirea globală la 1,5°C.  Directorul adjunct al FAO, Zitouni Ould-Dada, și-a luat acest angajament la un eveniment găzduit de FAIRR, o organizație care consiliază investitorii cu privire la problemele materiale ESG (Mediu, Social, Guvernanță) din sectorul proteinelor animale.

 

Iată cele mai importante inițiative din cadrul COP27

Agriculture Innovation Mission for Climate

     Guvernele a 42 de națiuni au promis 8 miliarde de dolari pentru a ajuta fermierii să reducă emisiile și să se adapteze la schimbările climatice. Inițiativa, numită Agriculture Innovation Mission for Climate, a fost lansată în primă fază în urmă cu un an cu misiunea de a consolida tehnologia agricolă - inclusiv inteligența artificială, nanotehnologia și robotica - pentru a aborda impactul din ce în ce mai presant al schimbărilor climatice. O parte din fonduri – 1 miliard de dolari – va fi alocată micilor fermieri din regiunile în curs de dezvoltare și pentru promovarea accesului lor la tehnologie.

Foaia de Parcus a Producției Agricole pentru menținerea încălzirii Globale la 1.5°C

     La finalul conferinței, un grup dintre cele mai mari corporații de mărfuri agricole din lume, facilitat de Forumul Economic Mondial (WEF) și Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă (WBCSD), a lansat Foaia de Parcurs pentru Sectorul Agriculturii la 1,5°C.

     Coaliția formată din 14 entități cuprinde firme de top din sectoarele zootehnic, soia și ulei de palmier, și anume ADM, Amaggi, Bunge, Cargill, COFCO International, Golden Agri-Resources, JBS, Louis Dreyfus, Marfrig, Musim Mas, Olam Group, Olam Food Ingrediente, Viterra și Wilmar International.

     Companiile susțin că vor începe procesul de eliminare a defrișărilor pentru anumite mărfuri și vor raporta progresul lor în mod transparent pe parcurs. Cu toate acestea, criticii planului, inclusiv grupurile de mediu, susțin că limbajul propunerii permite prea multe lacune, rezultând o politică nu suficient de strictă, care nu va aborda rapid problemele. O îngrijorare este că eliminarea treptată de-a lungul anilor este prea lentă, permițând o perioadă de timp a producției și a profitului să crească înainte de termenul limită.

Citește și: Cum influențează schimbările climatice producția de grâu. Care sunt strategiile de adaptare

     Producția de alimente reprezintă aproximativ o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră și reprezintă principala amenințare la adresa a 86% dintre speciile din lume aflate în pericol de dispariție, în timp ce creșterea vitelor este responsabilă pentru trei sferturi din pierderea pădurii tropicale amazoniene. Investitorii speră că foaia de parcurs va oferi îndrumări cu privire la chestiuni precum limitarea emisiilor de metan și sprijin pentru a asigura o „tranziție justă” pentru fermieri, a declarat Jeremy Coller, președintele Inițiativei FAIRR, organizatorii campaniei conduse de investitori.

Inițiativa privind acțiunea climatică și nutriția (I-CAN)

     De remarcat în mod deosebit a fost lansarea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a Inițiativei privind acțiunea climatică și nutriția (I-CAN), menită să sprijine dezvoltarea de soluții politice „câștig-câștig” care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la îmbunătățirea nutriției, în special pentru copii și grupurile vulnerabile.

Inițiativa FAST

     Suprapunerea dintre dietele ecologice și cele mai sănătoase reprezintă o coincidență fortuită care rămâne relativ neexplorată deopotrivă de factorii de decizie sau de companiile alimentare. Tocmai pentru a explora această suprapunere, FAO, în colaborare cu președinția egipteană COP a lansat inițiativa Food and Agriculture for Sustainable Transformation (FAST), menită să faciliteze finanțarea proiectelor de decarbonizare și de creștere a rezilienței sectoarelor agricole din comunitățile cele mai vulnerabile.

Fondul „pierderi și daune”

     Discuțiile de două săptămâni privind schimbările climatice s-au încheiat cu un acord semnat pentru crearea unui fond de finanțare pentru climă. Guvernele au convenit să înființeze un fond dedicat pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să răspundă la pierderile și daunele cauzate de impactul schimbărilor climatice. Guvernele au convenit, de asemenea, să înființeze un „comitet de tranziție” pentru a recomanda modul în care ar trebui să funcționeze fondul până la COP28 anul viitor. Secretarul executiv al ONU pentru Schimbările Climatice, Simon Stiell, a declarat: „Am stabilit o cale de urmat într-o conversație de zeci de ani cu privire la finanțarea pierderilor și daunelor – deliberând asupra modului în care abordăm impactul asupra comunităților ale căror vieți și mijloace de trai au fost distruse de cele mai grave efecte. a schimbărilor climatice.”

Semnale puternice de voință politică pentru păduri

    Prezența președintelui ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a pus în atenție Amazonia la COP27 – Brazilia promițând să acorde prioritate stopării defrișărilor și oferindu-se să găzduiască COP30 în trei ani. De asemenea, un anunț al Braziliei, Indoneziei și Republicii Democrate Congo – făcut în Indonezia înaintea G20 – le-a semnalat intențiile de a lucra împreună pentru a-și proteja vastele zone de păduri tropicale, câștigând porecla „OPEC a pădurilor tropicale”.

Concluziile COP27

     Textul de decizie finală al COP27 recunoaște „prioritatea fundamentală de a proteja securitatea alimentară și de a pune capăt foametei” și vulnerabilitatea producției de alimente la schimbările climatice. De asemenea, „recunoaște că schimbările climatice exacerbează crizele alimentare globale și invers, în special în țările în curs de dezvoltare”. Cu referire la consecințele războiului Rusiei din Ucraina asupra alimentelor și îngrășămintelor, dar fără a le menționa în mod explicit, textul „subliniază” că „situația geopolitică globală și impactul ei asupra energiei, alimentelor și situațiilor economice” nu ar trebui folosite ca scuză pentru „recul sau deprioritizarea acțiunii climatice” – așa cum s-a văzut în ultimele luni.

     Un raport recent, publicat de Alianța Globală pentru Viitorul Alimentației, a constatat că doar 3% din finanțele publice pentru combaterea schimbărilor climatice sunt direcționate către sistemele alimentare, în contrast puternic cu sectoarele energiei și transporturilor, care împreună reprezintă aproximativ două treimi din cheltuielile publice pentru climă. Prezența sporită pentru alimente și agricultură în acest an sugerează că COP se dezvoltă ca un loc pentru promovarea inițiativelor privind schimbările climatice și sporirea rezilienței producției agricole la aceste schimbări.

 

Știri relevante