Rețea europeană de trafic cu carne de cal, destructurată de Europol

Rețea europeană de trafic cu carne de cal, destructurată de Europol
06/12/2022
Sursa: SmartAgri

Autoritățile europene au descoperit o rețea care vindea carne de cal potențial periculoasă în cel puțin patru țări.

     Operațiunea a fost coordonată de Europol și Garda Civilă Spaniolă (Guardia Civil). Operațiunea Yucatán a vizat vânzarea cărnii de cal nepotrivită consumului. Carnea a fost vândută pe piețele spaniolă, belgiană, germană și italiană.

     În Spania, 35 de persoane au fost reținute și șase companii au fost investigate. Oficialii spanioli au confiscat o jumătate de tonă de carne de cal de la măcelarii, deoarece reprezenta un risc pentru sănătatea publică. În cadrul aceleiași operațiuni, Poliția Federală Belgiană a efectuat la începutul acestui an șase arestări.

Citește și: Fermierii și industria critică planul de salvare al CE la criza îngrășămintelor

     Informațiile de trasabilitate pentru animale au fost modificate prin modificarea documentelor de înregistrare, transfer și identificare. Banda este acuzată de infracțiuni, inclusiv fraudă alimentară, spălare de bani și fraudă de documente. Inspecțiile efectuate de Agenția Federală pentru Siguranța Lanțului Alimentar (FASFC) și Inspectoratul pentru Bunăstarea Animalelor din Belgia au arătat dovezi de falsificare a pașapoartelor și a microcipurilor animalelor.

Anchetă în desfășurare din 2019

     Un singur transport ilegal ar putea genera până la 35.000 de euro transportatori, cu o cifră de afaceri estimată la 4,5 milioane de euro, a spus Europol. Suspecții aveau funcții diferite de la cei care sacrificau animalele fără controalele necesare la medicii veterinari care furnizau documente false și proprietarii unităților de măcelărie care vindeau carnea.

     În cadrul operațiunii ilegale, cai erau achiziționați din Spania gratuit sau până în 100 EUR per animal, pentru ca ulterior să ajungă la vânzare la valori apropiate de 1.500 EUR.  Ofițerii spanioli au făcut o percheziție în unitățile clandestine din Valencia și au găsit 80 de cai, care fuseseră abuzați și sufereau de diverse boli netratate din cauza lipsei de îngrijire veterinară. Ferma a fost închisă și caii au fost duși în adăposturi, cu excepția unuia care a fost eutanasiat.

Citește și: Producătorii agro-alimentari sună alarma: Va fi o iarnă cu penurie de alimente și prețuri ridicate

     Animalele au îndurat condiții precare în fermele improvizate, lipsa hranei și a apei, precum și situații stresante în timpul transportului, au spus autoritățile. Cel mai recent raport al Rețelei de Alertă și Cooperare (ACN) a menționat și fraudarea pașapoartelor de cai. Pe parcursul anilor 2020 și 2021, mai multe țări UE au încercat să combată introducerea ilegală a cailor în lanțul alimentar. Animalele excluse nu mai au nicio valoare de piață la sfârșitul vieții. Traficanții falsificau pașapoartele acestor cai pentru a-i reintroduce în lanțul trofic.

     Actuala legislație alimentară a UE obligă întreprinderile să respecte cerințele blocului comunitar în toate etapele producției și distribuției. Aceasta include garanția că alimentele importate sunt echivalente cu normele UE privind siguranța alimentară și cerințele de trasabilitate. În 2013, un alt scandal a zguduit Europa după ce au fost găsite urme nedeclarate sau declarate necorespunzător de ADN de cal în burgeri de vită congelați vânduți în supermarketurile irlandeze și britanice.

Știri relevante