Producătorii agro-alimentari sună alarma: Va fi o iarnă cu penurie de alimente și prețuri ridicate

Producătorii agro-alimentari sună alarma: Va fi o iarnă cu penurie de alimente și prețuri ridicate
12/09/2022
Sursa: SmartAgri

Reprezentanții fermierilor și ai producătorilor alimentari din Europa avertizează asupra unei viitoare penurii și a și a creșterilor semnificative ale prețurilor pentru o gamă largă de produse de alimentare, în iarna ce urmează.

      Copa-Cogeca, uniunea fermierilor din UE, și FoodDrink Europe și Primary Food Processors (PFP), două dintre marile asociații de producători de alimente, au emis un comunicat comun prin care au declarat că membrii lor au început deja să închidă operațiunile și să-și reducă producția, ca urmare a creșterilor dramatice ale costurilor de producție.

     Cele mai recente creșteri ale prețurilor la energie, în special gazele naturale și electricitatea, amenință continuitatea ciclurilor de producție agroalimentară și, prin urmare, capacitatea de a continua furnizarea mărfurilor agricole esențiale, produselor alimentare și materiilor prime pentru furaje”, se arată în comunicatul lansat chiar înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor energiei la Bruxelles, care a avut loc pe 9 septembrie. Prețurile energiei au crescut în acest an din cauza războiului din Ucraina, Rusia reducând fluxurile de gaze către continent ca răspuns la sancțiunile date de UE. Acest lucru a stârnit temeri privind o potențială raționalizare a energiei atunci când cererea va crește în lunile reci, potrivit publicației Financial Times.

     Consumatorii europeni se vor confrunta cu prețuri și mai mari și penurie de multe fructe și legume în această iarnă, potrivit lui Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca. „Este ceva ce nu am mai văzut până acum. Nimeni nu a prevăzut acest lucru și amploarea consecințelor,” a declarat Pesonen. Energia este utilizată în întreaga producție de alimente, de la îngrășământ până la recoltare și până la refrigerare. Industriile laptelui și panificației au fost afectate în special de creșterea prețurilor, a explicat Pesonen, deoarece pasteurizarea și procesul de creare a laptelui praf consumau energie.

 

Scenariu pesimist pentru randamentele agricole și costul de trai în Europa

     Inflația anuală de consum în zona euro a crescut la un nou record de 9,1% în august, condusă în principal de energie, care a crescut cu 38,3%, și de alimente, alcool și tutun, care au crescut cu 10,6%. Potrivit experților, condițiile climatice dure și căldura extremă vor reduce semnificativ recolta totală a culturilor în zonele agricole, ceea ce va duce la o creștere suplimentară a prețurilor alimentelor, punând mai multă presiune asupra oamenilor săraci și cu venituri mici. În raportul Drought in Europe lansat în luna august, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a estimat că producția de porumb în UE va scădea cu 16%, soia cu 15% și floarea soarelui cu 12%, comparativ cu media pe cinci ani.

     Se preconizează că scăderea producției agricole se va extinde la alte produse alimentare cu efect de domino și crește presiunile inflaționiste asupra prețurilor alimentelor. Potrivit graficului indicator al prețurilor mărfurilor alimentare în cele 27 state membre UE, creșterile anuale ale prețurilor la unele produse alimentare de bază au fost considerabil mai mari decât creșterea prețurilor globale în iulie. De exemplu, prețul grâului dur a crescut cu 31,5% la nivel global pe o bază anuală, dar cu o medie de 87,7% în bloc. Prețul porumbului, pe de altă parte, a crescut la nivel mondial cu 9,8% anual începând cu luna iulie, în timp ce în UE a crescut cu 24,6%. În iulie, prețurile cărnii de vită au crescut cu doar 4,6% anual la scară globală, în timp ce în UE a crescut cu 27,8% .

 

Ce măsuri iau producătorii agricoli în fața costurilor la energie

     Mulți cultivatori de fructe și legume reduc deja suprafețele pentru următoarea recoltă, motivând un cost de exploatare al serelor care ar depășii cu mult banii pe care i-ar putea câștiga. Cel mai mare producător de tomate din Suedia, Nordic Greens, a declarat că nu va planta o recoltă de iarnă pentru că nu își poate permite electricitatea. Serele din Țările de Jos, al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după SUA, se închid și ele. Alexander Formsma, specialist în energie la Glastuinbouw Nederland, care reprezintă sectorul, a declarat: „Probabil că nu veți vedea culturi din belșug de roșii și castraveți în timpul iernii, deoarece nu este fezabil financiar”.

     Cei care cultivă în aer liber plănuiesc să producă mai puțin, deoarece nu își pot permite să-și răcească produsele și să prelungească durata de valabilitate. Producătorii belgieni de mere, de exemplu, vor avea un sezon mult mai scurt dacă nu își vor putea conserva fructele.

 

Sectorul agro-alimentar cere măsuri de sprijin

     Reprezentanții fermierilor și ai procesatorilor alimentari îndeamnă factorii de decizie de la UEsă plaseze problemele alimentare în centrul discuțiilor. Concret, declarația comună solicită Comisiei să sprijine statele membre să intervină pentru a scădea prețurile energiei și a crește lichiditatea pe piețele energetice, subliniind nevoia de a diversifica furnizarea de energie, de a stimula producerea durabilă de energie și de a sprijini competitivitatea operatorilor.

     Mai mult, organizațiile solicită o mai mare supraveghere de către UE a planurilor de raționalizare a gazelor din statele membre pentru a se asigura că acordă prioritate sectorului agroalimentar, precum și o revizuire ulterioară a Cadrului temporar de criză pentru a se asigura că acesta poate fi utilizat de statele membre și de întreprinderi.

Știri relevante