Interdicții impuse de Polonia, Ungaria și Slovacia asupra importului de cereale ucrainene.

Interdicții impuse de Polonia, Ungaria și Slovacia asupra importului de cereale ucrainene.
19/09/2023
Sursa: SmartAgri

În urma deciziei Comisiei Europene de a permite încheierea măsurilor restrictive privind importurile de cereale, Polonia, Ungaria și Slovacia au declarat că vor impune propriile lor restricții asupra importului de cereale ucrainene.

     Vineri, Bruxelles-ul a anunțat că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene care se aplica anterior Poloniei, Ungariei, Slovaciei, României și Bulgariei. Această măsură a expirat vineri. Conform acordului încheiat cu Bruxelles-ul mai devreme în acest an, cerealele ucrainene, precum grâul și porumbul, au fost interzise să fie importate pe teritoriul acestor cinci țări. Singura excepție a fost permisă în cazul tranzitului către alte destinații. Cu toate acestea, Polonia, Ungaria și Slovacia au decis să-și impună propriile restricții, reflectând îngrijorările lor în ceea ce privește importul de cereale ucrainene. Măsura a fost implementată pentru a proteja fermierii din cele cinci țări de un val de produse ieftine provenite de la vecinul lor afectat de război.

     "Sorții din Bruxelles își întorc din nou ochii de la problemele fermierilor europeni," a declarat premierul Ungariei, Viktor Orbán, sâmbătă, pe rețelele de socializare. "Este timpul să luăm măsuri în propriile noastre mâini! Produsele agricole ucrainene destinate Africii inundă piețele Europei Centrale," a spus Orbán. Ungaria a impus o interdicție asupra importului a 24 de produse ucrainene, precum cerealele, semințele de rapiță și de floarea-soarelui, anumite produse din carne, miere și ouă. Polonia a decis să excludă produsele agricole ucrainene, inclusiv grâul, porumbul și semințele de rapiță. "Nu suntem de acord cu decizia Comisiei Europene și, în interesul fermierilor și consumatorilor polonezi, introducem măsuri naționale," a declarat Piotr Müller, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Citește și: Managementul dăunătorilor stă bine în teorie, dar practica rămâne tributară vechilor obiceiuri

     Guvernul slovac a decis să interzică importul a patru tipuri de mărfuri - grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui - din Ucraina, a spus premierul Ľudovít Ódor vineri seara."Trebui să prevenim o presiune excesivă asupra pieței slovace pentru a rămâne corecți față de fermierii noștri. În același timp, decizia noastră este o reacție la procedura similară a Poloniei și Ungariei," a declarat Ódor.

Răspunsul Ucrainei la rebeliunea celor 3 țări

 

      Ucraina a depus plângeri la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei pentru decizia lor de a interzice importurile de cereale. "Este fundamental pentru noi să demonstrăm că statele membre individuale nu pot interzice importul bunurilor ucrainene. De aceea, depunem plângeri împotriva lor la OMC," a declarat Primul Ministru Adjunct și Ministrul Economiei al Ucrainei, Yuliya Svyridenko, într-o declarație. Svyridenko a adăugat că plângerile, alături de presiunea exercitată de Comisia Europeană și alte state membre, "vor ajuta la restabilirea comerțului normal între Ucraina și țările vecine, precum și la demonstrarea solidarității dintre noi."

Poziția României - Ucraina va exporta cereale în România, în anumite condiţii

      Executivul român a transmis încă de vineri profundul său regret cu privire la absența unei soluții la nivel european pentru extinderea restricțiilor asupra importurilor de cereale din Ucraina. Totodată, guvernul a subliniat că va lua măsuri pentru a proteja interesele fermierilor români, în funcție de răspunsul primit de la Kiev.

     Guvernul României așteaptă ca Ucraina să prezinte un Plan de Acțiune detaliat, care să cuprindă măsuri eficiente pentru controlul exportului și prevenirea distorsionării pieței cerealelor din țara noastră. Acest plan trebuie să fie prezentat până la finalul zilei de luni, 18 septembrie, și va constitui un element esențial în luarea deciziilor viitoare.

     Cele patru organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare din România au cerut Guvernului adoptarea unei abordări similare celei din Polonia pentru a proteja fermierii români de impactul negativ al importurilor ucrainene asupra pieței agricole.

     Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a dat asigurări fermierilor români că pentru următoarele 30 de zile nu vor fi permise importurile de grâu sau porumb din Ucraina. Licențierea pentru comerțul cu cereale va fi acordată exclusiv fermierilor și procesatorilor români.

Citește și: Criza apei din Europa este mult mai gravă decât s-a preconizat

     "În prezent, și pentru următoarele 30 de zile, niciun bob de grâu din Ucraina nu va intra în România. Mai mult, până la miezul nopții așteptăm planul transmis de Ucraina. Au furnizat un plan provizoriu la care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Guvernul României au adus argumente pentru a încerca să autorizeze societățile comerciale care vor să desfășoare activități comerciale între România și Ucraina. Îmi doresc să asigur fermierii români că nu vor exista importuri de cereale din Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile," a declarat Florin Barbu la finalul întâlnirii cu asociațiile fermierilor români.

     Ministrul Agriculturii a subliniat că va comunica punctul de vedere al MADR și al Guvernului României colegului său ucrainean în ceea ce privește licențierea firmelor din România. "Vreau să subliniez că singurele societăți care vor beneficia de aceste licențe sunt fermierii și procesatorii români. În următoarele 30 de zile, trebuie să se elibereze aceste licențe, atât în Ucraina, cât și în România. În cazul în care se va încerca importul de grâu sau porumb în România, avem deja pregătit un ordin de interdicție, care va fi publicat în Monitorul Oficial," a adăugat Barbu.