Cum vor fi fermierii afectați de piața alternativelor la carne și lactate

Cum vor fi fermierii afectați de piața alternativelor la carne și lactate
19/05/2022
Sursa: SmartAgri

Din ce în ce mai mult, consumatorii din întreaga lume adoptă o dietă pe bază de plante sau proteine alternative. Mulți își motivează alegerea invocând impactul negativ al cărnii asupra sănătății, în timp ce alții sunt preocupați de bunăstarea animalelor și impactul asupra mediului al agriculturii tradiționale. Aproximativ 15% din gazele cu efect de seră la nivel mondial provin din animale, în special din emisiile de metan.

     Popularitatea în creștere a alternativelor la carne și lactate stârnește din ce în ce mai multă îngrijorare în rândul fermierilor din toată lumea. Un studiu recent privind impactul economic al industriei alternative a cărnii a constatat că piața alimentelor pe bază de plante este de așteptat să atingă 74,2 miliarde de dolari până în 2027. Compania de servicii financiare Barclays estimează o creștere de  1.000% în următorii 10 ani pentru această piață.

     Experții susțin că apariția proteinelor alternative nu va înlocui carnea și produsele lactate tradiționale în viitorul imediat. Dar va afecta cota de piață a fermierilor convenționali, care încearcă din ce în ce mai mult să-și promoveze produsele ca fiind sustenabile, neprocesate și mai bogate în proteine decât majoritatea alternativelor.

 

Tranziția la proteinele alternative poate fi comparată cu tranziția la energia verde

      La fel ca tehnologiile cu energie curată, fabricarea cărnii din plante și cultivarea acesteia din celule poate reduce emisiile la scară masivă, oferind în același timp consumatorilor un produs comparabil. Cu sprijinul din partea guvernelor pentru a facilita cercetarea și dezvoltarea, proteinele alternative ar putea fi imposibil de distins de carnea convențională ca gust și senzație. De asemenea, ar putea fi mai ieftine și mai sănătoase decât produsele de proveniență animală.

 

Cum își pot adapta fermierii business-ul la tendințele alternative?

Fermierii joacă un rol important în tranzița către proteinele alternative. Ei trebuie să înveţe să cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc în producerea de proteine alternative, adică culturile optimizate pentru consumul uman. O varietate de componente sunt utilizate în procesul de producție a alternativelor la carne și lactate, inclusiv proteina din mazăre, gluten de grâu, soia, proteină din cartofi, proteină din fasole și proteină din orez. Toate aceste culturi pot fi adoptate de către fermieri pentru a răspunde cererii din piață.

 

Soluții pentru fermierii conservatori

     Dacă tendința cărnii de laborator continuă să fie dezvoltată și dacă ajunge la punctul de adoptare în masă, valoarea cărnii crescute în mod natural va crește astronomic. Cu alte cuvinte, carnea care este derivată direct de la animale va deveni un lux care va fi accesibil doar unui mic procent din populație. Dacă aceasta va fi realitatea a viitorului, fermierii care vor alege să crească în continuare animale ar putea trăi un paradox. Pe de-o parte vor pierde o cotă mare din piața lor, care este formată din consumatorii din clasa de mijloc, care vor fi obligați să consume carne de cultură din cauza creșterii prețului cărnii naturale de animale. Pe de altă parte, vor câștiga o clientelă fidelă, cu venituri superioare, care, pur și simplu va prefera carnea tradițională. Reducerea efectivelor de animale nu trebuie să însemne neapărat o catastrofă pentru fermieri. Cateodată mai puțin poate înseamna mai mult din punct de vedere al calității și al profiturilor.

     Prin urmare, industria proteinelor alternative nu trebuie să însemne sfârșitul fermierilor așa cum îi știm astăzi. Agricultura este una dintre primele îndeletniciri ale oamenilor. Și cu siguranța formele de agricultură, atât tradiționale, cât și convenționale, vor dăinui indiferent de tendințele alimentare.

Știri relevante