Noi turbulențe în economia globală: Piața uleiurilor alimentare în haos

Noi turbulențe în economia globală: Piața uleiurilor alimentare în haos
11/05/2022
Sursa: SmartAgri

Indonezia a impus o interdicție totală asupra exporturilor de ulei de palmier. Decizia, care a intrat în vigoare din 28 aprilie și va dura pe termen nelimitat. Conducerea Indoneziei a justificat măsura prin nevoia de a reface stocul intern de ulei de gătit și de reduce, în același timp, prețul acestor bunuri.

     Potrivit Asociației indoneziene pentru ulei de palmier, producția locală de ulei de palmier brut a scăzut în 2021 față de 2020, însă cererea globală a crescut. La fel și prețul uleiului de palmier. În aprilie 2020, o tonă de ulei de palmier brut indonezian ajungea în jur de 545 de dolari pe piața europeană. Doi ani mai târziu, a crescut la 1.700 de dolari. Acest lucru a fost bun pentru exportatori și pentru balanța comercială a Indoneziei. Însă, nu și pentru consumatorii interni, dar au fost obligați să plătească prețul pieței globale pentru aceste mărfuri. O prioritate cheie pentru guvernul indonezian este să se asigure că prețul bunurilor de bază - cum ar fi benzina, electricitatea, orezul și uleiul de gătit - rămâne stabil și accesibil.

     Indonezia este cel mai mare furnizor de ulei de palmier din lume, așa că privarea piețelor globale de marfă este o mare problemă. Uleiul de palmier și derivații săi sunt utilizați în detergenți, produse alimentare, biocombustibili și cosmetice. Așadar, orice creștere a prețurilor uleiului de palmier va crește costurile de producție pentru aceste industrii.

     Mărcile globale vor fi puternic afectate de interdicție. În 2020, Nestle a cumpărat aproximativ 450.000 de tone de ulei de palmier și ulei de sâmburi de palmier din Indonezia și Malaezia, în timp ce Procter & Gamble a folosit aproximativ 650.000 de tone de ulei de palmier (din care aproximativ 70% de proveniență indoneziană) în anul fiscal 2020-2021 pentru gama sa diversă de produse de frumusețe și categorii de casă. Alte branduri globale care sunt foarte dependente de uleiurile de palmier includ L’Oréal, Ferrero, Danone și Unilever.

     Interdicția impusă de Indonezia vine pe fondul exploziei prețului la uleiurile de gătit. Războiul din Ucraina a provocat haos pe piața uleiului de floarea soarelui. Înainte de începerea conflictului, Ucraina exporta aproape jumătate din cantitatea totală de ulei de floarea-soarelui la nivel mondial. Mulți producătorii sperau să poată utiliza uleiul de palmier ca alternativă. Însă perturbările pe piața uleiului de gătit nu se opresc aici. Uleiul de soia și cel de rapiță prezintă, de asemenea, riscul unui deficit.

Uleiul de soia

     Prețurile globale ale uleiului de soia au înregistrat niveluri record din cauza preocupărilor legate de interzicerea uleiului de palmier din Indonezia. Argentina, cel mai mare exportator de ulei de soia, a oprit temporar exporturile de ulei în martie 2022 pentru a controla inflația alimentară internă. În cele din urmă, țara a impus o creștere a taxelor la export la 33% de la 31%. În plus, seceta din Argentina și Brazilia (un alt producător major de ulei de soia) a afectat producția.

Uleiul de rapita

     Canada, cel mai mare producător de ulei de canola (un tip de ulei de rapiță) din lume, a fost afectată de o secetă în 2021, care a redus livrările de ulei pentru 2022. Banca Mondială avertizează că prețurile vor rămâne la „niveluri istoric ridicate” până la sfârșitul anului 2024. Teama este că prețurile mari pentru produse de primă necesitate vor afecta cel mai greu familiile cu venituri mici.