Mărcile private au ajuns la un maxim istoric pe cota de piață: 38% din totalul vânzărilor FMCG

Mărcile private au ajuns la un maxim istoric pe cota de piață: 38% din totalul vânzărilor FMCG
25/05/2023
Sursa: SmartAgri

Mărcile private reprezintă acum 38% din totalul vânzărilor FMCG în Europa, ca urmare a tendinței consumatorilor de a cauta oferte pentru produsele alimentare de zi cu zi.

     Potrivit celui mai recent raport bianual FMCG Demand Signals al Circana, care a analizat datele de la retailerii europeni din Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Spania și Țările de Jos, cererea pentru mărcile private ale supermarketurilor a crescut exponențial  în T4 2022. 

     Raportul a dezvăluit că sectorul a atins un punct maxim de creștere: mărcile private au depășit popularitatea mărcilor naționale în aproape toate categoriile. Etichetele private reprezintă acum 38% din vânzările totale de bunuri de larg consum (FMCG) în Europa (229 miliarde EUR).

     Studiul de piață analizează în profunzime impactul pandemiei, inflației și crizei costului vieții asupra a peste 230 de categorii de FMCG, la peste 2000 de segmente de produse. Cercetarea a dezvăluit o creștere puternică a mărcilor private pe toate cele șase dintre cele mai mari piețe din Europa, cu cea mai mare penetrare în Spania (47%) și Germania (41%) și cea mai scăzută în Marea Britanie (37%), unde cumpărătorii au continuat să cumpere mărcile naționale în care au mai mare încredere.

    „Etichetele private au parcurs un drum lung de la sosirea lor pe rafturi în urmă cu 40 de ani. Investițiile în comercianții cu amănuntul dau roade, deoarece tot mai mulți consumatori percep etichetele private ca fiind inovatoare și la fel de bune sau mai bune decât multe dintre mărcile naționale cu care concurează. Drept urmare, nu mai sunt alternativa „ieftină”. Cumpărătorii le cumpără pentru că oferă ceva nou și de bună calitate”, a declarat Ananda Roy, reprezentant Circana.

     O altă constatare cheie a raportului a arătat că mărcile naționale nu își pierd neapărat loialitatea, însă cumpărătorii achiziționează volume mai mici. În noiembrie, producătorii mici și mijlocii au reprezentat 36% din totalul vânzărilor de FMCG în Europa.

Citește și: PE a adoptat legea care interzice comerțul cu mărfuri asociate defrișărilor

     Cumpărătorii aleg, de asemenea, mai multe etichete private pentru bunurile comestibile, cea mai mare inflație a prețurilor fiind aproape în întregime centrată pe categorii de alimente precum alimentele refrigerate, proaspete și ambientale. Printre categoriile nealimentare, a existat o pătrundere mai mare a mărcilor private în îngrijirea gospodăriei, în special a produselor de bază, cum ar fi rufele și articolele de igienă. De fapt, cumpărătorii cu etichete private caută un echilibru între preț, 78% caută în mod activ cele mai mici prețuri și calitate, 72% acordă atenție etichetelor produselor, în vreme ce 63% verifică afirmațiile despre produse la fiecare călătorie de cumpărături.

Alcoolul și produsele alimentare pentru copii – segmentele unde mărcile private nu au penetrat

     Consumatorii si-au menținut preferința pentru mărcile naționale de încredere și bine stabilite pe segmentul băuturilor alcoolice și a produselor alimentare pentru copii.  Retailerii încearcă să contracareze această tendință prin introducerea de produse inovatoare în jurul noilor tendințe, cum ar fi berea fără alcool sau produse artizanale de înaltă calitate, realizate cu ingrediente din surse locale, care anterior erau produse doar de mărcile naționale.

Citește și: Combaretea greenwashing-ului: BEUC solicită interzicerea etichetării ”neutru în CO2”

     „Comercianții cu amănuntul au transformat mărcile private în alternative la mărcile naționale, orientate spre strategie, orientate spre consumator, bine diferențiate și bazate pe date. Mărcile naționale sunt acum nevoite să considere mulți retaileri ca o concurență semnificativă pe care nu o mai pot ignora. Cei din urmă câștigă în mod clar pe mai multe fronturi. Deși nu sunt întotdeauna cele mai ieftine, etichetele private oferă o valoare bună, calitate, o gamă de beneficii care îndeplinesc alegerile alimentare sau stilurile de viață ale cumpărătorului și pot fi de încredere la fel de mult ca mărcile naționale cu capitaluri proprii ridicate pe rafturile adiacente”, a mai declarat reprezentantul Circana.