Turcia boicotează Coca-Cola și Nestle în urma susținerii presupuse a Israelului

Turcia boicotează Coca-Cola și Nestle în urma susținerii presupuse a Israelului
14/11/2023
Sursa: SmartAgri

Parlamentul Turciei a luat decizia de a elimina produsele Coca-Cola și Nestle din restaurantele, cafenelele și ceainariile aflate în campusul parlamentar, conform unei declarații oficiale. Acest pas a fost făcut în urma susținerii presupuse a Israelului de către aceste firme, în contextul conflictului din Gaza.

    Decizia, anunțată marți (7 noiembrie), vine în contextul unui răspuns public împotriva companiilor acuzate că susțin eforturile de război ale Israelului. Conform unei surse parlamentare, băuturile Coca-Cola și cafeaua instant Nestle sunt singurele mărci scoase din meniu. Parlamentarul  Numan Kurtulmus a fost cel care a luat această decizie, în încercarea de a "susține opinia publică privind boicotarea produselor companiilor ce și-au declarat deschis suportul pentru crimele de război ale Israelului și uciderea de oameni nevinovați în Gaza".

Reacția companiilor

     Până în momentul actual, Coca-Cola și Nestle nu au răspuns solicitărilor de comentarii privind această decizie. Parlamentul Turciei nu a specificat modul concret în care aceste companii au susținut efortul de război al Israelului.

Citește și: Războiul dintre Israel și Hamas generează temeri cu privire aprovizionarea globală cu îngrășăminte

Contextul internațional

     Luna trecută, Nestle a anunțat închiderea temporară a unei fabrici de producție din Israel ca măsură de precauție, devenind astfel primul gigant al produselor de consum care a anunțat o reacție la război. Activiștii turci au numit în postări recente pe rețelele sociale ambele companii, instigând la boicotarea bunurilor israeliene și a companiilor occidentale pe care le consideră susținătoare ale Israelului. Această mișcare a parlamentului turc este printre primele acțiuni ale unui guvern sau organizație majoră de a ținti mărci globale mari din cauza războiului de o lună dintre Israel și grupul militant palestinian Hamas.

Citește și: Ucraina și provocările financiare ale integrării în Uniunea Europeană

Proteste și critici la adresa Israelului

     În ultima lună, Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, și guvernul său au criticat aspru asaltul Israelului asupra Gazei și sprijinul occidental pentru Ierusalim. Israel a bombardat Gaza după un raid Hamas în sudul Israelului acum o lună, unde luptătorii săi au ucis 1.400 de persoane și au capturat 240 de ostatici. Oficialii din Gaza afirmă că asaltul Israelului a ucis peste 10.000 de palestinieni, inclusiv aproximativ 4.100 de copii. La începutul acestei luni, Erdoğan, s-a alăturat Bahrainului și Iordanului în retragerea ambasadorilor din Israel pentru a protesta împotriva bombardamentelor acestuia asupra Gazei.

     În septembrie, parlamentul finlandez a încercat un boicot similar, când restaurantul său a încetat să servească "Pepsi de sânge" din cauza continuării operațiunilor companiei-mamă în Rusia. În acest timp, sute de mii de turci au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva operațiunilor israeliene în Gaza în ultima lună. Alte asemenea mișcări internaționale, cum ar fi refuzul sindicatului portuar din Barcelona de a încărca și descărca material militar sau refuzul sindicatelor de transport belgiene de a manipula echipamentul militar trimis în Israel, reflectă o nemulțumire crescândă la nivel global față de conflict.