Franța și-a recâștigat titlul de cel mai mare producător de vin la nivel mondial

Franța și-a recâștigat titlul de cel mai mare producător de vin la nivel mondial
27/11/2023
Sursa: SmartAgri

Franța se pregătește să devină principalul producător mondial de vin, detronând Italia, a cărei producție a scăzut semnificativ.

     Conform primelor estimări, Franța ar urma să recâștige poziția de lider în producția globală de vin, depășind Italia, care a înregistrat o recoltă de struguri mai mică în ultimul an, spun experții. Producția franceză de vin din acest an "ar trebui să ajungă la 46 de milioane de hectolitri, un nivel comparabil cu cel din 2022 și cu 3% mai mare decât media perioadei 2018-2022", a declarat departamentul de statistică al Ministerului Agriculturii din Franța, Agreste, pe baza estimărilor realizate la 1 octombrie.

     Pe de altă parte, producția italiană este așteptată să scadă la aproximativ 43 de milioane de hectolitri, față de 50 de milioane în anul precedent, conform unui comunicat de presă emis de Coldiretti, principala organizație agricolă din Italia, pe 2 octombrie.

     Jean-Marie Cardebat, specialist în economia vinului la Universitatea din Bordeaux, consideră acest eveniment ca fiind semnificativ, întrucât reprezintă un simbol. Din 2007, cu excepția anilor 2011 și 2014, Italia a rămas cel mai mare producător de vin din lume, conform datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Cardebat adaugă că situația actuală este "pur sezonieră", explicând că viile italiene au fost afectate de mucegaiul uscat în acest an.

Citește și: Războiul dintre Israel și Hamas generează temeri cu privire aprovizionarea globală cu îngrășăminte

     Coldiretti se referă la un "sezon complex din punct de vedere meteorologic care, între vreme rea și valuri de căldură, a redus producția națională estimată cu aproximativ 14%, cu pierderi de până la 50% în centrul-sudul Italiei". Cu toate acestea, la începutul lunii exista încă speranță, datorită climei "blânde și uscate", favorabilă calității recoltei, "mulțumită absenței umidității și variației mari de temperatură între zi și noapte".

     În ceea ce privește Franța, "situația în diversele podgorii este mixtă", spune Agreste. Producția "este în scădere în Bordeaux și sud-vest din cauza mucegaiului și a valurilor de căldură, iar în Languedoc și Roussillon din cauza secetei", a observat organizația. "Cerința mondială de vin a încetinit temporar, în special din China", spune Jean-Marie Cardebat, adăugând că scăderea producției italiene "este o veste bună", deoarece ar trebui să ușureze presiunea asupra prețurilor.

     Piața vinului a fost zdruncinată în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice, dar și din cauza acumulării de stocuri pe parcursul pandemiei și a inflației. Conform datelor UE, s-a observat o scădere de 7% a consumului de vin în blocul comunitar în acest an, în timp ce în Franța a fost de 15%.     Exporturile de vin ale UE pentru primele luni ale anului 2023 au scăzut cu 8,5% față de anul anterior. În iunie anul acesta, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini producătorii de vin din UE. Programul de sprijin include măsuri pentru distilarea vinului pentru a-l scoate de pe piață. În fiecare an, aproximativ 1 miliard de euro este dedicat sectorului.

     Producătorii de vin încearcă, de asemenea, să se adapteze la schimbările cu care se confruntă sectorul, în special cele legate de schimbările climatice. În regiunea Beaujolais din Franța, Institutul Francez de Vin și Vie testează atât soluții tehnice pentru protejarea viței de vie, cât și soiuri de struguri mai compatibile cu noile condiții climatice.

Producţia de vin din România a crescut cu 15% în 2023

      În 2023, România a înregistrat o creștere impresionantă în producția de vin, ajungând la 4,4 milioane de hectolitri, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de 2022 și cu 4% peste media ultimilor cinci ani. Această performanță a consolidat poziția României ca al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa, potrivit datelor Oficiului Internațional al Viei și Vinului (OIV) și analizelor efectuate de Wines of Romania, o platformă dedicată promovării vinului românesc.

Citește și: Ucraina și provocările financiare ale integrării în Uniunea Europeană

     Pe plan global și alte țări au înregistrat creșteri semnificative în producția de vin. Statele Unite au produs 25,5 milioane hectolitri, cu o creștere de 12% față de 2022, Portugalia a ajuns la 7,4 milioane hectolitri, marcând o creștere de 8%, iar Germania a înregistrat o creștere de 1%, cu o producție totală de 9 milioane hectolitri.

     Pentru România, provocarea principală în acest an și în următorii ani rămâne extinderea pe piețele externe. Scăderea producției globale de vin oferă o oportunitate pentru țara noastră de a-și reafirma statutul internațional ca țară producătoare de vin de calitate.

     Conform estimărilor OIV, Franța a redevenit cel mai mare producător european de vin în 2023, cu o producție de 45,8 milioane de hectolitri, menținându-și astfel nivelul de producție de anul trecut. Această evoluție a pieței vinului la nivel global și european deschide noi perspective pentru producătorii români, care pot profita de aceste schimbări pentru a-și extinde prezența pe piețele internaționale.