SECETA

O mare parte a continentului european a fost devastată de seceta din această vară, care este estimată a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Câmpurile de floarea soarelui din Ungaria s-au uscat, recolta de măsline a Spaniei a fost redusă cu cel puțin o treime, iar producția de porumb din România a avut un randament cu cel puțin 20% mai mic comparativ cu anul trecut.

Citește articolul

Cea mai recentă prognoză COCERAL - asociația europeană a comerțului cu cereale, semințe oleaginoase, orez, leguminoase, ulei de măsline, uleiuri și grăsimi, hrană pentru animale și agroalimentare – privind recolta de cereale pentru UE-27 + Regatul Unit în 2022, prevede o scădere semnificativă față de prognoza anterioară din mai, de la 309,5 milioane de tone la 287,9 milioane de tone. De asemenea, proiecția ar reprezenta o scădere cu 7% față de totalul recoltat anul trecut, de 309,8 milioane de tone.

Citește articolul

Se preconizează că evenimentele severe de deficit de apă vor afecta până la 60% din suprafețele de cultivare a grâului din lume până la sfârșitul secolului 21, potrivit unui document de strategie publicat recent de la Wheat Initiative, un grup de entități publice și private implicate în cercetarea grâului.

Citește articolul

Agricultura este un utilizator major de apă dulce. Producția agricolă afectează atât cantitatea (prin irigații), cât și calitatea (de exemplu, prin poluare cu îngrășăminte/pesticide) a resurselor de apă dulce. Cel puțin un sfert din toată apa dulce captată în UE este utilizată pe terenuri agricole, unele date indicând până la 40 %.

Citește articolul