Criza apei din Europa este mult mai gravă decât s-a preconizat
04 May,23
SmartAgri
Un studiu care utilizează date satelitare a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de secetă gravă din 2018.
Citește articolulUn studiu care utilizează date satelitare a confirmat la începutul acestui an că Europa suferă de secetă gravă din 2018.
Citește articolulSoiurile de grâu pitice sau semi-pitice, cu rezistență îmbunătățită la secetă, vor putea fi cultivate în curând pe câmpurile de pe tot globul, în urma unei descoperiri științifice care ar putea asigura rezistența producției de grâu în fața schimbărilor climatice.
Citește articolulConferința COP 27 privind schimbările climatice de la Sharm el-Sheikh, Egipt a făcut istorie prin includerea, pentru prima dată, a producției alimentare, râurilor, soluțiilor bazate pe natură și a dreptului la un mediu sănătos într-o „decizie de acoperire” generală a COP.
Citește articolulO mare parte a continentului european a fost devastată de seceta din această vară, care este estimată a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Câmpurile de floarea soarelui din Ungaria s-au uscat, recolta de măsline a Spaniei a fost redusă cu cel puțin o treime, iar producția de porumb din România a avut un randament cu cel puțin 20% mai mic comparativ cu anul trecut.
Citește articolulCea mai recentă prognoză COCERAL - asociația europeană a comerțului cu cereale, semințe oleaginoase, orez, leguminoase, ulei de măsline, uleiuri și grăsimi, hrană pentru animale și agroalimentare – privind recolta de cereale pentru UE-27 + Regatul Unit în 2022, prevede o scădere semnificativă față de prognoza anterioară din mai, de la 309,5 milioane de tone la 287,9 milioane de tone. De asemenea, proiecția ar reprezenta o scădere cu 7% față de totalul recoltat anul trecut, de 309,8 milioane de tone.
Citește articolulSe preconizează că evenimentele severe de deficit de apă vor afecta până la 60% din suprafețele de cultivare a grâului din lume până la sfârșitul secolului 21, potrivit unui document de strategie publicat recent de la Wheat Initiative, un grup de entități publice și private implicate în cercetarea grâului.
Citește articolulSeceta extremă agravează dificultățile cu care se confruntă deja fermierii din sectorul zootehnic european.
Citește articolulFenomenul de deșertificare este catalogat ca una dintre cele mai presante probleme de mediu cu care se confruntă omenirea, o problemă care afectează productivitatea terenurilor agricole de pe tot globul.
Citește articolulAgricultura este un utilizator major de apă dulce. Producția agricolă afectează atât cantitatea (prin irigații), cât și calitatea (de exemplu, prin poluare cu îngrășăminte/pesticide) a resurselor de apă dulce. Cel puțin un sfert din toată apa dulce captată în UE este utilizată pe terenuri agricole, unele date indicând până la 40 %.
Citește articolul