AGRICULTURĂ SUSTENABILĂ

În ultimele decenii, industria agribusiness-ului a asistat la o creștere semnificativă a preocupărilor legate de utilizarea pesticidelor și impactul lor asupra mediului și sănătății umane. Însă, cercetările și inovațiile din domeniu au deschis calea către un viitor în care pesticidele vor fi mai eficiente, mai sigure și mai ecologice ca niciodată.

Citește articolul

Strategia „Farm to Fork” concretizează obiectivul Uniunii Europene pentru 2030 de a reduce pierderile de nutrienți din sol cu cel puțin 50%. Acest lucru ar urmă să reducă utilizarea îngrășămintelor cu cel puțin 20% până la sfârșitul deceniului. Fermierii europeni recunosc necesitatea de a reconcilia agricultura cu mediul, însă ridică o întrebare firească și temeri de la sine înțelese: Au șanse ambițiile UE să mențină un sector agricol competitiv pe continent?

Citește articolul

Comisia Europeană a publicat, în luna noiembrie, Strategia UE pentru Sol 2030, un document non-legislativ care abordează problema sănătății solului. Documentul conturează un cadru și acțiuni voluntare sau obligatorii din punct de vedere juridic pe care Comisia intenționează să le întreprindă pentru a proteja, reface și utiliza în mod sustenabil solurile europene.

Citește articolul

Agricultura condusă de date

31 May,21

SmartAgri

Potrivit unui studiu de cercetare efectuat în cadrul IFA 2019, principalul factor de adopție a digitalizării în agricultură este așteptarea de a obține performanțe mai bune și de a crește productivitatea prin economisirea timpului muncit, reducerea administrării, dezvoltarea unor rezultate și randamente mai bune și utilizarea mai eficientă a inputurilor agricole.

Citește articolul

Dronele și agricultura

14 May,21

SmartAgri

Dronele, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV), nu ocupă încă locul meritat în agricultura mondială, dar joacă un rol din ce în ce mai important în agricultura de precizie, ajutând profesioniștii din agricultură să inoveze practici de agricultură durabilă, protejând mediul odată cu creșterea accelerată a productivității și profitabilității.

Citește articolul

Cultivarea unei singure specii de plante pe același teren timp de mai mulți ani are efecte negative pe termen scurt, mediu și mai ales lung: reducerea substanțelor nutritive din sol, creșterea gradului de îmbolnăvire sau atacul dăunătorilor. Totodată, cultivând anual aceeași cultură crește și riscul invaziei de buruieni. Problema este cu atât mai evidentă pe câmpurile din țară, unde foarte puțini producători respectă asolamentul, mai ales la cultura porumbului.

Citește articolul