Stabilirea prețurilor “la termen” pentru cereale

Stabilirea prețurilor “la termen” pentru cereale
13/09/2021
Sursa: SmartAgri

Prețurile futures (la termen) pentru cereale depind de o serie de factori, însă aceste prețuri au impact în cele din urmă pe ceea ce plătim pentru mâncare. Temperatura, precipitațiile și nevoile în schimbare ale clienților contribuie la oferta și cererea de mărfuri precum grâul, porumbul sau alte cereale. Toate aceste modificări afectează în mare măsură prețul mărfurilor, iar piețele de cereale sunt esențiale pentru gestionarea acestor fluctuații de prețuri și pentru furnizarea de prețuri de referință globale.

Piețele futures (la termen) pentru cereale și semințe oleaginoase indică prețurile acelor mărfuri care sunt descoperite prin cumpărarea și vânzarea la bursă, reprezentând punctul culminant al forțelor cererii și ofertei. Piețele la termen contribuie la înlăturarea pozițiilor de monopol și lupta împotriva pozițiilor dominante. Piețele futures oferă un mecanism de difuzare a prețurilor la toți participanții de pe piață, multitudinea de condiții reunite pentru asigurarea prețului în cadrul cel mai concurențial cu putință.

Prețurile “la vedere” și prețurile “la termen” tind să se miște în sus și în jos împreună, ceea ce face posibil conceptul de acoperire eficientă. Dar cei a căror activitate implică cumpărarea sau vânzarea de cereale fizice și semințe oleaginoase sunt conștienți de faptul că prețul la vedere din propria zonă locală sau ceea ce furnizează furnizorul pentru o anumită marfă, diferă de obicei de prețul cotat pe piața futures.

Acest lucru se datorează faptului că pe piețele locale, prețul futures pentru o marfă va fi ajustat cu variabile precum transportul, manipularea, depozitarea și calitatea, precum și factorii de cerere și ofertă care au impact asupra acelei zone. Această diferență de preț este cunoscută ca bază, care se calculează ca diferență între prețul la vedere și prețul la termen.

Bazele pot fi fie pozitive, fie negative. O bază negativă este menționată ca fiind sub, cu alte cuvinte, prețul la vedere este sub prețul la termen. O bază pozitivă este menționată ca fiind terminată, prețul la vedere este peste prețul la termen. Baza este importantă, deoarece afectează rezultatul final al unei acoperiri, în ceea ce privește prețul final, fie plătit, fie primit.

Exemple de calcul

 

Prin martie 2022, un producător de grâu planifică să-și vândă recolta către o piață locală la mijlocul lunii mai 2022, așa că încearcă să stabilească o poziție scurtă în contractul futures (la termen) din mai. Prețul futures pentru grâul din mai este de 236.25€ / tonă, iar prețul la vedere în zona sa locală la mijlocul lunii mai este în mod normal de aproximativ 36.25€ sub prețul futures din mai.

Cu o bază de 35€ sub prețul aproximativ pe care acest producător încearcă să îl stabilească prin acoperire este de 200€ pe tonă, care este prețul futures de 236.25€ minus baza așteptată.

Una dintre considerațiile cheie în înțelegerea bazei este potențialul său de a se consolida sau de a slăbi atunci când prețurile la numerar cresc sau scad în raport cu prețurile la termen. Cu cât baza devine mai pozitivă - sau mai puțin negativă, cu atât este mai puternică. În schimb, cu cât baza devine mai negativă - sau mai puțin pozitivă, cu atât este mai slabă.

O bază de consolidare va crește prețul de vânzare pentru un hedger scurt. În exemplul anterior, să presupunem că baza la jumătatea lunii mai se dovedeste a fi cu 13€ mai puțin decât cu 36.25€. Apoi, prețul net de vânzare, luând în considerare atât tranzacțiile futures, cât și tranzacțiile în numerar, ar fi de 213.25€, mai degrabă decât de 200€.

O bază mai slabă - sau mai negativă - decât se aștepta, scade prețul de vânzare. Dacă baza s-ar schimba de la 36.25€ la 40.25€ sub, prețul net de vânzare ar fi de 196€.

Baza și “Long hedge-ul”

 

Baza are efectul exact opus asupra unui long hedge, unde hedgerii pe termen lung beneficiază de o bază în scădere.

Imaginați-vă că, în octombrie, un hrănitor de animale intenționează să cumpere făină de soia în aprilie, așa că încearcă să stabilească o acoperire lungă în contractul futures din mesele de soia din mai. Contractele la termen cu mâncare de soia din mai se tranzacționează la 350€ pe tonă, iar baza locală din luna aprilie este de obicei de aproximativ 20€ față de prețul futurilor din mai.

Această acoperire ar avea ca rezultat un preț de achiziție preconizat de 370€ pe tonă: futuri de 350€ mai + 20€ peste baza așteptată. Ce se întâmplă dacă baza se întărește, devine ozitivă și, în loc de cei 20€ așteptați, peste 40€ în aprilie? Apoi, prețul net de achiziție crește la 390€ pe tonă: 350€ + 40€.

În schimb, dacă baza slăbește, trecând de la 20€ la 10€, prețul net de achiziție scade la 360€ pe tonă: 350€ + 10€. Din nou, rețineți că hedgerii pe termen lung beneficiază de o bază în scădere, iar hedgerii pe termen scurt beneficiază de o bază de consolidare

 

Înțelegând procesele din spatele formării prețurilor cerealelor și tranzacționând la momentul potrivit,  orice fermier poate să obțină venituri mai mari la aceleași cantități vândute (comparativ cu anii precedenți). Așteptăm orice întrebări ai la adresa noastră: contact@smartagri.ro 

Știri relevante