Imaginile din satelit și impactul lor în agricultură

Imaginile din satelit și impactul lor în agricultură
08/06/2021
Sursa: SmartAgri

De la fermele europene la asiguratorii de culturi asiatice, integrarea datelor geospațiale într-o serie de soluții inovatoare ajută agricultura globală să funcționeze mai inteligent și mai durabil.

Utilizarea imaginilor prin satelit în sectorul agricol pentru a studia utilizarea terenului este implementată încă de când primul satelit al programului Landsat al NASA a început să transmită imagini (1972).

Cu toate acestea, până de curând, scopul utilizării acestor imagini din satelit a fost relativ limitat, atât datorită unor probleme cu rezoluția și frecvența acestor imagini, dar și din cauza incapacității de a asimila aceste date potențial valoroase în operațiunile de zi cu zi ale unei ferme.

„Agricultura a fost întotdeauna bine adaptată tehnologiei prin satelit”, spune Zara Khan, directorul dezvoltării afacerii Planet - furnizor mondial de imagini prin satelit. „Diferența dintre atunci și acum este că datele pe care le generăm pot fi integrate în toate inovațiile suplimentare care au loc la fermă.”

 

Khan se referă la creșterea agriculturii de precizie, încorporarea în practicile agricole a tehnologiilor inovatoare la scară tot mai largă precum și teledetecția, robotica, învățarea automată și internetul obiectelor (IoT), pe lângă imagini prin satelit.

„Avantajul adus de imaginile din satelit este că este datele sunt obținute în timp real și pot acoperi o suprafață mare într-un timp scurt”, spune Abhay Swarup Mittal, director executiv al EOfactory.ai, care subliniază că elimină și necesitatea unui manual costisitor, colectarea datelor și  eroarea umană.

Sistemele GIS ale EOfactory.ai au combinat puterea de procesare și tehnologia de învățare automată pentru a procesa cantitățile mari de date obținute de sateliți, devenind capabili de a mapa rapid și cu mare precizie informațiile referitoare la diferite tipuri de culturi.

„Utilizarea soluției noastre este o combinație unică de aplicații în care procesarea, analiza și rezultatele pot fi efectuate într-un singur loc”, explică Mittal. 

 

Mai mult, EOfactory.ai sunt capabili să personalizeze soluțiile oferite pentru a se asigura că îndeplinesc diferitele cerințe și provocări cu care se confruntă o serie de diferiți actori, de la fermieri, asigurători de culturi și companii de semințe până la departamente guvernamentale. Prin intermediul unui tablou de bord ușor de utilizat, clienții pot accesa diferitele date analitice la nivelul potrivit nevoilor lor de luare a deciziilor, fie că sunt la nivel de sat, sub-district, provincie sau țară.

 

Pasture.IO este un alt exemplu din viața reală a modului în care imaginile prin satelit se pot integra cu alte tehnologii pentru a răspunde unei provocări agricole specifice. Platforma de gestionare a pășunilor s-a născut din încercările creatorului său Oliver Roberts de a răspunde la câteva întrebări de bază din propria fermă din NW Tasmania, cum ar fi:  „De unde știi pe ce lot să pui păsune? De unde știi câtă pășune este pe un lot anume? De unde știi câtă iarbă poate mânca o vacă? ” își amintește Roberts. „Problema este că nouă din 10 fermieri nu au un răspuns la aceste întrebări.”

Având responsabilitatea de a gestiona locul unde ar trebui să pască turma fermei (la acel moment de 500 de vite), el și-a propus să dezvolte o abordare mai științifică pentru a înlocui „instinctul” folosit în mod tradițional de fermieri. Rezultatul a fost o platformă bootstrap care i-a permis să monitorizeze mai bine cantitatea și ratele de creștere a pășunilor pentru fiecare padoc individual.

Avansează rapid 15 ani și platforma mult rafinată încorporează acum date meteo, imagini prin satelit și înregistrări agricole (utilizarea îngrășămintelor, plantare, recolte etc.) într-un mediu de învățare automată care poate dezvolta modele specifice de gestionare a pășunilor pentru fermele individuale. În prezent, ajută clienții (predominant fermele de lapte) din Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Regatul Unit și America.

Cu o abordare bazată pe date, agricultura de precizie aduce potențial de creștere a eficienței. Cea mai mare provocare rămâne integrarea soluțiilor, colectarea datelor, prelucrarea și interpretarea lor într-un context dat. Este nevoie de abilități tehnice tot mai mari, iar fermierii care decid să investească timp în autodezvoltare sunt cei mai câștigați pe termen lung.

Știri relevante