Productia de grau a scazut cu 40%. Cum va fi afectat pretul painii

Productia de grau a scazut cu 40%. Cum va fi afectat pretul painii
05/08/2020

Pe langa pandemie, Romania are de suferit si din cauza secetei. In unele cazuri, recoltele au scazut la jumatate comparativ cu anii trecuti, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Ministrul Adrian Oros a apreciat ca nu se asteapta insa la o crestere a pretului painii.

Pe langa pandemie, Romania are de suferit si din cauza secetei. In unele cazuri, recoltele au scazut la jumatate comparativ cu anii trecuti, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Ministrul Adrian Oros a apreciat ca nu se asteapta insa la o crestere a pretului painii.

In cazul graului, lipsa apei din sol a facut ca fermierii sa recolteze 5,5 milioane de tone, cu 4,8 milioane de tone mai putin decat in 2019.

Cele mai accentuate scaderi de productie sunt in Dobrogea deoarece aceasta zona a fost cea mai afectata.

La grau, pentru ca este suprafata cea mai mare - peste 80% din suprafata insamantata in toamna a fost cu grau - s-a recoltat pana acum 89% din suprafata, productia medie este de 2,9 tone pe hectar fata de 4,8 tone in 2019, cand regimul precipitatiilor a fost unul normal.

Deci s-a diminuat cu 40% productia medie la grau. Daca anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone", a mentionat Adrian Oros in cadrul unei conferinte de presa.

Ministrul Agriculturii a precizat ca, la secara, productia medie a fost de asemenea diminuata, fiind de circa 2,5 tone pe hectar fata de 3,2 tone in 2019.

"La orz, productia medie este de circa 2,6 tone pe hectar fata de 5 tone pe hectar in anul trecut, deci o scadere cu aproximativ 47%.

La rapita, daca productia medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Si aici s-a inregistrat o scadere semnificativa, din cauza secetei extreme care s-a instalat in toamna anului trecut, iar in acest an desi in ultima perioada au fost precipitatii chiar din abundenta, in anumite zone ale tarii si mai ales in Dobrogea, in sudul Moldovei, sunt inca zone care sunt puternic afectate de seceta", a mai spus Oros.

Cat este necesarul intern de grau

Adrian Oros a afirmat ca este suficient grau atat in tara pentru consumul intern cat si la nivel mondial, astfel ca nu se asteapta la o crestere a pretului painii.

"Consumul uman in Romania - imi spun cei de la Patronatul Moraritului si Panificatiei - este de 2,2 milioane de tone (de grau, n.r.) Noi, anul acesta, vom face undeva intre 5,4 si 5,6 milioane tone, deci va fi suficient pentru consumul intern. Sigur ca aici se adauga 550.000 de tone graul de seminte, care este foarte important. Se adauga cam 400.000 de tone graul care se utilizeaza in scop furajer, nefiind panificabil poate fi si de o alta calitate mai slaba si cam 400.000 de tone se utilizeaza pentru industria alcoolului. Deci cam asta ar fi necesarul de consum intern de grau. Restul, in fiecare an, a fost exportat de catre agenti economici, de catre traderi, cei care se ocupa cu acest lucru.

Dupa stiinta mea, din ce am primit si eu informatii, in afara de bazinul Marii Negre care a fost afectat de seceta, in lume, in Statele Unite, America de Sud si peste tot unde sunt mari producatori, productiile au fost record anul acesta. Doar aceasta zona a fost afectata.

Dupa cum am citit si mi-au spus specialistii intotdeauna pretul painii, pretul graului, este dat de tot ceea ce inseamna productia la nivel mondial. Asa ca speranta mea este ca nu vom inregistra cresteri ale pretului painii pentru ca este suficient grau atat in tara pentru consumul intern cat si la nivel mondial", a mentionat Oros, citat de Agerpres.

Redactare Georgiana Marina

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante