Ce presupune o agricultură de conservare?

Ce presupune o agricultură de conservare?
16/04/2021
Sursa: SmartAgri

Potrivit FAO (Food and Agricultural Organization), 1214 milioane de hectare de teren sunt degradate în lume, principalii factori de degradare fiind eroziunea apei – 61,6%, eroziunea eoliana – 23,1%, degradarea chimică – 12,1% și degradarea fizică – 3,2%.

Mecanismele agricole care pot preveni pierderile de teren arabil în timp ce regenerează terenurile degradate fac parte din conceptul de agricultură de conservare Principalele obiective ale acesteia sunt menținerea unei acoperiri permanente a solului cu o perturbare minimă și diversificarea speciilor de plante cultivate. Efectul imediat se poate observa din îmbunătățirea biodiversității și a proceselor biologice naturale de deasupra și de sub suprafața solului, care contribuie la creșterea eficienței utilizării apei și a nutrienților și la producția de culturi îmbunătățită și susținută.

Ce presupune agricultura de conservare (AC)?

 

Sunt 3 mari principii extrem de importante de bifat în acest scop:

  1. Perturbarea mecanică a solului redusă la minim -  presupunând plasarea directă a semințelor și / sau a îngrășămintelor.
  2. Acoperire organică permanentă a solului - (cel puțin 30%) cu reziduuri de culturi și / sau culturi de acoperire
  3. Diversificarea speciilor de plante cultivate - prin secvențe variate de culturi și asociații care implică cel puțin trei culturi diferite.

Semănatul sau plantatul direct

 

Semănatul direct implică cultivarea culturilor fără pregătirea mecanică a patului de semințe și cu o perturbare minimă a solului de la recoltarea culturii anterioare. Termenul de însămânțare directă este înțeles în sistemele de AC ca sinonim cu cultivarea fără prelucrare, prelucrarea zero, prelucrarea directă, forarea directă etc. Plantarea se referă la plasarea precisă a semințelor mari (porumb și fasole, de exemplu); întrucât însămânțarea se referă, de obicei, la un flux continuu de semințe ca în cazul cerealelor mici (grâu și orz, de exemplu). Echipamentul pătrunde în acoperișul solului, deschide o fantă de însămânțare și plasează semințele în acea fantă. Mărimea fantei de semințe și mișcarea asociată a solului trebuie menținute la minimul absolut posibil. În mod ideal, fanta de semințe este complet acoperită de mulci din nou după însămânțare și nu ar trebui să fie vizibil solul la suprafață.

Pregătirea terenului pentru însămânțare sau plantare fără prelucrare implică tăierea sau rostogolirea buruienilor, a resturilor de culturi anterioare sau a culturilor de acoperire; sau pulverizarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor și însămânțarea direct prin mulci. Reziduurile culturilor sunt reținute fie complet, fie într-o cantitate adecvată pentru a garanta acoperirea completă a solului, iar îngrășămintele și modificările sunt fie difuzate pe suprafața solului, fie aplicate în timpul însămânțării.

Acoperire organică a solului

 

Păstrarea solului acoperit este un principiu fundamental al AC. Reziduurile culturilor sunt lăsate pe suprafața solului, dar culturile de acoperire pot fi necesare dacă decalajul este prea lung între recoltarea unei culturi și stabilirea celei următoare. Culturile de acoperire îmbunătățesc stabilitatea sistemului AC, nu numai în ceea ce privește îmbunătățirea proprietăților solului, ci și pentru capacitatea lor de a promova o biodiversitate crescută în agro-ecosistem.

 

Culturile de acoperire sunt cultivate în perioadele de reziduu, între recoltare și plantarea culturilor comerciale, utilizând umiditatea reziduală a solului. Creșterea lor este întreruptă fie înainte de a fi semănată următoarea cultură, fie după însămânțarea următoarei culturi, dar înainte de a începe competiția dintre cele două culturi. Culturile de acoperire energizează producția de culturi, dar prezintă și unele provocări.

 

Culturile de acoperire sunt utile pentru:

  • Protejarea solului, atunci când nu are recoltă.
  • Furnizarea unei surse suplimentare de materie organică pentru îmbunătățirea structurii solului.
  • Reciclarea substanțelor nutritive (în special P și K) și mobilizarea acestora în profilul solului pentru a le face mai ușor disponibile pentru următoarele culturi.
  • Asigurați „prelucrarea biologică” a solului; rădăcinile unor culturi, în special culturile crucifere, cum ar fi ridichea uleioasă, sunt pivotante și capabile să pătrundă în straturi compacte sau foarte dense, crescând capacitatea de percolare a apei a solului.
  • Folosind substanțe nutritive ușor de leșiat (în special N).

 

Diferite plante, cu diverse sisteme de înrădăcinare, explorează diferite adâncimi ale solului în cadrul profilului. De asemenea, pot avea capacitatea de a absorbi cantități diferite de substanțe nutritive și de a produce exudate distincte de rădăcini (acizi organici), rezultând beneficii atât pentru sol, cât și pentru organisme.

Prezența unui strat de mulci (de vegetație moartă) în agricultura de conservare inhibă evaporarea umezelii solului, dar conduce la o mai mare infiltrare a apei în profilul solului. Procentul de apă de ploaie care se infiltrează în sol depinde de cantitatea de acoperire a solului furnizată.

Deoarece diferite culturi de acoperire produc cantități diferite de biomasă, densitatea reziduurilor variază în funcție de culturi diferite și, prin urmare, capacitatea de a crește infiltrarea apei.

Acoperirea vegetativă este importantă în AC pentru protecția solului împotriva impactului picăturilor de ploaie; să păstreze solul umbrit; și să mențină cel mai mare conținut de umiditate posibil. Am văzut importanța lor pentru reciclarea nutrienților; dar au și un efect fizic și, poate, alelopatic asupra buruienilor, reducând incidența acestora și ducând la o reducere a utilizării agrochimice și, astfel, a costurilor de producție.

Reziduurile de paie funcționează ca o pernă care reduce presiunea asupra solului sub roți și copite și astfel joacă un rol important în reducerea compactării solului.

Rotația culturilor

 

Rotația culturilor nu este necesară doar pentru a oferi o „dietă” diversă microorganismelor din sol, dar, deoarece acestea se înrădăcinează la diferite adâncimi ale solului, sunt capabile să exploreze diferite straturi de sol pentru nutrienți. Culturile de rotație funcționează ca pompe biologice. Mai mult, o diversitate a culturilor în rotație duce la o floră și faună a solului diverse, deoarece rădăcinile excretă diferite substanțe organice care atrag diferite tipuri de bacterii și ciuperci, care, la rândul lor, joacă un rol important în transformarea acestor substanțe în plante disponibile nutrienți. Rotația culturilor are, de asemenea, o funcție fitosanitară importantă, deoarece previne transportul dăunătorilor și bolilor specifice culturilor de la o cultură la alta prin reziduuri de culturi.

 

Efectele rotației culturilor:

  • Diversitate mai mare în producția de plante și, prin urmare, în nutriția umană și a animalelor.
  • Reducerea și riscul redus de infestări cu dăunători și buruieni.
  • Distribuție mai mare a canalelor sau bioporilor creați de diverse rădăcini (diverse forme, dimensiuni și adâncimi).
  • O mai bună distribuție a apei și a nutrienților prin profilul solului.
  • Explorarea nutrienților și a apei de diferite straturi ale profilului solului de către rădăcinile multor specii de plante diferite, rezultând o utilizare mai mare a nutrienților și a apei disponibile.
  • Creșterea fixării azotului prin intermediul anumitor simbionți biota plantă-sol și îmbunătățirea echilibrului N / P / K atât din surse organice, cât și din surse minerale.
  • Creșterea formării humusului.

 

Mijloace și practici:

  • Proiectarea și implementarea rotațiilor culturilor în funcție de diferitele obiective: producția de alimente și furaje (cereale, frunze, tulpini); producerea reziduurilor; combaterea dăunătorilor și a buruienilor; absorbția nutrienților și amestecul / cultivarea biologică a suprafeței etc.
  • Utilizarea semințelor adecvate / îmbunătățite pentru producții mari, precum și producția ridicată de reziduuri ale părților supraterane și subterane, având în vedere condițiile solului și climatic.

În speranța că v-am trezit curiozitatea de a descoperi cât mai multe detalii despre beneficiile aduse de o agricultură de conservare și implicațiile pe termen lung, ținem aproape pentru următoare idei sustenabile în agricultură. 

Știri relevante