Războiul dintre Israel și Hamas generează temeri cu privire aprovizionarea globală cu îngrășăminte

Războiul dintre Israel și Hamas generează temeri cu privire aprovizionarea globală cu îngrășăminte
25/10/2023
Sursa: SmartAgri

Războiul recent dintre Israel și grupul palestinian militant Hamas ridică temeri cu privire la posibile perturbații în aprovizionarea și prețurile îngrășămintelor, având în vedere că un important nod de transport maritim din apropierea Fâșiei Gaza funcționează în "mod de urgență".

     Deși portul israelian Ashdod, un punct crucial pentru exporturile de potasiu, rămâne deschis, transportatorii maritimi se confruntă cu restricții, iar în unele cazuri se aplică suprataxe de "risc de război" pentru mărfuri. ICL Group, una dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, a declarat că operațiunile "continuă să funcționeze în această perioadă de urgență". În ultimii ani, producătorul s-a bazat din ce în ce mai mult pe Ashdod, potrivit unei analize Scotiabank.

     Evoluția periculoasă a conflictului dintre Israel și Palestina ar putea aduce noi riscuri pentru comerțul global, în funcție de intensitatea luptelor. Comerțul din și către Ashdod, situat la aproximativ 48 km de granița cu Gaza, este în prezent "subiect de atac cu rachete", conform asiguratorului de răspundere maritimă NorthStandard. Materialele periculoase sunt, de asemenea, supuse unor restricții stricte de intrare.

Citește și: Ucraina și provocările financiare ale integrării în Uniunea Europeană

     Asiguratorii au impus prime de risc de război suplimentare pentru navele care sosesc în porturile israeliene, iar costurile crescute încep să fie transferate exportatorilor. ZIM, cu sediul în Israel, percepe tarife de până la 120 de dolari per unitate echivalentă de douăzeci de picioare. Israelul este un producător major de potasiu, iar între 2% și 3% din aprovizionare este în pericol din cauza războiului în curs, a afirmat analistul Ben Isaacson într-o notă Scotiabank. Țara nu este un producător major de azot sau fosfat.

     Acțiunile legate de îngrășăminte au crescut în urma atacului Hamas asupra Israelului, potrivit unei analize Morningstar, dar este puțin probabil să provoace o creștere semnificativă a prețurilor, așa cum s-a întâmplat la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina în 2022. Cererea globală mai scăzută și producția crescută din Belarus și Rusia vor menține probabil aprovizionarea cu potasiu echilibrată.

     Piețele urmăresc cu atenție evoluția războiului în Israel. O extindere a conflictului pentru a include țări precum Iran și Egipt ar putea aduce perturbări de transport maritim semnificative, inclusiv la Canalul Suez și Strâmtoarea Hormuz.

Citește și: Viitorul Agriculturii Europene: Monetizarea Emisiilor Negative de Carbon

     Christian Roeloffs, co-fondator și CEO al platformei logistice Container xChange, a declarat: "În cazul conflictului din Israel, orice extindere a ostilităților dincolo de granițele țării ar putea introduce riscuri pentru două puncte vitale de strangulare a transportului maritim. Cu toate acestea, amploarea acestor efecte va depinde în mare măsură de extinderea și durata conflictului."

     Conform unui raport recent realizat de Rabobank, perspectiva pieței globale a îngrășămintelor este pozitivă în anii următori, cu anumite provocări și riscuri potențiale ce trebuie monitorizate. Piața globală a îngrășămintelor este în recuperare, cu o creștere estimată a utilizării de aproximativ 3% în 2023, după o scădere de 7% în 2022 din cauza diverselor complicații pe piață.