Planificarea corecta a fertilizarii culturii de grau

In prezent soiurile de grau cultivate sunt utilizate pentru productia de furaje, faina, amidon si bioetanol. Prin urmare, soiurile de grau sunt clasificate in functie de caracteristicile lor de calitate. Planificarea fertilizarii depinde si de productia scontata, iar azotul joaca un rol foarte important.

In prezent soiurile de grau cultivate sunt utilizate pentru productia de furaje, faina, amidon si bioetanol. Prin urmare, soiurile de grau sunt clasificate in functie de caracteristicile lor de calitate. Planificarea fertilizarii depinde si de productia scontata, iar azotul joaca un rol foarte important. Dozarea corecta a azotului De obicei, cantitatea totala de azot este impartita in 3 etape de aplicare: la infratire (21-25 EC) dupa iesirea din iarna, la inceputul alungiri paiului (30-32 CE) si la stadiul de frunza stindard-inspicare(CE 37-51). Fertilizarea graului urmareste obtinerea de productii ridicate cu un continut mai mic sau mai mare de proteine. Planificarea fertilizarii ar trebui sa puna accent pe a doua etapa de aplicare. Graul de calitate are nevoie de aproximativ 10 kg N pe tona de productie pentru a asigura un continut bun de proteine. Planificarea fertilizarii ar trebui sa inceapa cu cantitatea necesara pentru a 3-a aplicare, apoi se imparte restul de azot necesar in prima si a doua aplicare. Momentul corect al aplicarii Graul de toamna ar trebui sa produca intre 450 - 600 spice pe mp, in functie de soi. Nu numai cantitatea, dar si calendarul celei de-a doua fertilizari cu azot poate influenta obtinerea acestui numar. Daca, la prima aplicare, cantitatea de azot a fost prea mare si graul are un numar mare de frati, a doua aplicare trebuie amanata pana cand frunzele inferioare incep sa se deschida la culoare. Aceasta poate corespunde cu stadiul de 2 noduri sau chiar mai tarziu. Prin aceasta, graul va reduce numarul de frati neviabili si astfel vor ramane doar fratii viabili care produc spice rezultand productii mari. Daca doza de azot la prima aplicare este prea mica si infratirea graului este slaba cu un numar mic de frati, a doua aplicare trebuie facuta deja la sfarsitul infratiri pentru a nu pierde spice pe m?. Pentru graul de calitate, ultima fertilizare cu azot ar trebui sa fie planificata la inceputul inspicarii, pentru ca aceasta are o corelatie pozitiva cu continutul ulterior de proteine . Daca aceasta fertilizare se face deja in stadiul de frunza stindard, atunci impactul este mai mare in favoarea productiei si mai putin asupra continutului de proteine. Aflati mai multe informatii de pe site-ul nostru: Borealis L.A.T

Citește articolul complet în sursa stiriagricole.ro | fitosanitare