Uniunea Europeana enerveaza taranii romani cu legea porcului. "Sa-i fac un grafic de hranire? Sa ma schimb de cinci ori pe zi?"

Uniunea Europeana enerveaza taranii romani cu legea porcului. "Sa-i fac un grafic de hranire? Sa ma schimb de cinci ori pe zi?"
04/07/2020

Uniunea Europeana revolutioneaza modul in care romanii cresc porci in propriile curti. Specialistii de la Bruxelles nu sunt de acord ca animalele sa mai fie hranite cu laturi - resturile de mancare ramase de la oameni. Vor si un echipament special si dezinfectat, pe care proprietarul sa-l poarte in cotetul porcilor.

Uniunea Europeana revolutioneaza modul in care romanii cresc porci in propriile curti. Specialistii de la Bruxelles nu sunt de acord ca animalele sa mai fie hranite cu laturi - resturile de mancare ramase de la oameni. Vor si un echipament special si dezinfectat, pe care proprietarul sa-l poarte in cotetul porcilor. La primarie, la sueta, la carciuma si oriunde, "Legea porcului" e dezbatuta si hulita dintr-un motiv simplu: traditia. Traditia in baza careia romanul isi creste porcul de Craciun cu buruiana, cereale si cu resturile care-i raman pe masa.Ii curata adapostul imbracat la fel cum sta in curte, cum munceste si-n gradina, cum iese la camp si chiar asa cum iese la magazinul comunal. Bruxelles insa vrea alte haine in preajma porcului, alta incaltaminte, sursa de dezinfectare si niciun rest alimentar in trocul de hrana.Cristian Dumitrescu, gospodar: "Mi se pare o prostie, o absurditate. Pentru ca nu stiu daca sta cineva sa ma verifice daca vin de la piata, sa-mi iau costumul de protectie, nu, ca sa pot sa hranesc porcul!? Mi se pare o prostie, dar ma rog... Legile astea impuse de UE ar trebui adaptate la nevoile noastre, pana la urma, nu? Trebuie sa-i dau de patru - cinci ori pe zi apa. Ce sa fac? Sa ma schimb de cinci ori pe zi? Pai eu nu mai fac treaba in gradina? Stau sa ma schimb de cinci ori pe zi, ca sa-i pun porcului o galeata de apa? Si cine va veni sa verifice daca eu hranesc porcul cu resturi alimentare sau cu boabe pe care le primesc de la asociatie? Cine va veni sa verifice chestia asta? Vor angaja, gen cum e politia locala, politia locala sanitar veterinara sa vina sa verifice, sa-i fac un grafic de hranire al porcului?Resturile de mancare care raman din consumul propriu al familiei... nu stiu: e ceva nociv pentru animal? S-a descoperit ca-i nociv? Ii cauzeaza vreo boala, vreo suferinta chestia asta?" La Vidra, chiar si primarul este convins ca laturile, provenite din resturi alimentare, asigura adevaratul gust al carnii de porc.Marian Tudor - primar Vidra, Ilfov: "Ceva e ciudat in toata treaba asta, pentru ca porcul din gospodaria proprie creste aproape 100% natural. Diferenta intre un porc de casa, crescut natural, cu tot ce are omul in curte, ca-i ramane o paine, un rest de mancare, il duce la porc si atunci este o altfel de carne. Eu cred ca se vede diferenta clara, intre o carne cumparata de la supermarket si porcul din curte".George are-n gospodarie doi vieri si doua scroafe cu purcei de sase saptamani. Viitoarele reguli, asa cum sunt supuse dezbaterii publice, ii vor interzice sa mai creasca porci reproducatori. Iar asta nu ii convine.George Neagu - gospodar: "Sincer este o problema pentru noi, crescatorii de animale. Pentru ca din asta traim. Cu asta ne hranim. O mostenim din tata-n fiu, cresterea porcului. Noua nu ne-a lipsit porcul din curte, din ograda. Masurile astea? Nu! In niciun caz! Nu! Trebuia sa ne lase..."Noua lege a porcului le interzice taranilor sa-si plimbe porcii prin gospodarie, sa-i lase liberi langa balti, rauri sau printre alte animale. Rudele nu mai pot creste porci pe care sa-i mute dintr-o gospodarie in alta. Conform ANSVSA, gospodarul care vrea sa creasca porci pentru comercializare va fi obligat sa se autorizeze in acest sens si sa indeplineasca conditiile sanitare impuse cresterii porcinelor la nivel industrial.Redactare Georgiana Marina

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante