Un virus ameninta sa distruga o mare parte din recolta de sfecla de zahar a Europei

Un virus ameninta sa distruga o mare parte din recolta de sfecla de zahar a Europei
09/07/2020

Virusul ingalbenirii sfeclei este un nou motiv de ingrijorare pentru cultivatorii europeni de sfecla de zahar, informeaza Bloomberg.

Virusul ingalbenirii sfeclei este un nou motiv de ingrijorare pentru cultivatorii europeni de sfecla de zahar, informeaza Bloomberg.

Dupa ce s-au luptat cu preturile extrem de scazute si cu o primavara secetoasa care a afectat plantele, cultivatorii de sfecla de zahar trebuie sa faca fata acum unui virus care ar putea reduce productia cu pana la 25% in Franta si chiar mai mult in Germania.

Lupta impotriva acestui virus a devenit mai dificila dupa ce in 2018 Uniunea Europeana a interzis utilizarea neonicotinoidelor, un insecticid vinovat pentru uciderea albinelor.

Virusul ingalbenirii sfeclei risca sa reduca productia de zahar a UE, pentru al treilea sezon, dupa ce colapsul preturilor in urma cu cativa ani a dus la diminuarea suprafetelor cultivate si a fortat inchiderea unor fabrici.

"Este clar ca aceasta va fi o problema uriasa in Franta si situatia este ingrijoratoare. Nu mai putem sa ne asteptam la randamente apropiate de media ultimilor cinci ani. Chiar daca vom avea vreme buna in iulie si august, asta nu va ajuta sfecla afectata sa revina la o conditie normala", a declarat Timothe Masson, agronom la Asociatia cultivatorilor de sfecla de zahar din Franta, Timothe Masson.

Chiar daca impactul variaza in functie de regiune exista riscul ca productia de sfecla de zahar a Frantei, principalul producator european, sa scada cu 25% pana la 3,3 milioane tone in sezonul care va incepe in octombrie, sustine Timothe Masson. Pierderile ar putea ajunge pana la 30% in Germania si la 50% in Belgia, sustin asociatiile de cultivatori VSZ si CBB.

"Aceasta este o situatie exceptionala cu care nu ne-am confruntat in ultimii 30-40 de ani. Consecintele economice pentru cultivatori sunt dramatice", a declarat Peter Haegeman, secretarul general al asociatiei cultivatorilor belgieni CBB, scrie Agerpres.

Fermieri au trecut la insecticide alternative pentru a incerca sa impiedice raspandirea virusului dar nu sunt la fel de eficiente precum neonicotinoidele, sustine Fred Zeller, director la Asociatia cultivatorilor germani VSZ. Desi cultivatorii se asteptau sa apara mai multe cazuri de virusul ingalbenirii sfeclei, viteza si amploarea cu care s-a raspandit virusul i-a luat in surprindere pe multi, a spus Zeller.

Cu toate acestea, o reducere a productiei de sfecla ar trebui sa sustina preturile la zahar in UE, sustine Francois Thaury, analist la firma franceza de consultanta Agritel. In luna mai producatorul german de zahar Suedzucker AG prognoza ca preturile in regiune ar urma sa creasca in urmatorul an pe fondul deficitului iar rivalul Nordzucker AG se asteapta ca piata sa se imbunatateasca.

Redactare Georgiana Marina

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante