Războiul din Ucraina amână planul UE pentru agricultură durabilă

Războiul din Ucraina amână planul UE pentru agricultură durabilă
30/03/2022
Sursa: SmartAgri

UE a decis să amâne publicarea detaliilor cu privire la două aspecte cheie ale Pactului Verde european, din cauza preocupărilor legate de securitatea alimentară care decurg din invazia rusă asupra Ucrainei.

     Executivul UE urma să prezinte, la sfârșitul acestei luni (23 martie), versiunea reviziuită a SUD - Directiva privind utilizarea sustenabilă a pesticidelor – adoptată în 2009. Planul, inițiat de Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, viza transformarea directivei într-un regulament privind reducerea cu 50% a pesticidelor utilizate în agricultură. Obiectivele CE privind „Restaurarea Naturii”, urmau să fie publicate, de asemenea, în această săptămână. Publicarea noilor reglementări va fi amânată până mai aproape de vară, urmând ca datele oficiale să fie confirmate la o dată ulterioară.

     Majoritatea coordonatorilor de grup din Comisia de Mediu a Parlamentului European (ENVI) i-au scris o scrisoare vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans, prin care i-au solicitat să nu amâne viitoarele propuneri legislative în contextul Green Deal. O altă scrisoare cu solicitarea similară, de a nu opri revizuirea cadrului UE privind pesticidele a fost trimisă președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen și altor membri ai Colegiului, luni (21 martie), când a început să circule un document ”scurs” care arată agenda actualizată a Comisiei pentru săptămânile următoare.

     La sfârșitul săptămânii trecute, dezacordurile interne în cadrul Comisiei Europene au devenit evidente cu privire la suspendarea propunerilor legislative cheie menite să implementeze obiectivele ecologice ale UE pentru sectorul alimentar, în lumina crizei din Ucraina. Frans Timmermans și-a susținut cu tăria convingerea că agenda politicilor verzi trebuie continuată, în timp ce, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a spus clar, într-o întâlnire cu deputații europeni, că implementarea Strategiei de la fermă la furculiță ar trebui să fie suspendată. În timpul reuniunii ministeriale de luni (21 martie), mai multe state membre au fost în favoarea suspendării directivei.

     Comisia urmează, de asemenea, să permită statelor membre ale UE să acorde derogări temporare de la anumite obligații de ecologizare ale Pilonului I al Politicii Agricole Comune (PAC). Statele membre pot permite producerea oricăror culturi pe fâșiile de protecție care fac parte din zonele de interes ecologic în 2022, menținând în același timp nivelul complet al plății pentru ecologizare. Se speră că această flexibilitate va permite fermierilor să-și ajusteze și să-și extindă planurile de cultură în acest an. De asemenea, comisia va propune un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, pentru a sprijini producătorii cei mai afectați de creșterile costurilor inputurilor, ca urmare a războiului.

     Pachetul de sprijin pe care comisia urmează să îl propună va permite statelor membre să ofere sprijin financiar fermierilor sau să abordeze perturbările pieței din cauza costurilor crescute sau a restricțiilor comerciale. În plus, pentru a aborda eventualele probleme de flux de numerar pentru producători în toamnă, comisia va permite statelor membre să plătească fermierilor un nivel crescut de avansuri de plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală legate de suprafață și animale, începând cu 16 octombrie. Comisia a adoptat, de asemenea, un nou „cadru temporar de criză” în această lună, care are ca scop sprijinirea întreprinderilor afectate direct sau indirect de criză, inclusiv fermierii și pescarii, sub formă de sprijin pentru lichidități și ajutoare pentru creșterea costului gazului și energiei electrice.

Știri relevante