Ludovic Orban a discutat cu primarii despre rezolvarea problemei pietelor inchise. Se vor organiza piete volante

Ludovic Orban a discutat cu primarii despre rezolvarea problemei pietelor inchise. Se vor organiza piete volante
07/11/2020

Premierul Ludovic Orban a discutat sambata despre problema pietelor inchise la interior cu Nicusor Dan, primarul general al Capitalei, si cu Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, urmand sa fie organizate piete volante. De altfel, mai multi primari din tara au anuntat deja ca vor organiza astfel de piete.

Premierul Ludovic Orban a discutat sambata despre problema pietelor inchise la interior cu Nicusor Dan, primarul general al Capitalei, si cu Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, urmand sa fie organizate piete volante. De altfel, mai multi primari din tara au anuntat deja ca vor organiza astfel de piete.

In discutia cu primarul general Nicusor Dan, premierul a spus ca, acolo sunt sunt piete inchise din cauza pandemiei, sa fie amenajate spatii deschise in deplina siguranta, iar acolo unde este posibil sa fie organizate piete volante in care producatorii autohtoni sa-si poata vinde fructele si legumele.

Astfel de piete ar urma sa fie organizate in Bucuresti in zilele de vineri, sambata si duminica.

,,Unii incearca sa faca o intreaga campanie, ca noi avem ce-avem cu producatorii autohtoni. E o mare prostie! Noi trebuie sa asiguram producatorilor autohtoni, repet - autohtoni - pentru ca in pietele din Bucuresti sunt foarte multi intermediari care n-au nicio bucata de pamant", a spus Ludovic Orban.

Premierul a subliniat ca va transmite Directiilor de Sanatate Publica sa sustina autoritatile locale in amenajarea acestor spatii.

De asemenea, Orban a discutat si Robert Negoita, presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, pentru ca aceleasi masuri sa fie adoptate si in celelalte orase din tara.

De altfel, mai multi primari au anuntat ca au discutat cu premierul si au inceput demersurile.

,,In cursul acestei dimineti, am avut o discutie telefonica cu primul ministru al Romaniei, domnul Ludovic Orban, tema principala fiind pietele agro-alimentare. Mesajul pe care dorim sa il transmitem si al carui mesager devin in comunicarea cu toti primarii din judetul Alba este acela ca pietele agro-alimentare care se inscriu in caracteristicile de spatii deschise, aerisite, isi mentin functionalitatea. Ne dorim ca acest mesaj sa ajunga la producatorii agricoli, care au nevoie sa fie sprijiniti in aceasta perioada. De asemenea, consumatorii doresc sa cumpere produse romanesti proaspete, care se regasesc in oferta generoasa a pietelor noastre, mai ales toamna. Va reamintesc ca piata de la Sebes a avut o activitate neintrerupta de la debutul acestei pandemii, preocuparea noastra ca administratie publica locala fiind aceea de a organiza mai bine programul de functionare, de a igieniza spatiile si de a oferi sprijin producatorilor si comerciantilor, care au primit viziere si au fost in permanenta indrumati sa respecte masurile de protectie sanitara", afirma Dorin Nistor, primarul liberal din Sebes.

,,Avand in vedere masurile tot mai stricte impuse de pandemie, este absolut necesar sa venim in ajutorul producatorilor si de aceea s-a ajuns la aceasta solutie. Ei isi vor putea vinde mai usor produsele, iar cetatenii nu vor fi constransi sa renunte la fructele si legumele proaspete, naturale, pe care le gasesc doar in piete. Asadar, producatorii agricoli sunt incurajati sa solicite organizarea unor astfel de piete. Oricat de dificila poate deveni situatia, putem gasi solutii daca ne consultam si mai ales daca stam de vorba cu oamenii si le ascultam doleantele", a completat Marcel Laurentiu Romanescu, edilul din Targu Jiu.

Si in Deva, primarul Florin Nicolae Oancea a anuntat ca vine in sprijinul producatorilor romani cu o astfel de masura.

,,Activitatea din incinta Pietei Centrale a Devei se va modifica, incepand de luni, din cauza restrictiilor impuse de pandemia COVID-19, prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Este o decizie luata la nivel national, pentru a preveni imbolnavirea populatiei cu virusul SARS-COV 2. Practic, tarabele la care se vindeau legume si fructe vor fi scoase in afara Pietei Centrale, in imediata apropiere, unde Primaria Deva va asigura conditiile pentru un comert civilizat, in aer liber, pe trei laturi ale Pietei Centrale. Magazinele din incinta Pietei Centrale isi vor continua activitatea, cu respectarea tuturor masurilor de protectie sanitara impuse de pandemie", a spus edilul.

El a mentionat ca primaria va organiza piete volante, in aer liber, in cartierele Devei, pentru ca oamenii sa nu circule in tot orasul si sa existe riscul sa se infecteze.

Editor : G.C.

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante