Embargoul asupra fertilizanților din Belarus ar putea transforma Germania într-un producător cheie

Embargoul asupra fertilizanților din Belarus ar putea transforma Germania într-un producător cheie
11/04/2022
Sursa: SmartAgri

UE a interzis toate importurile de potasă (carbonat de potasiu) din Belarus, un îngrășământ important, care este în mare parte deficitar în Europa, într-o mișcare care pune și mai multă presiune asupra sectorului agricol care se confruntă deja cu o creștere a prețurilor inputurilor.

     Deși Germania este al patrulea producător de potasă din lume, Uniunea Europeană este în mare parte deficitară în producția de potasiu, cu doar 6% din producția globală. În 2020, importurile totale de potasiu din UE s-au ridicat la 2,4 milioane de tone, cu 27% din pondere importată din Belarus. Canada este principalul producător de potasiu, producând aproximativ 14 milioane de tone pe an. Înlocuirea celor 1,7 milioane de tone de importuri de potasiu din Rusia și Belarus a adăugat presiune în creștere asupra prețurilor potasiului.

     Noile sancțiuni introduse se adaugă celor deja adoptate în iunie 2021, ceea ce înseamnă că toată clorura de potasiu extrasă în Belarus este supusă interdicției UE de import. Ceilalți doi nutrienți principali de îngrășăminte, fosfat și azot, nu au fost incluși în sancțiuni. Cu toate acestea, restricțiile introduse în iunie, interziceau deja anumite amestecuri, inclusiv îngrășămintele chimice minerale care conțin cele trei elemente fertilizante, precum și amestecurile care conțin doar fosfor și potasiu. Pe termen scurt, această creștere a prețului potasiului crește presiunea asupra costurilor deja ridicate ale inputurilor pentru fermierii din UE și este probabil să provoace un efect de spirală în restul mărfurilor alimentare. Cu toate acestea, unele companii fac în prezent foraje de testare în Germania de Est pentru a căuta noi surse de potasiu.

     Principalul producător al regiunii, K+S, este unul dintre cei mai mari producători de potasiu pentru uz agricol la nivel mondial. Pentru companie, deținută în principal de gigantul chimic BASF, sancțiunile asupra Belarusului au fost benefice. În ultimele luni, compania și-a ajustat în sus prognoza de profit pe baza creșterii prețurilor – cel mai recent, ca parte a raportului său anual prezentat la începutul acestei luni (10 martie). Acum se așteaptă la cel mai bun rezultat anual, în ciuda creșterii costurilor la energie. Potențialul de a satisface cererea în creștere pentru potasiu extras din Germania nu a trecut neobservat. După ce K+S a dominat mult timp mineritul în regiune, un nou investitor australian a început acum să lanseze foraje de explorare în Harz-ul de Sud, în regiunea federală Turingia.

     Compania australiană Davenport Resources și-a asigurat licențe de exploatare și foraj pentru zăcămintele de potasiu din regiune despre care estimează că dețin peste cinci miliarde de tone de sare brută. Potrivit site-ului web al companiei, primele foraje de testare au dat rezultate promițătoare la începutul acestui an.

     În 2020, importurile UE de potasiu s-au ridicat la 2,4 milioane de tone, o pondere echivalentă cu 85% din consumul total al UE. În medie pentru perioada 2018-2020, ponderea importurilor de potasă din Belarus a fost de 27%.

     Prețul de referință global al îngrășămintelor este de așteptat să crească cu 13% până în 2023, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, ceea ce va duce la o creștere a costurilor de producție și la o reducere a randamentelor pentru sezoanele de recoltă 2022-2023. Între timp, Comisia Europeană este supusă unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a relaxa regulile privind utilizarea nitraților în agricultură, permițând utilizarea în zone sensibile a gunoiului de grajd prelucrat. Măsura ar necesita o derogare sau modificarea directivei privind nitrații.

     Directiva, introdusă în 1991, urmărește să protejeze calitatea apei în toată Europa, împiedicând nitrații din surse agricole să polueze apele subterane și de suprafață și prin promovarea utilizării bunelor practici agricole. Votul în favoarea modificării directivei privind nitrații s-au adăuga altor derogări recente, cum ar fi cea care permite utilizarea fâșiilor de protecție – valabilă pentru 1 an.

Știri relevante