De ce să facem agricultură de precizie?

De ce să facem agricultură de precizie?
23/04/2021
Sursa: SmartAgri

Termenul agricultură de precizie înseamnă o serie de strategii și instrumente care permit fermierilor să optimizeze și să crească calitatea și productivitatea solului, punând în aplicare o serie de intervenții cheie, folosind tehnologii din ce în ce mai avansate.

Poate că cel mai ușor mod de a înțelege agricultura de precizie este să te gândești la ea ca la tot ceea ce face practica agriculturii mai precisă, optimizată și controlată atunci când vine vorba de cultivarea culturilor și creșterea animalelor. O componentă vitală a acestui lucru este utilizarea tehnologiilor din ce în ce mai avansate, cum ar fi:

  • hardware și software automatizate,
  • vehicule autonome,
  • drone,
  • Ghidare GPS,
  • robotica,
  • senzori,
  • prelevarea de probe de sol 
  • telematică

 

Punctul critic aici este optimizarea. De exemplu, în loc să se aplice o cantitate egală de îngrășăminte pe un câmp, agricultura de precizie implică măsurarea variațiilor de sol din câmp și adaptarea strategiei de îngrășământ în consecință. Acest lucru duce la utilizarea optimizată a îngrășămintelor, la reducerea costurilor și la un impact redus asupra mediului.

Agricultura de precizie s-a născut inițial odată cu introducerea de către John Deere a ghidajului GPS pentru tractoare la începutul anilor '90. Scopul lor cu această tehnologie a fost automatizarea direcției, reducerea erorilor și creșterea randamentului recoltei prin irosirea semințelor. Adoptarea acestui ghid GPS este atât de răspândită încât este probabil cel mai frecvent utilizat exemplu de agricultură de precizie în prezent. În plus, a cedat locul unei industrii cu drepturi depline: agricultura de precizie!

În timp ce principiile agriculturii de precizie există de mai bine de douăzeci și cinci de ani, abia în ultimul deceniu au devenit obișnuite. Acest lucru se datorează progreselor tehnologice și adoptării altor tehnologii mai largi. Adoptarea de dispozitive mobile, accesul la internet de mare viteză, comunicații prin satelit la preț redus și fiabile - pentru poziționare și imagini - și echipamente agricole optimizate de producător pentru agricultura de precizie sunt tehnologii vitale care caracterizează tendința agriculturii de precizie.

Datorită conectării mașinilor agricole folosind senzori de înaltă tehnologie, software inteligent și produse digitale, putem face agricultura de mâine mai eficientă și, în același timp, mai ecologică”, a declarat Andrew Allen, responsabil pentru vehicule comerciale și afaceri off-road la Robert Bosch GmbH.

Ce înseamnă digitalizarea agriculturii?

 

Esența agriculturii digitale constă în crearea de valoare din date. Agricultura digitală înseamnă a depăși prezența și disponibilitatea datelor pentru a dezvolta o inteligență acționabilă și o valoare adăugată semnificativă din aceste date. Agricultura digitală integrează ambele concepte - agricultura de precizie și agricultura inteligentă.

Pentru fermieri, agricultura digitală oferă posibilitatea de a crește producția fermei lor, de a economisi costuri pe termen lung și de a elimina riscurile. Mulți consideră agricultura digitală ca viitorul industriei agricole.

Agricultura inteligentă

 

Practic, „agricultura inteligentă” aplică tehnologii informaționale și de date pentru optimizarea sistemelor agricole complexe. Accentul este pus pe accesul la date și modul în care fermierii pot utiliza informațiile colectate în mod inteligent. Scopul este de a crește calitatea și cantitatea produselor, optimizând în același timp producția de muncă umană. Sau, mai simplu, producerea mai multor alimente cu mai puține investiții și aceeași cantitate de teren.

Tehnologia utilizată în agricultura inteligentă variază de la IoT și robotică la drone și AI. Cu aceste instrumente, fermierii pot monitoriza condițiile câmpului fără a merge pe câmp. Acest lucru le permite să ia decizii pentru întreaga fermă, o mulțime sau chiar o singură plantă.

Agricultura inteligentă nu este doar pentru marile corporații agricole. De asemenea, este capabil să stimuleze fermele familiale, fermele ecologice și alte operațiuni mai mici.

Întregul proces de agricultură inteligentă este gestionat de software și monitorizat prin senzori, reducând prețurile globale, creșterea randamentului general, creșterea calității disponibilității și, în cele din urmă, a experienței clienților. Automatizarea a permis pași uriași înainte în ceea ce privește eficiența producției, îmbunătățirea calității și durabilitatea.

Cum folosim datele provenite din agricultura de precizie?

 

De zeci de ani, fermierii au testat diferite tehnologii care să-i ajute să culeagă și să analizeze datele pentru a crește randamentul culturilor. Conținutul de sol, umiditatea, tendințele nutrienților și sistemele meteo până la orice metru pătrat de teren sunt câteva dintre punctele de date disponibile agricultorilor cu tehnologia actuală. Mai mult, colectarea datelor despre terenuri și culturi și integrarea acestor date în software-ul utilizat în marketing, prognoză și producție este noua „normă”.

Internetul obiectelor (sau IoT) se dovedește promițător pentru realizarea unor noi niveluri de date și controale. Se așteaptă să fie un motor puternic care va transforma agricultura și alimentele în rețele inovatoare de obiecte conectate. Există o convingere fermă că IoT va fi o adevărată revoluție în agricultură și industria alimentară general, care va îmbunătăți drastic productivitatea și sustenabilitatea.

Dar pentru a aplica toate aceste date și a lua parte la această transformare, fermierul trebuie să colecteze, să comunice, să stocheze, să recupereze și să analizeze aceste date. Fermierul are nevoie de informații și informații actualizate în timp util.

În speranța că v-am trezit curiozitatea de a descoperi cât mai multe detalii despre beneficiile aduse de o agricultură de precizie, digitală și inteligentă și implicațiile acestora pe termen lung, ținem aproape pentru următoare idei de creștere a productivității în mod sustenabil în agricultura românească

Știri relevante