Cum optimizăm costurile cu îngrășămintele?

Cum optimizăm costurile cu îngrășămintele?
30/04/2021
Sursa: SmartAgri

În loc să aplicăm o cantitate egală de îngrășăminte pe o suprafață dată, măsurând variațiile de sol din câmp și adaptând strategia de îngrășământ obținem o utilizare optimizată a îngrășămintelor, reducerea costurilor și reducem impactul asupra mediului.

Dacă decidem să adoptăm o strategie de management de precizie, executarea corectă este esențială. Fiecare pas al procesului ne aduce mai aproape de rezultate maxime și rentabilitate tot mai ridicată a investiției (ROI). 

Într-un efort de a facilita implementarea agriculturii de precizie, sumarizăm 5 pași care credem că vor reduce confuzia, facilitând o tranziție lină.

Pasul 1: Aflarea nivelului și cauzele variabilității solului

 

Există numeroase instrumente care ne ajută să facem acest lucru; de la hărțile de randament, hărțile PowerZone 2.0 ™ la hărțile de altitudine și hărțile de conductivitate a solului. Zonele de gestionare PowerZone 2.0 încep cu până la 15 ani de imagini prin satelit care sunt procesate cu indicele de vegetație PurePixel pentru a estima productivitatea culturilor pe an. Aceste intrări anuale sunt apoi combinate și se creează zone de gestionare. Rezultatul este un rezumat precis al modelelor de productivitate a culturilor din trecut, care pot fi utilizate pentru a lua decizii de gestionare pentru un câmp în viitor. Aceste hărți puternice reprezintă o investiție a cărei valoare ca instrument de luare a deciziilor va dura mulți ani. 

Calculatorul de suprafață pentru conturul de nivel este un tool interesant de măsurare a suprafeței și a perimetrului este un planimetru pentru măsurarea distanței de teren pe hartă și pentru colectarea probelor de sol. Este foarte ușor de utilizat și util pentru a măsura dimensiunea terenului pe hartă. Se măsoară perimetrul estimat, perimetrul instant pentru a calcula în afara regiunii, zonei sau chiar arii. 

Pasul 2: reducem supra aplicarea în zonele cu performanțe slabe

 

Odată ce suprafețele disponibile sunt clasificate în funcție de variabilitate, căutăm câmpuri cu posibilitatea de a economisi bani prin reducerea inputurilor în zonele cu productivitate scăzută. De obicei, aproximativ 10-20% dintr-un câmp este slab performant. Economiile generate de reducerea inputurilor în aceste zone cu risc ridicat au reprezentat, în general, 11 RON  din randamentul net mediu de 57 RON / ha atribuit îngrășămintelor cu rată variabilă. În unele cazuri, cauzele performanței insuficiente pot fi abordate în timp, adică gestionarea apei, dar, deocamdată, începem cu reducerea investiției în aceste zone.

Pasul 3: Corectăm factorii de limitare a randamentului în zonele productive

 

Putem studia multe aspecte de la pH, săruri solubile, sodiu, textură, compactare, adâncimea profilului solului, pânza freatică, pete de buruieni, deficiențe de nutrienți, dezechilibre de nutrienți. Instrumentele utile aici sunt hărțile solurilor, numărul de plante, prelevarea de probe și cercetarea solului și a țesuturilor.

Pasul 4: ajustăm obiectivele de randament

 

Setăm ținte de randament în zonele cu productivitate ridicată mai agresiv decât am stabilit anterior. Apoi, ajustăm ratele de îngrășăminte pentru a satisface nevoile nutriționale ale culturilor la acest nou obiectiv de randament. În cadrul revizuirii, acest pas a dus, de obicei, la un randament mult mai mare.

Pasul 5: măsurăm rezultatele

 

Bill Gates crede că: „Măsurarea dă forță persoanelor de decizie să stabilească cele mai bune practici. Mai presus de toate, măsurarea permite implementatorilor să demonstreze eficacitatea, făcând o legătură clară între bani și rezultate ”. Există o serie de instrumente care ne ajută să facem acest lucru, printre care și Profit Maps - care arată zonele de pierderi și câștiguri financiare. Hărțile de profit sunt disponibile prin abonamentul Trimble Ag Solution. Odată ce datele despre randament sunt disponibile, puteți compara VR cu o rată constantă de îngrășăminte.

 

Așa cum se spune că “singura constantă este … schimbarea”, agricultura pare să fie prima care să se supună acestui principiu. Agricultura de precizie ne ajută să transformăm obstacolele în avantaje.

Știri relevante