Big data și agricultura?

Big data și agricultura?
02/04/2021
Sursa: SmartAgri

Părerile sunt multe și toată lumea se pricepe la toate. Însă un context bazat pe cifre care să ajute fermierii să ia cele mai bune decizii le-ar putea eficientiza enorm activitatea.

Bruno Basso - profesor la Colegiul de Științe Naturale de la Universitatea de Stat din Michigan împreună cu John Antle -profesor de economie aplicată la Universitatea de Stat din Oregon,  au publicat o cercetare care susține că integrarea senzorilor, AI (inteligență artificială) și modelarea predictivă ating un nivel de precizie care poate fi utilizat pentru a proiecta căi către durabilitate în agricultură. Ei anticipează că vor exista în continuare provocări în adoptarea acestor sisteme fără existența unor stimulente care să demonstreze impactul pozitiv asupra comunităților, a economiei comunităților și a mediului.

Basso spune că agricultura digitală există de aproximativ 20 de ani, dar a fost disponibilă doar în primii pași de la începutul anilor nouăzeci, când GPS-ul a fost montat pentru prima dată pe tractoare. Pentru prima dată, fermierii au putut folosi tehnologia prin satelit pentru a-și vedea fermele de sus, permițând o mai bună urmărire și planificare.

La fel ca mulți oameni, fermierii au început să poarte dispozitive mobile, ceea ce le-a permis să rămână conectați la colegi în timp ce se aflau pe teren.Acum fermierii au acces la datele necesare în timpul deplasării, inclusiv posibilitatea de a plasa comenzi pentru semințe sau îngrășăminte în orice moment sau în orice loc.

Fermierii iau decizii pe baza informațiilor pe care le au la dispoziție, motiv pentru care datele i-au ajutat să valorifice puterea informațiilor pentru a lua decizii mai bine informate, care le permit să utilizeze resursele mai durabil. S-au lansat platforme digitale care reunesc colectarea de date, modelarea agronomică și monitorizarea locală a vremii, oferind fermierilor o mai bună înțelegere a domeniilor lor. Aceste instrumente permit fermierilor să planifice recolte mai bune și să ia decizii mai bune pentru ferma lor, dar și pentru planetă.

Alături de senzori, noile modalități de analiză a informațiilor colectate și de predicție a rezultatelor prin modele de simulare validate și sisteme de AI încep să aibă un impact din ce în ce mai mare pentru fermieri și mediu. Pentru a spori adoptarea acestor tehnologii, fermierii, ecologiștii, oamenii de știință, factorii de decizie politică trebuie să se colaboreze pentru bunăstarea terenului la care nu ne gândim pe cât ar merita să o facem. 

Potrivit acestor cercetători se demonstrează că, dacă aplicațiile de îngrășăminte cu azot s-ar baza pe date doar acolo unde este nevoie și flexibil din punct de vedere cantitativ în loc de aplicare uniformă, utilizarea lui ar putea fi redusă cu 36%, cu reduceri semnificative ale contaminării apelor subterane și a dioxidului de carbon emisiilor.

Informația acurată și la timp poate salva atât din bugetele cheltuite pentru îngrășăminte, cât și mai ales ar putea contribui la reducerea poluării planetei. 

O monitorizare digitală permite o reglare a cantității de îngrășăminte, pesticide sau substanţelor de creștere în timp real, echilibrând cantitatea de azot pentru o rată uniformă de creștere pe fiecare metru pătrat.

Cum pot ajuta agricultura informațiile în timp real?

 

Pentru a contracara presiunile creșterii cererii de alimente și a schimbărilor climatice, factorii de decizie politică și liderii din industrie caută asistență din partea forțelor tehnologice, cum ar fi IoT, big data, analize și cloud computing. Dispozitivele IoT ajută în prima fază a acestui proces - colectarea datelor. Senzorii conectați la tractoare și camioane, precum și la câmpuri, sol și plante ajută la colectarea datelor în timp real direct de la sol.

În al doilea rând, analiștii integrează cantitățile mari de date colectate cu alte informații disponibile în cloud, cum ar fi datele meteo și modelele de stabilire a prețurilor pentru a determina tiparele.

Nu în ultimul rând, aceste modele și perspective ne ajută să controlăm recoltele sau să prevenim diferite boli, chiar să le tratăm mult înainte să o fi putut face acum 10-20 de ani. Ele ajută la identificarea problemelor existente, cum ar fi ineficiențele operaționale, problemele cu calitatea solului sau chiar și identificarea anumitor boli înainte să fie afectate suprafețe de cultură mai mari, și formulează algoritmi predictivi care pot alerta fermierii chiar înainte de apariția unei probleme.

Big data oferă fermierilor date detaliate despre tiparele de precipitații, ciclurile de apă, cerințele de îngrășăminte și multe altele. Acest lucru le permite să ia decizii inteligente, cum ar fi ce culturi să planteze pentru o rentabilitate mai bună și când să recolteze. Deciziile corecte îmbunătățesc în cele din urmă randamentele agricole.

Companii precum John Deere au integrat senzori în echipamentele agricole și au implementat aplicații de colectare informații care vor ajuta la gestionarea mai bună a flotei lor. Pentru fermele mari, acest nivel de monitorizare poate fi un instrument de salvare, deoarece permite utilizatorilor să cunoască disponibilitatea tractorului, termenele limită de service și alertele de alimentare, etc. În esență, acest lucru optimizează utilizarea și asigură sănătatea pe termen lung a echipamentelor agricole.

McKinsey raportează că o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau irosite în fiecare an. Pentru a aborda acest lucru, ciclurile de livrare a alimentelor de la producător la piață trebuie reduse. Big data pot ajuta la realizarea eficienței lanțului de aprovizionare, urmărind și optimizând rutele camioanelor de livrare.

Protecția culturilor a fost întotdeauna o provocare pentru fermieri, dată fiind vulnerabilitatea la buruieni și insecte. Cu toate acestea, pentru a administra erbicidul corect și a neutraliza buruienile, fermierii trebuie să poată identifica specia exactă. Bayer Digital Farming, o unitate a grupului Bayer, a dezvoltat o aplicație care utilizează învățarea automată și inteligența artificială (AI) în identificarea buruienilor.

Fermierii încarcă fotografii cu buruieni în aplicație, care apoi se potrivește cu o bază de date cuprinzătoare Bayer (cu aproape 100.000 de fotografii) pentru a recunoaște specia. Această aplicație intervine la momentul potrivit, protejează culturile și crește randamentele.

Sunt multe soluții disponibile și se vor lansa din ce în ce mai multe. Trebuie să fim mereu curioși și să ne informăm, apoi să alegem soluția sau soluțiile potrivite activității noastre.

Știri relevante