Alin Apostol, deputat USR PLUS: ”Am votat un proiect extrem de benefic pentru tinerii fermieri!”

Alin Apostol, deputat USR PLUS: ”Am votat un proiect extrem de benefic pentru tinerii fermieri!”
10/02/2021

Deputatul USR PLUS Alin Apostol anunță că a fost votat în unanimitate, în Comisia de Dezvoltare, proiectul de ordonanță de urgență care le permite tinerilor fermieri să primească teren agricol în arendă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS), dacă au depus un proiect pentru subMăsura 6.1 – Sprijin pentru Instalarea Tinerilor Fermieri, chiar dacă este neintabulat.

”Astăzi (marți, 9 fbruarie), în Comisia de Dezvoltare, am votat în unanimitate un proiect extrem de benefic pentru tinerii fermieri, OUG 154 din 3 Septembrie 2020. Iată despre ce este vorba: Susținerea generațiilor tinere de fermieri prin finanțări nerambursabile de maxim 50.000 de euro. Astfel, Ministerul Agriculturii prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) poate întări competitivitatea agriculturii românești, poate stimula folosirea de tehnici noi de producție, digitalizare și practici prietenoase cu mediul. Pentru sesiunea din 2020 sunt disponibili 43.022.207 euro, din care 20.000.000 euro pentru tinerii fermieri din diaspora”, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook Alin Apostol, deputat USR PLUS.

Deputatul Alin Apostol subliniază că acest sprijin poate deveni o motivație consistentă pentru tineri astfel încât aceștia să nu mai părăsească mediul rural, ci să-și dezvolte propriile ferme, să devină competitivi și să contribuie la modernizarea sectorului agricol.”Prin această măsură se ating mai multe obiective benefice pentru economia României:

1. Stimulăm creșterea numărului de tineri ce încep pentru prima dată o astfel de activitate. Au posibilitatea să se asocieze, să devină competitivi și să contribuie la modernizarea sectorului agricol.

2. Știm cu toții că mediul rural este depopulat și îmbătrânit. Acest sprijin poate deveni o motivație consistentă pentru tineri să nu mai părăsească mediul rural. Pot rămâne aici, să-și dezvolte propriilor ferme, contribuind pozitiv la economia națională.

3. Pandemia de COVID a dus la reîntoarcerea acasă a unui număr foarte mare de români, majoritatea cu vârsta de până în 40 de ani. Inevitabil, acest lucru a dus la creșterea ratei șomajului. Această ordonanță vine și ca o soluție de degrevare a bugetului de stat de la obligația plății indemnizațiilor de șomaj prin atragerea acestei forțe de muncă în sectorul agriol. Totodată, această măsură le oferă tinerilor până în 40 de ani posibilitatea de a concesiona sau arenda teren agricol (aflat în domeniul public și privat al statului, liber de contract), în suprafață maximă de 50 de ha, pentru a-și înființa ferme. Întâmpinăm aici, însă, două probleme: Agenția Domeniilor Statului deține in administrare o suprafață totală de teren cu destinație agricolă de 177.083,572 ha, din care 8887,3435 ha liber de contract, neînscris în cartea funciară (din lipsă de alocări de la buget de stat pentru finalizarea acestui demers). Legislația spune că suprafața din domeniul public al statului poate fi concesionata numai cu condiția înscrierii în cartea funciară. Această ordonanță de guvern cere o derogare de la această condiție pentru ca aceste terenuri agricole să-și găsească utilitatea. Astfel, România nu mai pierde alocări financiare de la UE sau încasări la bugetul de stat (aprox. 14.000.000 lei la nivelul ADS)”, a explicat deputatul Alin Apostol.

În încheiere, deputatul Alin Apostol a dezvăluit că ceea ce l-a mânat să dea aviz pozitiv acestei ordonanțe a fost și faptul că nu vrea ca țara noastră să mai piardă tineri. ”Am dat aviz pozitiv acestei ordonanțe nu numai pentru implicațiile pozitive asupra modernizării agriculturii, stimulării competitivității și creșterii economiei, ci și dintr-un motiv „sufletesc” – dacă mulți tineri diasporeni s-au întors acasă, să nu-i mai pierdem. Să le întindem o mână de ajutor și să le oferim un motiv real de a rămâne aici, acasă”, a subliniat acesta.

Ce presupune Ordonanța de Urgență 154 din 3 Septembrie 2020

Prin această ordonanță de urgență se dorește o derogare astfel încât suprafețele disponibile să poată fi concesionate de tinerii fermieri și fără finalizarea cadastrului.

”Prin derogare de la prevederile art.288 alin. (3) și ale art.305 alin. (2) – (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Agenția Domeniile Statului poate încheia contracte de concesiune și poate întocmi inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului pe care le are în administrare în vederea concesionării, fără înscrierea acestora în sistemul integrat de cadastru și carte funciară până la finalizarea Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023, respectiv până la data de 31 decembrie 2023”, se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, este specificat faptul că aceste prevederi se aplică ”beneficiarilor prevăzuți la art.4 alin. (1) lit. c) din Legea 268/2001 peivind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniile Statului, cu modificările și completările ulterioare, respectiv tinerilor de până 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme.”

În OUG 154 din 3 Septembrie 2020, la punctul 3, se menționează și faptul că la momentul deschiderii procedurii de concesiune bunurilor imobile prevăzute la aliniatul 1, nu fac obiectul unor litigii, a unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate și sunt libere de orice alte sarcini.

Citește articolul complet în sursa agrointel.ro | agricultură

Știri relevante