Cum plănuiește Comisia Europeană să redea sănătatea solurilor?

Cum plănuiește Comisia Europeană să redea sănătatea solurilor?
03/12/2021
Sursa: SmartAgri

Comisia Europeană a publicat, în luna noiembrie, Strategia UE pentru Sol 2030, un document non-legislativ care abordează problema sănătății solului. Documentul conturează un cadru și acțiuni voluntare sau obligatorii din punct de vedere juridic pe care Comisia intenționează să le întreprindă pentru a proteja, reface și utiliza în mod sustenabil solurile europene.

Noua direcție a Comisiei Europene vine ca o aplicare concretă a unor dintre obiectivele Pactului Verde European și se alătură unor politici adoptate deja: Planul de Acțiune Poluare Zero, Farm-to-Fork și strategia pentru Biodiversitate din noul PAC.

 

Ce măsuri propune noua strategie

 

Direcțiile propuse de CE în cadrul noii strategii vizează adoptarea unor obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a opri drenarea zonelor umede și a solurilor organice și pentru a restaura turbăriile drenate și transformate în terenuri agricole. Toate aceste acțiuni vor fi cuprinse în Legea de Restaurare a Naturii, care urmează să fie dezvăluită la jumătatea lunii. Decembrie.

O altă măsură pe care Comisia se angajează să o întreprindă vizează inițiativa UE privind cultivarea carbonului, care ar urma să se concretizeze în 2022 printr-o propunere legislativă privind certificarea eliminării carbonului. Scopul acestor certificări îl reprezintă promovarea unui nou model de afaceri ecologic care să recompenseze administratorii de terenuri, cum ar fi fermierii și pădurarii, pentru practicile ecologice și sustenabile.

Ca parte a Legii Sănătății Solului, Comisia va implementa directive pentru asigurarea reducerii pierderilor de nutrienți cu cel puțin 50% (rezultând scăderea utilizării îngrășămintelor cu cel puțin 20%) pentru a realiza acest obiectiv în mod legal.

În cadrul aceluiași mecanism, Comisia evaluează fezabilitatea introducerii unui certificat de sănătate a solului pentru tranzacția cu terenuri pentru a oferi cumpărătorilor de terenuri informații despre caracteristicile cheie și starea de sănătate a solurilor din terenul pe care intenționează să-l achiziționeze.

Membrii executivul european iau în considerare, de asemenea, opțiuni pentru propunerea de dispoziții obligatorii din punct de vedere juridic pentru identificarea terenurilor contaminate, crearea unui inventar și registru al acelor suprafețe și remedierea siturilor care prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea umană și pentru mediu până în 2050.

Strategia CE pentru sol vizează, totodată,  implementarea unui set de practici de „gestionare sustenabilă a solului”, inclusiv agricultura regenerativă în conformitate cu principiile agroecologice. La polul opus, experții UE vor structura, de asemenea, o listă a practicilor nesustenabile de gestionare a solului.

 

Alte acțiuni ale Strategiei pentru Sol mai vizează:

Adoptarea unor criterii de biodegradabilitate pentru anumiți polimeri, cum ar fi agenții de acoperire și filmele de mulci pentru agricultură, în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele de fertilizare, până în iulie 2024;

Furnizarea asistenței statelor membre pentru a pune în aplicare, prin fonduri naționale, programe de testare gratuită a solului;

Continuarea sprijinului acordat unor inițiative cheie, cum ar fi Mares Zid Verde.

Revizuirea Directivei privind Utilizarea Sustenabilă a Pesticidelor și evaluarea Directivei privind Nămolurile de Canalizare până în 2022

Strategia este pregătitoare pentru o propunere legislativă privind sănătatea solului pe care Comisia o va prezenta până în 2023.

 

Care este poziția fermierilor privind noua strategie

 

Între timp, asociația fermierilor din UE, COPA-COGECA și-a exprimat unele îngrijorări cu privire la planurile pentru o abordare la nivelul UE a solului, argumentând că trăsăturile solului din bloc variază foarte mult, ceea ce face dificilă stabilirea unei abordări generale la nivelul UE.

COPA-COGECA a cerut, de asemenea, mai multe clarificări cu privire la modul în care includerea de noi măsuri, cum ar fi Legea Sănătății Solului, se va adăuga la setul deja existent de instrumente care afectează deja, direct și indirect, sănătatea solului, cum ar fi Politica Agricolă Comună (PAC) și Directiva Nitraților.