Ungaria se alătură Poloniei și anunță TVA zero pentru alimente. Ce face România?

Ungaria se alătură Poloniei și anunță TVA zero pentru alimente. Ce face România?
21/06/2022
Sursa: SmartAgri

Impactul agresiunii Rusiei asupra comerțului UE-Rusia și UE-Ucraina cu produse agroalimentare a fost imediat. Ucraina furnizează în mod normal aproape jumătate din cereale (52 % din importurile de porumb din UE) și uleiuri vegetale/de rapiță (23 % și, respectiv, 72 % din importurile UE) și un sfert din carnea de pasăre importate în Europa, iar Rusia este un exportator global major de îngrășăminte, uleiuri vegetale, grâu și orz.

     De la invazia rusă, prețurile la futures pe grâu au crescut cu 70 %. Inflația totală din zona euro a atins 8,1% în mai, față de 7,5% în aprilie. Inflația prețului energiei a fost de 39,2% în mai, în timp ce inflația alimentară a atins 7,5% (față de 6,3% în aprilie). Pentru a consolida rezistența cetățenilor săi și a sistemelor alimentare,  începând cu 6 aprilie 2022, UE a introdus noi derogări de stabilire a cotei reduse de TVA în UE, care le permit statelor membre să utilizeze pentru prima dată o cotă redusă de TVA sub 5% pentru o gamă controlată de bunuri și servicii.

     Polonia a fost prima țară care a implementat măsuri excepționale asupra taxării. În cadrul ”scutului anti-inflație”, Guvernul de la Varșovia a introdus încă de la începutul anului o cotă de TVA zero pentru:

Alimente (precum pește și produse din pește, produse lactate, legume, fructe, inclusiv produse din fructe și legume, cereale, produse ale industriei morăritului, cereale și produse de panificație și unele băuturi)

Îngrășăminte, pesticide, pământ pentru ghivece și alte măsuri de sprijinire a producțiilor agricole

Combustibil diesel și carburanți de motor

     Măsurile au fost prevăzute inițial până la 31 iulie, însă ulterior au fost prelungite până la 31 octombrie 2022. Pe același model, vecinii bulgari au anunțat în luna mai un set de măsuri care visează, printre altele, eliminarea TVA-ului la pâine și subvenționarea combustibililor. Ungaria și-a anunțat, de asemenea, intenția de a-și proteja cetățenii prin eliminarea TVA-ului la alimentele de bază. Parlamentarii de la Budapesta au discutat în ședința de luni, 13 iunie, o propunere de reducere la zero a TVA-ului pentru alimentele de bază, la propunerea partidului de extremă-dreapta Jobbik, cea mai mare formațiune de opoziție din Legislativul de la Budapesta.

     În România, produselor alimentare li se aplică în prezent cote TVA de 9%, respectiv 5%, dacă acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant/catering şi dacă sunt produse de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco sau tradiţionale, certificate corespunzător. În urma veștilor venite din Ungaria, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a afirmat la finalul unei ședinței de Guvern că va susţine adoptarea TVA zero la alimentele de bază, în cazul în care o astfel de hotărâre va fi luată la nivel guvernamental. Operatorii din industria alimentară așteaptă o astfel de măsură încă de la începutul anului.

     Aurel Popescu, președintele ROMPAN, declara în luna ianuarie că propunerea de TVA zero la alimente este chiar mai mult decât ce și-ar fi dorit cei din industrie. „Eu știam că se poate 5%, dar dacă se poate 0 la sută este foarte bine. Noi avem experiența cu reducerea de la 24% la 9%. Atunci prețurile la raft au scăzut exact cu cuantumul taxei pe valoare adăugată care s-a redus, iar evaziunea fiscală a scos la suprafață circa 20.000 de tone de pâine pe an”, a spus Popescu, citat de portatul Europa Liberă. „Sectorul de morărit-panificație este cel mai afectat dintre toate industriile, pentru că avem - pe lângă creșterile comune de la gaze, energie și combustibili - și aproape dublarea prețului respectiv la grâu. Toate aceste costuri reprezintă circa 70% din total”, a completat directorul ROMPAN. Calculele făcute de ROMPAN arată că măsura ar putea reduce evaziunea fiscală din domeniu cu 40%.

 

Știri relevante