Unde ajung cerealele rusești și ucrainene. Lista țărilor destinatare

Unde ajung cerealele rusești și ucrainene. Lista țărilor destinatare
27/02/2023
Sursa: SmartAgri

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, exporturile de cereale din țara vecină, precum și cele de alimente și îngrășăminte din Rusia, au fost afectate semnificativ. Întreruperea aprovizionării a dus la creșterea prețurilor și a contribuit la o criză alimentară globală.

     Iniţiativa privind transportul de cereale prin Marea Neagră, un acord între ONU, Ucraina, Rusia şi Turcia, a fost încheiată la 22 iulie 2022, pentru a reintroduce exporturile vitale de alimente și îngrășăminte din Ucraina în restul lumii. De atunci, peste 600 de nave pline cu cereale și alte produse alimentare și îngrășăminte, inclusiv azot, au trecut prin coridorul maritim umanitar către restul lumii. Rusia susține că majoritatea încărcăturilor ucrainene s-au îndreptat către Europa și alte țări bogate, și nu către țările din Africa și Asia care suportă greul crizei alimentare globale. 

     Oficialii ucraineni și occidentali resping această ipoteză și susțin că Rusia a rămas în acordul cu cereale pentru a acționa ca un spoiler, încetinind în mod deliberat exporturile de alimente.  „Putin a încercat să înfometeze lumea, blocând porturile din Marea Neagră pentru a opri Ucraina să-și exporte cereale – exacerbând criza alimentară globală care a lovit în mod deosebit națiunile în curs de dezvoltare din Africa”, a declarat președintele american Joe Biden, marți, 21 februarie, la Varșovia, după o vizită surpriză la Kiev.

Citește și: Perspectivele UE pentru 2023-2032: creșteri masive ale producției de leguminoase și soia

     Odată cu reînnoirea acordului, care este programată pentru 19 martie, retorica se intensifică de ambele părți – în timp ce Ucraina caută un acces mai mare la piețele mondiale, Rusia caută noi argumente pentru a respinge sancțiunile occidentale.

Exporturile la Marea Neagră: Înainte și după invazie

     Pe timp de pace, exporturile de alimente ale Ucrainei au fost suficiente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Fermierii săi au furnizat o zecime din grâu și jumătate din uleiul de floarea soarelui vândut pe piețele mondiale. Transporturile sale de cereale și semințe oleaginoase prin Marea Neagră au scăzut la zero în martie anul trecut, de la 5,7 milioane de tone în februarie.

Care sunt țările destinatare ale exporturilor prin coridorul umanitar

     Aproximativ un sfert din transporturile desfășurate sub protecția Inițiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră au fost direcționate direct către țări cu venituri mici. Aproximativ 25% din mărfuri au fost îndreptate către țări cu venituri mici și medii. Egipt (8 %), India și Iran (4 % fiecare), Bangladesh, Kenya și Sudan (2% fiecare), Liban, Yemen, Somalia, Djibouti (1% fiecare) și Tunisia (mai puțin de 1 %).

     Aceste cifre includ navele închiriate de ONU care livrează asistență alimentară umanitară – grâu achiziționat prin Programul Alimentar Mondial (PAM) – către Cornul Africii și Yemen. Acordul cu Marea Neagră a făcut posibil ca PAM să livreze 481.000 de tone de grâu Somaliei, Yemenului, Etiopiei și Afganistanului, reducând presiunile locale ale prețurilor. Potrivit datelor ONU, alte 25% din cereale au fost destinate țărilor cu venituri medii superioare – inclusiv Turcia, China și Bulgaria; și 50% către țări cu venituri mari precum Spania, Țările de Jos, Italia, Republica Coreea, România, Germania, Franța, Grecia, Irlanda și Israel.

Citește și: Top 5 producători mondiali de grâu. Află care sunt și cei mai mari importatori

     ONU subliniază că toate cerealele care ies din porturile ucrainene datorită Inițiativei sunt benefice pentru persoanele aflate în nevoie, deoarece ajută la echilibrarea piețelor și la limitarea inflației prețurilor la alimente. În privința tipurilor de cereale, 65% din grâul ucrainean a fost exportat în țările în curs de dezvoltare și 35% în țările dezvoltate. Pentru porumb, proporția este aproape jumătate-jumătate: 48% au fost exportate în țările în curs de dezvoltare și 52% în țările dezvoltate.

     Lista cerealelor ucrainene, a semințelor oleaginoase și a uleiului de floarea soarelui exportate în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, în tone metrice de produs:

China – 4.4 milioane

Spania – 3.8 milioane

Turcia – 2.5 milioane

Italia – 1.6 milioane

Olanda – 1.3 milioane

Egipt -0.8 milioane

Israel – 0.7 m

Bangladesh – 0.6 milioane

Tunisia – 0.5 milioane

Belgia – 0.5 milioane

Alte țări: 4.8 milioane

Unde merg exporturile Rusiei

     Exporturile rusești prin Marea Neagră au revenit la nivelurile de dinainte de război în a doua jumătate a anului 2022. Principalele destinații ale Rusiei pentru produse exportate pe ruta Mării Negre sunt Egiptul, Turcia și Iranul. Care au fost exporturile de cereale și semințe oleaginoase rusești prin Marea Neagră din martie 2022 până în ianuarie 2023, în tone metrice de produs.

Egipt – 6.1 milioane

Iran – 2.7 milioane

Arabia Saudită – 2.4 milioane

Turcia – 5.3 milioane

Algeria – 1.6 milioane

Libia – 1.5 milioane

Pakistan – 1.2 milioane

Sudan – 1.1 milioane

Israel – 1 milion

Kenya - 1 milion

Alte țări sau destinații necunoscute – 7 milioane

 

Cum s-au schimbat prețurile alimentelor din cauza războiului?

     Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor pe piețele globale. Prețurile cerealelor au crescut deosebit de puternic. Atât prețul grâului, cât și cel au porumbului au crescut puternic în jurul datei invaziei Ucrainei de către Rusia și s-au menținut la niveluri ridicate până în mai 2022. La sfârșitul lunii mai, s-au stabilit Căile de Solidaritate și de atunci prețurile au început să scadă. În iulie, a fost lansată Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. În septembrie și octombrie 2022, prețurile au început să crească ușor, dar au scăzut din nou în noiembrie și decembrie 2022.Atât Căile Solidarității (rute create de UE pentru a ajuta Ucraina să-și exporte produsele agricole), cât și Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră au contribuit în mod semnificativ la scăderea prețurilor.

Știri relevante