Sistem de irigatii de 1,3 milioane lei, inaugurat cu fast de Petre Daea, nefunctional de doi ani. "A fost apa doar pentru vizita aia"

Sistem de irigatii de 1,3 milioane lei, inaugurat cu fast de Petre Daea, nefunctional de doi ani. "A fost apa doar pentru vizita aia"
12/05/2020

Sistemul de irigatii din judetul Ilfov, inaugurat acum doi ani de ministrul Petre Daea, nu functioneaza. Statia de pompare a fost reabilitata si poate fi pornita. Insa nu are unde trimite apa. Canalele sunt infundate, surpate si pline de buruieni.

Sistemul de irigatii din judetul Ilfov, inaugurat acum doi ani de ministrul Petre Daea, nu functioneaza. Statia de pompare a fost reabilitata si poate fi pornita. Insa nu are unde trimite apa. Canalele sunt infundate, surpate si pline de buruieni.

Florinel Barbu - fostul director ANIF, in 2 octombrie 2018: "S-a facut bazinul de aspiratie pe un kilometru, s-au montat stavilare noi la raul Sabar, au fost reabilitate statia, conducta de refulare si 26 de kilometri de canal, valoarea investitiei a fost undeva la 1,3 milioane de lei".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici - e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ziua de 2 octombrie 2018 a fost una dintre cele mai fericite pentru agricultorii din zona Jilava, din Ilfov. Canalul de irigatii urma sa fie functional si sa asigure apa pentru toate terenurile din zona.

Redeschiderea s-a facut cu mare fast in prezenta fostului minstru al agriculturii, Petre Daea. Aproape doi ani mai tarziu situatia arata dezolant.

Adrian Tonea, agricultor: "Pur si simplu este sparta. Gura de vizitare e sparta mai incolo si de doi ani de zile nu se intampla nimic".

Adrian Tonea este unul dintre cei care s-au bucurat cel mai tare de noua investitie pentru ca are in apropierea canalului de irigatii 3000 de hectare de culturi. Omul spune ca bucuria a durat doar cateva zile.

Adrian Tonea, agricultor: "Cand s-a dat drumul la statie si a fost deschiderea cu ministrul Daea prezent, apa a fost data de la statia de pompare de la 400 de metri, pana aici. De aici incolo nu a fost plin niciodata canalul, aici a fost blocat doar pentru a vedea minstrul Daea ca exista apa, pentru vizita aia, da, atat".

In teorie canalul de irigatii care incepe de la Jilava si se termina la Frumusani, care masoara 26 de kilometri ar trebui sa irige 10.000 de hectare de teren. In realitate canalul este plin de gunoaie, este foarte degradat si nu a mai vazut picatura de apa de peste 10 ani.

Dan Jigau, agricultor: "Mi-am achizitionat o pompa si doi tamburi de irigat in valoare de peste 100.000 de euro, in vederea preventiei, impotriva secetei, pe care nu i-am putut folosi pentru ca pe canal nu este apa deloc".

Si Dan Jigau asteapta sa vada apa pe canalul de irigatii care trece pe langa terenurile sale. A si cumparat o instalatie foarte scumpa care sta intr-un depozit in timp ce seceta ii arde tot ce cultiva..
Dan Jigau, agricultor: Canalul exista, pompele exista, apa lipseste.
Culturile de toamna clar au avut de suferit si proportia variaza intre 10 si 30 la suta in functie de locatie, sol. Pierderi!

Noul director al Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare spune ca proiectul nu era gata in toamna anul 2018 si nu este gata nici acum.

Constantin Stefan, director ANIIF: In anul 2018 a fost o inaugurare! Nu a functionat, nu in 2019 in decembrie a fost reabilitata lucrarea de la statia de pompare. Lucrarile pe canal nu au fost executate si suntem pusi in situatia sa le efectuam acum. In momentul de fata, trebuie o decolmatare a sifonului si o reparatie pentru ca au fost niste incercari de vandalizare. Se intervine intens pentru ca saptamana viitoare sa putem alimenta canalul".

Canalul de irigatii din Ilfov a fost amenajat in anii 70 si a functionat pana in 2008. Canalul traverseaza comune din Ilfov, Giurgiu si Calarasi.

Redactare G.M.

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante