Seceta si canicula schimba profilul agricol. Romania va ajunge sa exporte curmale, banane si kiwi

Seceta si canicula schimba profilul agricol. Romania va ajunge sa exporte curmale, banane si kiwi
06/08/2020

Romania s-ar putea lauda, in curand, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii si, de ce nu, banane. Specialistii spun ca in tara se gaseste sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce in ce mai mari.

Romania s-ar putea lauda, in curand, cu recoltele sale de kiwi, curmale, rodii si, de ce nu, banane. Specialistii spun ca in tara se gaseste sol potrivit pentru astfel de culturi iar temperaturile sunt din ce in ce mai mari. Verile din ultimii ani au inceput vijelios si au continuat secetos, o vreme atipica pentru culturile care au consacrat tara noastra. Rezultatele se vad chiar in teren. Hectare intregi de culturi uscate inainte de vreme.Iulian Raducanu, fermier: Ne asteptam macar, daca am pierdut grau, sa facem porumb. Pacat ca s-a dus si asta. Anul asta s-a dus tot. S-au dus si animalele. Cu mai bine de o luna inainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii a facut deja inventarul pagubelor.Adrian Oros, ministrul Agriculturii: "Cele mai accentuate scaderi de productie sunt in Dobrogea. La grau pentru ca este suprafata cea mai mare. Peste 80% din suprafata insamantata in toamna a fost cu grau, productia medie la hectar s-a diminuat cu 40%." Nu este singura cultura afectata. Datele adunate pana acum arata ca anul acesta recoltele de secara si rapita vor fi cu aproape 20% mai mici fata de anul trecut, asta in timp ce productia de orz se va diminua aproape la jumatate. Canicula si seceta au compromis aceste culturi, iar previziunile pe anii urmatori nu sunt mai optimiste. Schimbarile climatice din ultimii ani vor transforma Romania din granarul Europei intr-o tara care va exporta banane, curmale, rodii si chiar kiwi.Astfel de culturi se intind deja pe hectare intregi chiar in nordul Capitalei, in campusul experimental al Facultatii de Horticultura, din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti.Florin Stanica, prorector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti: "Dupa parerea mea, tot ce inseamna sudul tarii, Dobrogea, sudul tarii si vestul, partea de vest a tarii, adica in bazinele traditionale pentru cultura piersicului si caisului. Poate sa fie cultivat acolo fara niciun fel de probleme". Nu este singurul soi de kiwi care poate creste la noi in tara.Florin Stanica, prorector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti: "Acesta este primul soi romanesc de kiwi fara perisor. Este o planta mult mai rezistenta la ger, poate sa fie cultivata in zona de cultura a prunului".Curmalele si bananele nordului sunt alte doua specii de fructe carora le prieste vremea de la noi din tara. Si nu doar atat. Pentru ca in Romania nu exista daunatori, productia de fructe incepe sa apara chiar la un an de la sadire.Florin Stanica, prorector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti: "Avem nevoie de fermieri care sa aiba putin curaj de intreprinzatori care sa isi doreasca sa investeasca in niste culturi de nisa, dar care sunt perfect adaptate conditiilor din Romania". In plus, pe piata, concurenta este mica, iar cum investitiile nu reprezinta un efort major, profitul apare neintarziat.Redactare Georgiana Marina

Citește articolul complet în sursa digi24.ro | agricultură

Știri relevante