Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08/02/2023
Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.
Alături de coride, Spania este recunoscută pentru feluritele tipuri de şuncă/jambon, dar niciunul nu este atât de venerat ca şi "jamón ibérico bellota" şi care se vinde cu cca. 100 de euro pe kilogram. Această şuncă provine de la porcul iberic negru crescut în vechile păşuni cu stejari, aşa numitele "dehesa" şi care se hrăneşte cu ghindă (bellota / ghindă, în spaniolă). Păşunile cu ştejari "dehesa", specifice vestului şi nord-vestului Spaniei sunt locul unde turmele de porci din rasa iberic...
Citește articolul complet în sursa agroinfo.ro | agricultură