Producătorii europeni de îngrășăminte opresc din nou producția. Ce soluții au fermierii europeni

Producătorii europeni de îngrășăminte opresc din nou producția. Ce soluții au fermierii europeni
29/08/2022
Sursa: SmartAgri

Pe măsură ce fermierii europeni demarează anul agricol 2022-2023, criza îngrășămintelor se adâncește, după ce gigantul Yara a anunțat săptămâna aceasta că își reduce capacitatea de producție din cauza prețului ridicat la gaze.

     Producătorul norvegian a declarat că își reduce producția de azotat de amoniu la aproximativ 35% din capacitate. Fabricile grupului din Ferrara (Italia) și Le Havre (Franța) sunt cele vizate pentru tăierea producției. Compania îşi redusese deja capacitatea de producţie de amoniac cu 1,3 milioane de tone şi capacitatea de producţie de îngrăşăminte cu 1,7 milioane de tone în iunie din acelaşi motiv.

     Anunțul celor de la Yara a venit la o zi după ce CF Industries a anunțat că va opri producția de amoniac la uzina rămasă din Marea Britanie. Achema AB, cea mai importantă companie de îngrășăminte din Lituania, va opri temporar producția de amoniac în septembrie, în timp ce singurul producător din Ungaria, Nitrogenmuvek Zrt., a oprit producția la începutul lunii august. La începutul acestei săptămâni, Grupa Azoty, cea mai mare companie chimică din Polonia, a redus, de asemenea, producția de amoniac, iar Anwil, o unitate a companiei petroliere PKN Orlen SA, a oprit producția.

     Gazul este principalul aport pentru majoritatea îngrășămintelor cu azot, inclusiv amoniacul. Producătorii de îngrășăminte din Europa au fost cel mai grav afectați din cauza dependenței regiunii de gazul rusesc. De asemenea, industria trebuie să se. confrunte cu sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene privind vânzările de potasiu din Belarus  comerțul cu nutrienți din Rusia a suferit din cauza sancțiunilor aplicate multor expeditori, bănci și asigurători și a dificultăților în deservirea exporturilor din Rusia, un mare furnizor de fiecare tip major de nutrienți pentru culturi.

     Costul gazelor naturale în Europa a crescut mai mult în iulie, după ce Gazprom a anunțat că va reduce fluxurile de gaze către Europa prin conducta Nord Stream începând cu 27 iulie. Presiunea Rusiei asupra fluxurilor de gaz afectează orice, de la topitorii de aluminiu la rafinăriile de zahăr. Consumatorii, care simt deja povara facturilor mai mari la energie, vor fi afectați din nou, deoarece scăderea livrărilor de îngrășăminte crește costul inputurilor agricole și scade productivitatea prin reducerea utilizării nutrienților cheie pentru culturi. Acest lucru ar putea reaprinde inflația alimentară.

     Impactul unei crize continue va stresa fermierii și poate limita suprafața și potențialul de producție. Producătorii agricoli vor avea două opțiuni: fie să reducă cantitățile de îngrășăminte aplicate, fie să transmită mai departe costurile, ceea ce va alimenta criza costurilor de trai. Pentru a reduce o parte din presiunea, Comisia Europeană a propus suspendarea temporară a tarifelor la produsele cheie pentru fabricarea îngrășămintelor cu azot, despre care guvernele naționale din Consiliul UE le vor discuta după reluarea reuniunilor din septembrie, potrivit unui oficial UE.

Reducerea producției de fertilizanți are implicații majore și pentru producătorii de bere

     Carlsberg Polska, a treia companie producătoare de bere din Polonia și subsidiară a multinaționalei daneze, a declarat pentru publicația Politică că intenționează să oprească producția de bere aproape imediat – și că alți producători de bere sunt obligați să-i urmeze exemplul.

     „Puțini oameni realizează că dioxidul de carbon este un produs secundar al producerii îngrășămintelor. Și nu poate fi depozitat foarte mult timp, așa că mai avem doar câteva zile de rezerve. Vom opri producția de bere în orice moment, dar nu suntem singurii. Dacă nu au unități pentru a-și produce propriul CO2, majoritatea companiilor de bere vor trebui să facă același lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Carlsberg Polska, Beata Ptaszyńska-Jedynak.

     Până la soluționarea crizei prețului la gaze, fermierii europeni vor fi dependenți de îngrășămintele importate din alte părți ale lumii, unde tarifele la gaze sunt mai mici.

Știri relevante