Polonia se mobilizează pentru a-și proteja fermierii și suspendă importurile de cereale ucrainene

Polonia se mobilizează pentru a-și proteja fermierii și suspendă importurile de cereale ucrainene
12/04/2023
Sursa: SmartAgri

Polonia va opri temporar toate importurile de cereale din Ucraina, au anunțat vineri guvernele celor două țări.

    Măsura vine după o întâlnire dintre noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus, care a preluat mandatul joi, cu omologul său ucrainean Mykola Solskyi, la un punct de trecere a frontierei dintre cele două țări.„Partea ucraineană și-a propus să restricționeze sever, și pentru moment chiar să oprească complet, sosirea cerealelor în Polonia”, a declarat Telus în timpul unei conferințe de presă după întâlnire. El a adăugat că restricțiile nu se vor extinde la tranzitul cerealelor destinate altor țări. În urma invaziei Rusiei, Ucraina a fost forțată să-și devieze aproximativ jumătate din exporturile sale din porturile blocate de la Marea Neagră către Polonia, Ungaria, România și alte țări de graniță. Mișcarea, facilitată de Comisia Europeană și de țările UE, a fost menită să arunce un colac de salvare economic Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume și să asigure că exporturile sale vor putea ajunge pe piețele globale. Dar, în loc să părăsească țările membre estice ale UE, o mare parte din produse au inundat piețele locale.

Citește și: UE mobilizează fondul de criză pentru țările afectate de cerealele ucrainene

Valuri de tulburări sociale și demisia ministrului polonez al agriculturii

     La începutul acestei săptămâni, predecesorul lui Telus, Henryk Kowalczyk, a demisionat pe fondul protestelor în masă ale fermierilor în legătură cu această problemă. România și Bulgaria au văzut valuri similare de tulburări, fermierii organizând demonstrații în capitale și blocând punctele de trecere a frontierei.

     "Situația este dificilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru cei polonezi. Înțelegem cu toții cine este de vină, dar trebuie să rezolvăm această problemă. Partea ucraineană se va abține de la exportul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui în Polonia până în noul sezon", a spus Solskyi, referindu-se la recolta din această vară. Solskyi a adăugat că cele două părți se vor întâlni din nou în zilele următoare pentru a asigura un tranzit fără probleme al cerealelor destinate altor țări. „Contăm pe cea mai constructivă poziție a părții poloneze în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene către porturile poloneze și porturile din alte țări ale UE”, a spus el.

     Polonia a fost una dintre cei mai înfocați susținători ai  Ucrainei de când Vladimir Putin și-a trimis armata în țară în februarie 2022 și a îndemnat UE să accelereze aplicarea regimului de sancțiuni. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a fost unul dintre primii lideri europeni care a vizitat Kievul și a fost un puternic susținător al aderării timpurii a Ucrainei la UE, în cadrul căreia exportatorii săi s-ar bucura de liberul schimb.

Citești și: Unde ajung cerealele rusești și ucrainene. Lista țărilor destinatare

     Politica internă a început, totuși, să intervină, guvernul și-a redus recent oferta financiară pentru refugiații ucraineni și acum și-a semnalat opoziția față de acumularea de cereale a țării sfâșiate de război în Polonia. Odată cu continuarea războiului, fermierii locali au fost din ce în ce mai puternici în plângerile lor că sunt subcotați de importurile de cereale din Ucraina, care au crescut la 2,45 milioane de tone în 2022 de la puțin sub 100.000 de tone într-un an normal.

     Statele membre UE au aprobat recent 56,3 milioane de euro în sprijinul fermierilor bulgari, polonezi și români, iar Ministerul Agriculturii din Polonia a anunțat și alte compensații. Cu toate acestea, banii au fost descriși ca o „picătură în ocean”.