Noi șanse pentru producția agricolă în zone aride, grâul pitic rezistent la secetă

Noi șanse pentru producția agricolă în zone aride, grâul pitic rezistent la secetă
08/12/2022
Sursa: SmartAgri

Soiurile de grâu pitice sau semi-pitice, cu rezistență îmbunătățită la secetă, vor putea fi cultivate în curând pe câmpurile de pe tot globul, în urma unei descoperiri științifice care ar putea asigura rezistența producției de grâu în fața schimbărilor climatice.

     Cercetătorii de la Centrul John Innes, în colaborare cu o echipă internațională de cercetători, au descoperit o nouă genă Rht13 de reducere a înălțimii, ceea ce înseamnă că semințele pot fi plantate mai adânc în sol, oferind acces la umiditate, fără efectul negativ asupra răsăririi plantelor observat la grâul existent. Soiurile de grâu cu gena Rht13 ar putea fi introduse rapid în producție, pentru a le permite fermierilor să cultive grâu de înălțime redusă în condiții de sol mai uscate.

     „Am găsit un nou mecanism care poate face soiuri de grâu cu înălțime redusă, fără unele dintre dezavantajele asociate cu genele semi-pitici convenționale. Descoperirea genei, efectele ei și locația exactă pe genomul grâului înseamnă că putem oferi producătorilor un marker genetic perfect pentru a le permite să crească grâu mai rezistent la climă”, a spus liderul grupului John Innes Center, dr. Philippa Borrill, autorul corespondent al studiului.

     Studiul, care apare în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), sugerează că beneficiile agronomice suplimentare ale noii gene semi-pitici pot include tulpini mai viguroase, capabile să reziste la vânturi puternice. Începând cu anii 1960, identificarea genelor care au permis dezvoltarea soiurilor semi-pitice a contribuit la creșterea producției globale de grâu, deoarece grâul cu tulpină scurtă își direcționează resursele mai mult în boabe decât în tulpini și are o rezistența mai mare la frângere.

Citește și: Cum influențează schimbările climatice producția de grâu. Care sunt strategiile de adaptare

     Cu toate acestea, aceste soiuri au și un dezavantaj semnificativ: atunci când sunt plantate mai adânc pentru a avea acces la umiditate în medii cu apă limitată, ele nu pot ajunge la suprafața solului. Gena pitică Rht13 recent descoperită depășește această problemă a răsăririi, deoarece gena acționează în țesuturile superioare din tulpina grâului. Așadar, mecanismul de piticizare intră in acțiune doar după ce planta a răsărit complet. Acest lucru oferă fermierilor un avantaj semnificativ atunci când plantează mai adânc în condiții uscate.

     Descoperirea genei pitici Rht13 a fost posibilă de progresele recente în cercetarea genomică a grâului, în principal publicarea în 2020 a Pan Genome, un atlas de 15 genomi de grâu colectați din întreaga lume. Următorul pas pentru această cercetare va fi testarea modului în care această genă funcționează în diverse medii agronomice din Marea Britanie până în Australia.