GFFA 2022: 68 de țări și-au luat angajamentul să protejeze solul și să capteze carbonul

GFFA 2022: 68 de țări și-au luat angajamentul să protejeze solul și să capteze carbonul
08/02/2022
Sursa: SmartAgri

Un total de 68 de țări au convenit să contribuie la protecția climei și la conservarea biodiversității prin protejarea solurilor agricole. Acordul a fost stabilit în cadrul conferinței mondiale a miniștrilor agriculturii, care a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie la Berlin.

     Reprezentanții agriculturii din diferite țări și experții internaționali care au participat la Forumul Global pentru Agricultură și Alimentație (GFFA)au analizat temeinic tema de anul acesta a conferinței: „Utilizarea durabilă a terenurilor: securitatea alimentară începe cu solul”.90% din producția globală de alimente depinde de sol. Oferă habitate pentru organismele din sol și este cel mai important mecanism de captare a carbonului terestru. Cu toate acestea, calitatea solurilor se deteriorează din ce în ce mai mult, iar suprafața terenurilor fertile se micșorează exponențial.

     Acest fenomen trebuie stopat prin utilizarea sustenabilă a resurselor de teren și conservarea terenurilor agricole existente. Fermierii trebuie să aibă, de asemenea, acces pe termen lung și sigur la terenurile agricole prin drepturi de proprietate, închiriere și utilizare, pentru a le permite să utilizeze terenul în mod durabil. Doar făcând acest lucru vom putea să hrănim populația mondială în creștere, să oprim schimbările climatice și să reducem pierderea biodiversității. Există o nevoie urgentă ca experții internațională să dezvolte și să implementeze soluții viabile și practice.

     GFFA 2022 a avut ca scop să ofere un impuls cheie în acest scop și să promoveze schimburile internaționale. Cele patru teme de discuții cheie au fost:

Cum putem îmbunătăți protecția solului?

Cum putem restabili solurile degradate?

Cum putem face ca utilizarea resurselor de teren finite să fie mai durabilă?

Cum pot fermierii din întreaga lume să aibă acces echitabil la pământ?

 

     „Cooperarea internațională strânsă între miniștrii agriculturii este marea mea dorință, deoarece ne confruntăm cu provocări enorme la nivel mondial”, a declarat ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir la deschiderea conferinței, subliniind în special criza climatică.Criza a dus la extreme meteorologice la nivel mondial – cel mai recent în Africa de Est – care se confruntă în prezent cu cea mai gravă foamete din ultimii 35 de ani din cauza secetei.

Urgența măsurilor de protecție a solurilor

 

     Reprezentanții celor 68 de țări prezente la eveniment au convenit să reducă poluarea solului și să evite degradarea ulterioară a solului prin promovarea abordărilor agroecologice și de altă natură, precum și îmbunătățirea sistemelor informaționale. Participanții au subliniat, de asemenea, impactul pe care îl au solurile sănătoase în protejarea climei. În cadrul GFFA 2022  s-a discutat despre o temă intens abordată și în strategiile recente ale Comisiei Europe: cultivarea carbonului – ca mecanism de îmbunătățire a ratei de absorbție a CO2 din atmosferă și refacere a materiei organice din sol. Cadrul juridic pentru conservarea solului ar urma să intre în vigoare în cadrul blocului comunitar în 2023, urmând să primească aceeași bază legală și nivel de protecție ca aerul și apa.

 

Standarde UE pentru alimentele importate

 

     Un alt subiect abordat în cadrul GFFA 2022 a fost importanța cooperării multilaterale și a comerțului internațional pentru nutriția globală.La nivelul UE, rolul piețelor internaționale este în prezent în discuție, în special în ceea ce privește modul în care blocul își poate implementa obiectivele de sustenabilitate în sectorul agricol și alimentar, fără a risca migrarea producției către țări cu standarde mai scăzute.Franța, de exemplu, vrea să se concentreze pe așa-numitele „clauze oglindă” în timpul mandatului său de președinție a UE. Scopul este de a garanta că standardele UE se aplică și alimentelor importate din țări terțe.„Trebuie să acționăm acum – și în solidaritate globală”, a spus Özdemir, adăugând că protecția solului este o preocupare globală, în ciuda faptului că nu există niciun „remediu de brevet” care să se potrivească fiecărei țări.

     Comunicatul final al Forumului Global pentru Agricultură și Alimentațiea stabiliat obiective ambițioase. Miniștrii agriculturii au fost de acord că:

Solurile noastre trebuie protejate.

Trebuie făcute progrese în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la climă.

Biodiversitatea solului este vitală pentru soluri sănătoase.

Deoarece resursele terestre globale sunt limitate, acestea trebuie gestionate în mod durabil.

Accesul echitabil (pe baza drepturilor) la terenurile agricole ar trebui garantat.

Investițiile, creșterea, cercetarea, inovarea și digitalizarea pot juca un rol semnificativ în a face utilizarea solurilor mai sustenabilă.

Este necesară sprijinirea sistemelor alimentare rezistente și durabile.

Știri relevante