Germania vrea suspendarea regulilor de rotație a culturilor din noua CAP

Germania vrea suspendarea regulilor de rotație a culturilor din noua CAP
23/05/2022
Sursa: SmartAgri

Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, face lobby în Comisia Europeană pentru amânarea unui nou regulament privind rotația culturilor, astfel încât fermierii să poată cultiva mai mult grâu în contextul războiului din Ucraina.

     Potrivit Euractiv, oficialul german a cerut ca noile reguli privind rotația culturilor, care ar trebui să se aplice din 2023, să intre în vigoare un an mai târziu. Conform noilor reglementări, care intră sub standardul GAEC 7, fermierii nu pot cultiva aceeași cultură principală pe același teren arabil timp de doi ani la rând. De exemplu, dacă grâul de iarnă a fost cultivat pe un câmp într-un an, în următorul an este obligatoriu să fie cultivate porumb, rapiță sau culturi similare.

     Războiul rus de agresiune asupra Ucrainei și efectele asupra securității alimentare globale sunt o preocupare pentru noi toți”, a spus Özdemir, subliniind că cererea sa se bazează pe piețele globale de cereale aflate în dificultate în prezent. Germania nu depinde de exporturile de cereale ucrainene sau rusești, dar este ea însăși un important furnizor global de grâu, cu o cotă de piață de 5% în 2020.

     Potrivit ministrului german al agriculturii, amânarea regulilor de rotație a culturilor este o modalitate mai bună de a crește producția de cereale decât de a le permite fermierilor să cultive pe fâșiile de protecție. Regulamentul privind rotația culturilor din Politica Agricolă Comună (PAC) reformată, face parte din așa-numitele reguli de condiționalitate care le permite fermierilor să primească plăți directe ale PAC doar dacă îndeplinesc un set de cerințe minime. În comparație cu PAC actuală, regulile de condiționalitate vor include un nivel mai ridicat de acțiuni pentru protecția mediului.

     În PAC actuală, fermierii primesc plăți directe verzi pentru realizarea a trei practici: diversificarea culturilor, menținerea pajiștilor permanente și dedicarea terenurilor zonelor de interes ecologic. În noua PAC, cele mai eficiente aspecte ale acestor practici vor fi încorporate în noile reguli de condiționalitate. De exemplu:

     GAEC privind protecția și calitatea solului: rotația culturilor va fi necesară la toate fermele de cel puțin 10 hectare. Diversificarea culturilor (obligația actuală) va fi permisă doar atunci când această practică contribuie la obiectivul de conservare a potențialului solului. Există scutiri pentru fermele cu multe pășuni, iar fermele ecologice sunt considerate ca îndeplinind obligația;

     GAEC privind biodiversitatea și peisajul: 4% din teren va fi dedicat suprafețelor neproductive, inclusiv fâșiilor de protecție, în toate fermele de cel puțin 10 hectare. Minimul obligatoriu pentru astfel de caracteristici neproductive va fi de 3% în cazul în care fermierii „completează” acest total la 7% printr-o schemă ecologică, sau în cazul în care fermierii dedică teren suplimentar semnificativ pentru culturi care fixează azot.

     Rotația culturilor reprezintă o practică care îmbunătățește eficiența sistemelor agricole din întreaga lume. Are potențialul de a îmbunătăți starea solului și de a crește productivitatea sistemului. Atributele îmbunătățite ale solului, cum ar fi absorbția și stocarea crescută a apei din sol și un număr mai mare de organisme benefice solului pot îmbunătăți toleranța la secetă sau la alte condiții dure de creștere.

     Rotația culturilor perturbă reproducerea insectelor și a agenților patogeni și, prin urmare, ciclul lor de viață. Nutrienții plantelor sunt restabiliți atunci când anumite specii de plante sunt incluse în rotația culturilor, necesitând mai puțin îngrășământ chimic. Rotația culturilor este o tehnică utilă în practicarea agriculturii sustenabile. Spre deosebire de monoculturi sau rotații agricole duble, rotațiile diversificate de culturi se referă la un set de rotații de trei sau mai multe culturi. Selectarea cu atenție a unei scheme de rotație a culturilor are potențialul de a reduce compromisurile dintre viabilitatea culturilor și impactul asupra mediului, de a menține fertilitatea solului pe termen lung și de a perturba procesul ciclului buruienilor și bolii prin reciclarea intrinsecă a nutrienților.