Fermierii români rămân fără soluții în fața dăunătorilor. CE restricționează Sulfoxaflor

Fermierii români rămân fără soluții în fața dăunătorilor. CE restricționează Sulfoxaflor
27/04/2022
Sursa: SmartAgri

Respectând calea impusă de angajamentele de a proteja biodiversitatea și de a construi sisteme alimentare sustenabile, Comisia a anunțat săptămâna trecută (7 aprilie) că insecticidul Sulfoxaflor va fi interzis în curând în UE, pentru utilizarea în exterior. La doar 7 ani de la prima sa aprobare, această substanță asemănătoare neonicotinoidelor va fi scoasă de pe piață din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra albinelor.

     Acțiunea inițiată de CE privind restricționarea utilizării acestui insecticid nu a primit, însă, sprijin suficient din partea statelor membre. Comisia a prezentat în februarie o propunere unui comitet permanent, care nu a atins majoritatea calificată necesară. Aceeași propunere a fost apoi înaintată Comisiei de Apel, însă statele membre nu au reușit să ajungă la o majoritate pro sau împotrivă, din nou. Drept urmare, Comisia însăși a decis să avanseze cu restricțiile privind insecticidul, care vor fi adoptate în această primăvară. „Protecția polenizatorilor împotriva pesticidelor dăunătoare este de o importanță capitală, pentru viitorul planetei noastre și al copiilor noștri. Angajamentele noastre din cadrul Farm to Fork și Strategiei pentru Biodiversitate sunt clare: pesticidele chimice dăunătoare fie vor fi interzise, fie vor avea restricții în utilizări. Concluziile științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) arată că utilizarea în aer liber a Sulfoxaflor poate fi dăunătoare pentru bondari și albinele sălbatice. Trebuie luate măsuri acum pentru a restricționa utilizarea sa doar la interior”, a declarat Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Poziția fermierilor români

     Sulfoxaflor, produs de Corteva, a fost aprobat pentru prima dată pentru utilizare în 2015 și este adesea eficient împotriva dăunătorilor care devin rezistenți la carbamat, neonicotinoide, organofosfați și insecticide piretroide. Fermierii români si-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele restricționării Sulfoxaflor-ului încă de la începutul anului. Potrivit unei petiții trimise în luna ianuarie de mare un grup mare de agricultori, către mai multe ministere din România, ”Sulfoxaflor este un insecticid nou și inovator, conceput pentru a asigura siguranța polenizatorilor și, în plus, nu este folosit în perioadele de înflorire a culturilor agricole.”

     Produsul este unul dintre cele mai eficace și eficiente de pe piață, după cum s-au exprimat chiar asociațiile de producători agricoli (Asociația Producătorilor de Porumb din România APPR, Federația Producătorilor de Cartofi, Confederația Producătorilor de Fructe și Legume Fruleg. Fermierii din mai multe state membre inclusiv România au scris la DG Sanco pentru a-și exprima dezamăgirea față de amendamentul propus de Comisia Europeană, care vizează restricționarea utilizărilor în câmp deschis ale substanței în UE, se mai precizează în petiție.

     Fermierii susțin că, în producția de cartofi și crucifere, Sulfoxaflor este sigur pentru mediu și biodiversitate, vizând doar insectele dăunătoare (în special afide), care sunt principalii vectori pentru numeroase boli virale. Grupurile de producători agricoli susțin că propunerea Comisiei Europene de a nu înnoi autorizarea substanței Sulfoxaflor pentru aplicări în câmp deschis este disproporționată față de riscurile asociate utilizării produsului, în condițiile în care autoritățile naționale competente au opțiunea de a recurge la măsuri specifice de reducere a riscurilor, ca în cazul majorității autorizațiilor.

Poziția Corteva

     Reprezentanții Corteva s-au arătat „profund dezamăgiți” să Comisia Europeană luând o luând o „decizie politică” de a interzice utilizarea Sulfoxaflor în câmp deschis, citează Euractiv. Potrivit companiei, Sulfoxaflor a fost conceput special pentru a îndeplini cerința impusă de liderii politici europeni și de autoritățile de reglementare de a dezvolta produse de protecție a culturilor care sunt foarte selective și cu persistență foarte scurtă pentru a proteja polenizatorii.

     „Această ultimă decizie sugerează că până și produsele care îndeplinesc cerințele legislației UE sunt supuse anulării din motive politice îndoielnice”, au concluzionat reprezențanții Corteva, subliniind că această decizie ar „înlătura inutil un instrument important pentru producția de alimente”.

     Sulfoxaflor a fost aprobat pentru prima dată în 2015. Corteva a susținut că nu este un neonicotinoid, deoarece a lansat o nouă categorie pentru această substanță (sulfoximinele), pentru a evita marca „neonic”, asociată cu efectele negative asupra albinelor. Din cauza lipsei de date privind toxicitatea sa pentru albine, Corteva a fost solicitată să trimită Comisiei Europene „informații de confirmare”. În 2019, informațiile au fost considerate insuficiente pentru a asigura siguranța albinelor de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. După câțiva ani de analize și discuții între Comisia Europeană, EFSA și statele membre, Comisia Europeană a propus în cele din urmă statelor membre să restricționeze utilizarea acestei substanțe la sere permanente în toamna anului 2021.

Știri relevante