Cum se stabilesc prețurile cerealelor?

Cum se stabilesc prețurile cerealelor?
20/08/2021
Sursa: SmartAgri

Vânzarea la momentul potrivit este crucială, deoarece prețurile cerealelor sunt determinate nu numai de factori interni, ci sunt afectate de fluctuațiile constante ale prețului sub influențele mai multor factori ai pieței globale. Prin urmare, trebuie înțeles mecanismul formării prețurilor și trebuie luată în considerare situația atât pe piața internă, cât și pe cea internațională, pentru a maximiza câștigurile.

Temperatura, precipitațiile și nevoile în schimbare ale clienților contribuie la oferta și cererea de mărfuri precum grâul, porumbul, orzul, floarea soarelui sau soia. Toate aceste modificări afectează în mare măsură prețul mărfurilor, iar piețele de cereale sunt esențiale pentru gestionarea acestor fluctuații de prețuri și pentru furnizarea de prețuri de referință globale. Piețele la termen contribuie la înlăturarea pozițiilor de monopol și lupta împotriva pozițiilor dominante. Piețele futures oferă un mecanism de difuzare a prețurilor la toți participanții de pe piață, multitudinea de condiții reunite pentru asigurarea prețului în cadrul cel mai concurențial cu putință.

Dacă un fermier dorește să cunoască care va fi, cu aproximație, prețul recoltei peste un anumit interval de timp, cea mai indicată variantă este studierea contractelor bursiere la termen cu scadența la momentul care-l interesează.

 Informațiile furnizate de piețele bursiere interesează deopotrivă pe toți participanții la bursă: fermieri, comercianți, consumatori, speculatori, arbitrajisti etc, fiind un adevarat ghid pentru programarea acțiunilor viitoare ale participanților la activitățile bursiere.

Ce sunt contractele futures pentru cereale?

 

Oricine dorește să investească în contracte futures ar trebui să știe că riscul de pierdere este substanțial. Acest tip de investiție nu este potrivit pentru toată lumea. Un investitor ar putea pierde mai mult decât a investit inițial și, prin urmare, ar trebui utilizat doar capitalul de risc. Capitalul de risc este suma de bani pe care o persoană și-o poate permite să investească, care, dacă ar fi pierdută, nu ar afecta stilul de viață al investitorului.

Un contract futures privind cerealele este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru livrarea de cereale în viitor la un preț convenit. Contractele sunt standardizate de un schimb futures cu privire la cantitate, calitate, timp și loc de livrare. Doar prețul este variabil.

Există doi participanți principali pe piețele futures: hedgers (fermierii, societățile de producție-procesare și cele de comercializare) și speculatori. Hedgerii utilizează piețele futures pentru gestionarea riscurilor și rezistă unor riscuri asociate cu prețul sau disponibilitatea mărfii reale care stau la baza contractului futures. Tranzacțiile și pozițiile futures au scopul expres de a atenua aceste riscuri. Fermierii efectuează operațiuni de acoperire când doresc să protejeze valoarea produselor obținute și să-și acopere costurile aferente păstrării mărfii până în momentul livrării (pe piețele la termen sau pe piața “spot”); când doresc să se asigure că va exista un cumpărător pentru producția pe care urmează să o obțtină sau când doresc să fixeze un preț de vânzare pentru această producție.

Societățile de producție pot beneficia de avantajele ce derivă din efectuarea unui hedging, simplu sau a unui hedging integrat, in numeroase situații cand doresc să se protejeze împotriva creșterii prețurilor la materiile prime și să fixeze și prețurile de vânzare pentru producția obținută.

Comercianții nu utilizează, în general, decât strategii simple de hedging datorită faptului că nu sunt implicați în procesul de producție și, prin urmare, nu sunt afectați de fluctuațiile prețurilor produselor agro-alimentare.

Eficacitatea operatiunilor de acoperire depinde de evolutia preturilor pe cele doua piete - cea reala (la vedere) si cea la termen (futures). Desi exista o anumita autonomie intre preturile la vedere si cele la termen ele evolueaza sensibil de aceeasi maniera (au o evolutie paralela). 

Speculatorii, pe de altă parte, nu au, în general, nicio utilizare pentru mărfurile în care fac comerț; acceptă de bunăvoie riscul implicat în investițiile în contracte futures în schimbul perspectivei de obținere a profitului.

 

Burse de mărfuri de interes pentru fermierii români

 

Principalele surse de informare pentru prețurile de tranzacționare a cerealelor pentru fermierii români sunt bursele EURONEXT (MATIF ) și BRM (Bursa Română de Mărfuri, secțiunea cerealelor). 

Euronext Paris este cea mai importantă bursă de tranzacționare la nivel paneuropean cu acoperire globală și prezență locală. O prezență pan-europeană puternică oferă acces la piețele EURONEXT reglementate din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Oslo și Paris. Birourile care se întind pe trei continente deservesc clienții produselor și serviciilor globale. EURONEXT se bazează pe punctele forte ale fiecărei piețe locale, oferind în același timp amploare și acoperire teritorială.

BRM afișează cotații calculate pe baza datelor la nivel județean din Sistemul Informațional pentru Piața Produselor Agricole și Alimentare (SIPPAA), puse la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prețuri agregate pe 4 mari zone teritoriale: FOB Constanța, Est, Vest, Sud, cu o frecvență săptămânală.

Aplicația SmartAgri s-a născut din dorința fondatorilor ei să simplifice efortul unui fermier de a găsi și converti în lei un preț preluat din EURONEXT, respectiv BRM. Astfel, un fermier își poate crea un cont gratuit în aplicația SmartAgri (iOS sau Android) unde va găsi prețurile EURONEXT actualizate zilnic. Dacă dorește să aibă acces la mai multe cereale și mai multe surse de prețuri (EURONEXT și BRM pe zone), fermierul se poate abona la un abonament modic lunar sau anual și va putea chiar să-și configureze alerte de prețuri la cerealele favorite.  
 

Vânzarea cerealelor la momentul potrivit

 

Devine din ce în ce mai important pentru fermieri să vândă cereale la momentul potrivit. Doar în acest mod fermierii pot obține cele mai mari venituri posibile. Informațiile despre vreme și alți factori care influențează producția și vânzarea, asigurând astfel aprovizionarea - afectează nivelul prețului. Cifrele statistice privind stocurile de cereale și trendurile cererii de cereale din cele mai importante țări cumpărătoare, precum și reacțiile speculatorilor la aceasta, au o influență considerabilă asupra prețurilor. În plus, mișcările cursului de schimb și modificările costurilor de transport sunt un alt aspect important.

 

Se aplică acești factori în mod egal pentru toate țările UE sau există diferențe?

 

Mecanismele de stabilire a prețurilor sunt practic aceleași în toată Europa. Fermierii de cereale se uită la bursa Euronext futures (Matif) din Paris. Acesta este cel mai important schimb futures din Europa și stă la baza prețurilor de producție. Grâul și porumbul sunt cele mai frecvent comercializate produse agricole pe Matif, dar rapița oleaginoasă atrage, de asemenea, o mare atenție.

 

Înțelegerea prețurilor și vânzarea la timpul potrivit

 

În primul rând, este important să știm cum funcționează o piață futures. De exemplu, există astăzi un preț la grâu pentru livrarea imediată, unul pentru livrarea recoltei noi în august, un preț pentru noiembrie și altul pentru februarie 2018. Fermierii ar trebui să vândă întotdeauna o cantitate parțială la cel mai înalt nivel de preț în fiecare caz.

În al doilea rând, fermierul trebuie să vândă pe baza cererii pieței. Dacă, de exemplu, Algeria și Egiptul cumpără cantități mari de cereale și există cereri din partea comercianților pentru produsul exportat, atunci fermierul ar trebui să vândă pe această piață bazată pe cerere.

În al treilea rând, fermierul trebuie să acorde întotdeauna atenție cât de mari sunt primele; aceasta este diferența dintre prețul cotat la bursă și prețul de ofertă la portul sau fabrica. Dacă se plătește mai mult la port în comparație cu bursa Matif, atunci acesta este întotdeauna un semn de vânzare, deoarece comercianții au o bună dispoziție de cumpărare, iar prima asigură venituri fermierului.

 

Capacitatea de a stoca cerealele

 

Dacă fermierul își stochează propriile recolte, poate compara prețurile diferiților parteneri comerciali și poate merge cu cea mai bună ofertă. Acest lucru îi oferă mai multă libertate atunci când își vinde cerealele. Cu toate acestea, dacă îl stochează la un comerciant, atunci este în cele din urmă mai mult sau mai puțin forțat să vândă produsul acestui partener comercial. Cu toate acestea, stocarea la un comerciant este, în general, mai ieftină decât achiziționarea propriei zone de stocare.

Ce rol are intuiția într-o decizie de vânzare?

 

Toți jucătorii activi pe piețele agricole au nevoie de prognoze de preț pentru a putea lua decizii în mod sistematic. Aceasta este singura modalitate de a găsi momentul optim pentru a vinde în sezon. Vânzarea în avans a unei cantități parțiale de cereale și semințe oleaginoase se recomandă în general de trei până la patru ori pe an. În acest fel, obțineți de obicei cel mai înalt nivel de preț posibil. Cu toate acestea, intuiția este, de asemenea, importantă atunci când vine vorba de luarea acestei decizii. Și atunci starea de spirit de pe piață este importantă.

 

Înțelegând astfel conceptele din spatele formării prețurilor cerealelor și tranzacționând la momentul potrivit,  orice fermier poate să obțină venituri mai mari la aceleași cantități vândute (comparativ cu anii precedenți).