Cum să combați seceta? Gestionarea sustenabilă a apei în agricultură

Cum să combați seceta? Gestionarea sustenabilă a apei în agricultură
02/08/2022
Sursa: SmartAgri

Agricultura este un utilizator major de apă dulce. Producția agricolă afectează atât cantitatea (prin irigații), cât și calitatea (de exemplu, prin poluare cu îngrășăminte/pesticide) a resurselor de apă dulce. Cel puțin un sfert din toată apa dulce captată în UE este utilizată pe terenuri agricole, unele date indicând până la 40 %.

     În același timp, agricultura este unul dintre sectoarele cel mai grav afectate de deficitul de apă. Vara anului 2018 a fost devastatoare pentru fermierii europeni. Nivelurile de precipitații în mare parte din Europa centrală au fost cu până la 80% mai mici decât în mod normal, iar temperaturile au crescut la niveluri record. Incendiile au izbucnit în țările nordice și pe o mare parte a continentului european, culturile au produs cele mai scăzute recolte din ultimele decenii.

     Dar acesta nu a fost sfârșitul. Condițiile aride și temperaturile în creștere au revenit în mare parte din Europa și în vara 2019 și 2020. Acum, un nou studiu dezvăluie că această secetă de mai mulți ani a stabilit un nou reper, câștigând coroana nedorită de a fi cel mai intens eveniment de secetă pentru Europa din ultimii 250 de ani.

     Analizând înregistrările climatice care datează din 1766, cercetătorii au descoperit că seceta europeană din 2018 până în 2020 a avut o intensitate fără precedent, acoperind mai mult de o treime din continent timp de mai bine de doi ani. Folosind simulări ale modelelor climatice, cercetătorii arată că Europa trebuie să se pregătească pentru secete din ce în ce mai lungi și la fel de intense, persistând până la opt ani în scenariul de emisii intermediare și 25 de ani înspăimântători în cel mai rău caz. Măsurile de atenuare și adaptare vor fi cruciale.

 

Cum arată gestionarea durabilă a apei în agricultură

     Gestionarea durabilă a apei pentru fermieri înseamnă gestionarea apei la care au acces pentru o utilizare optimă și maximă, dar și luând în considerare ecosistemul lor și nevoile viitoare de apă. Producția de alimente poate fi esențială pentru viața umană, iar apa este esențială pentru cultivarea alimentelor, dar fermierii trebuie să își echilibreze nevoile de apă cu celelalte cerințe privind resursele de apă. Pentru fermierii din zonele care se confruntă cu secetă și deficit grav de apă, gestionarea durabilă proactivă a apei poate fi diferența pentru a supraviețui ca o afacere agricolă.

     În condițiile în care schimbările climatice aduc mai multe evenimente meteorologice extreme care duc la secete mai lungi și mai severe și la inundații bruște și mai intense, fermierii trebuie să folosească fiecare instrument la îndemână pentru a conserva apa pe care o folosesc și pentru a economisi și a profita de apă atunci când o au.

 

Practici de conservare a apei

     Toate lucrările trebuie făcute rațional, în perioada optimă, cu evitarea trecerilor inutile pe teren, a tasării solului și a lucrărilor care favorizează evaporarea apei. Cât mai puține treceri pe sol, cu utilaje cu anvelope late sau cu șenile, când umiditatea este optimă și în niciun caz când este exces de umiditate.

     Renunțarea la arătura cu răsturnarea brazdei și aplicarea unor tehnologii cu număr redus de lucrări sau chiar cu lucrări minime. Se poate folosi cu succes scarificarea, cu productivitate mai mare și cu consum mai redus de combustibil, lucrarea solului cu organe de lucru tip daltă până la o adâncime de 25-35 cm, pregătirea patului germinativ doar până la adâncimea de semănat, mașini combinate care efectuează mai multe lucrări într-o singură trecere, lucrarea solului în benzi înguste de câțiva centimetri în care să intre brăzdarul de semănat (strip till), semănatul direct sau în mulci. Alegerea unei tehnologii

     Crearea de perdele forestiere de protecție, care formează un microclimat favorabil, opresc vânturile care usucă solul, rețin zăpada și contribuie la menținerea umidității în sol.

     Folosirea îngrășămintelor organice și a lucrărilor care contribuie la creșterea calității și fertilității solului,

     Tocarea și împrăștierea pe sol a resturilor vegetale (mulcirea) sunt importante atât pentru reducerea evaporării apei cât și pentru aportul de materie organică pentru creșterea fertilității solului.