Alimentele ”reciclate” – cum putem reduce risipa alimentară și gestiona criza costurilor de trai

Alimentele ”reciclate” – cum putem reduce risipa alimentară și gestiona criza costurilor de trai
11/07/2022
Sursa: SmartAgri

Alimentele upcycled reprezintă, în esență, o tradiție străveche bazată pe filozofia de a utiliza tot ce se poate dintr-un animal/fruct/legumă. Alimentele reciclate se referă la reducerea risipei alimentare, prin crearea de produse alimentare hrănitoare și de înaltă calitate din nutrienții care în mod normal ar fi catalogați ca deșeuri ale proceselor de producție alimentară.

Dar care este definiția oficială a alimentelor reciclate?

     O echipă de experți de la Harvard Law School, Drexel University, World Wildlife Fund, Natural Resources Defense Council, ReFED și alții au definit oficial „hrana reciclată” în 2020 pentru ca termenul să fie utilizat în reglementări, cercetare și multe altele: „Alimentele reciclate folosesc ingrediente care altfel nu ar fi ajuns la consumul uman, sunt procurate și produse folosind lanțuri de aprovizionare verificabile și au un impact pozitiv asupra mediului.” – este definiția dată de echipa de experți.

Principiile procesului de upcycling al alimentelor

     De unde provin alimentele „reciclate”? Alimentele, inclusiv sub-produsele și alte părți necomestibile ar ajunge în mod normal în gropile de gunoi, incineratoare, fabricile de hrană pentru animale sau in digestoare anaerobe atunci când ies din lanțul alimentar uman. Procesul de upcycling începe prin întreruperea acestui lanț, împiedicând un deșeu să părăsească zona de producție, rezultând ingredientele „deturnate”. Reutilizarea acestor ingrediente în supply chain-ul alimentar generează produsele reciclate sau upcycled.

     Alimentele upcycled sunt destinate consumului uman, însă pot fi folosite și ca hrană pentru zootehnie, pentru animalele de companie sau cosmetice. La nivel global, pierdem în jur de 1 trilion de dolari pe an din alimentele risipite sau pierdute. Alimentele reciclate captează această valoare și o valorifică pentru a crea un sistem alimentar durabil și rezistent. Upcycling-ul este o soluție promițătoare pentru risipa alimentară. Sute de companii dezvoltă mărci, produse și lanțuri de aprovizionare. Organizațiile respectate, mass-media și comunitatea de investitori sprijină acest tip de inițiative. Cu toate acestea, cererea consumatorilor pentru aceste produse este, în cele din urmă, cea mai importantă pentru succesul rezervelor de alimente reciclate și pentru reducerea risipei alimentare în general.

Evoluția industriei de alimente reciclate

     În 2011, 11 companii erau specializate în upcycling alimenta. În 2017, acel număr era de 64, iar astăzi industria valorează aproape 50 de miliarde de dolari. Odată o industrie de nișă, alimentele reciclate sunt aproape o tendință de masă. Segmentul cel mai profitabil este procesarea băuturilor. Cea mai profitabilă regiune este Europa, care este și piața cu cea mai rapidă creștere. În următorii ani, America de Nord și Europa vor rămâne piețe importante pentru diferitele produse din deșeurile alimentare, iar Asia de Est are un potențial ridicat de creștere. Deșeurile alimentare pot fi folosite pentru a face mai multe produse. Cele două industrii care dețin un potențial semnificativ de piață sunt brutăriile și procesarea băuturilor. Fructele respinse care sunt prea deteriorate cosmetic pentru a fi vândute direct consumatorilor sunt un ingredient principal pentru a face suc. Produsul final este încă valoros din punct de vedere nutrițional și menține proprietățile fructului. Brutăriile încep să utilizeze ingrediente fără gluten din surse alternative care sunt, de asemenea, eficiente din punct de vedere al costurilor - un câștig pentru industrie și mediu. Multe companii de produse alimentare și băuturi au obiective corporative pentru a-și reduce risipa. De exemplu, Unilever are o inițiativă care folosește lichidul rămas de la conserva de năut pentru a produce maioneză vegană.

 

Pionierii care au revoluționat tendința de reciclare alimentară

Regrained

     Cerealele folosite în procesul de fabricare a berii lasă în urmă reziduuri bogate în proteine, fibre și micronutrienți; Regrained folosește aceste deșeuri pentru a face o făină pe care o numesc SuperGrain+, care este încorporată în pufuleți. Compania vinde făina și altor producători.

Outcast

     Outcast a dezvoltat o tehnologie care transformă surplusul de legume și fructe în pulberi de mare valoare. Pe lângă reducerea risipei alimentare și scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, aceștia sunt capabili să recaptureze nutrienții. Outcast lucrează cu brokerii de alimente, ferme, băcănii și producători de alimente pentru a transforma deșeurile alimentare în produse cosmetice, hrană pentru animale de companie și produse naturale de sănătate.

Pulp Pantry

     Pulp Pantry preia produsele secundare ale prelucrării industriale a fructelor și legumelor și le transformă în Chips Pulp. Produsele lor sunt o sursă de fibre sănătoase, obținute din ingrediente reciclate, inclusiv țelină, kale organică și bame.

Alimentele reciclate – o soluție la actuala criză a costurilor de trai

     Rata inflației a generat o presiune uriașă asupra producătorilor și consumatorilor. Unele voci de la Bruxelles au sugerat că obiectivele de sustenabilitate ar trebui să treacă pe plan secund în fața temerilor legate de prețul alimentelor. Însă pentru majoritatea factorilor de decizie la nivel global, reorganizarea lanțurilor de aprovizionare cu focus pe sustenabilitate rămâne, în esență, soluția la prețurile în creștere ale alimentelor.

     Peter Bakker, președinte și CEO la Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă – care dorește să reducă la minimum amprenta de mediu a sistemului alimentar global – a remarcat că actuala criză a costului de trai este de fapt o oportunitate de a asigura viitorul sectorului alimentar. „Cu cât poți face sistemul alimentar mai sustenabil pentru climă, cu atât va fi mai mică factura la energie în acel sistem. Deci, ar putea servi de fapt ca un accelerator pentru a reduce emisiile de energie din sistem și acolo cred că ar trebui să se concentreze”, a spus Bakker. „Nu este momentul să începem să taxăm carnea sau alte elemente cu emisii intense, deoarece într-o perioadă de inflație oamenii întâmpină destule dificultăți în a-și plăti facturile. Vrem să schimbăm lanțurile de aprovizionare pentru a reduce costurile în timp ce le facem mai sustenabile. Este un câștig pe termen mai lung,” a mai adăgat oficialul.

     Prin urmare, în lumina noilor contexte ale umanității, beneficiile de mediu și noile oportunități de produse vor continua să evidențieze alimentele reciclate ca o soluție atractivă la problema deșeurilor alimentare.

Știri relevante