Adaptare la schimbările climatice: Fermierii indieni se întorc la soiurile vechi de 10000 de ani

Adaptare la schimbările climatice: Fermierii indieni se întorc la soiurile vechi de 10000 de ani
17/05/2023
Sursa: SmartAgri

În toată India, fermierii raportează pierderi majore din cauza dezastrelor climatice recurente. Dar cunoștințele tradiționale, abilitățile și varietățile de culturi ale fermierilor mai în vârstă oferă o rază de speranță.

     În districtul Kolhapur din vestul Indiei, familia Danawade cultivă soiul de grâu emmer, vechi de 10.000 de ani. Ar putea cerealele antice precum emmerul să fie cheia pentru securitatea alimentară viitoare? Isakaso Danawade, în vârstă de 78 de ani, este mândru de alegerea pe care a făcut-o în anii 1970. Când „aproape toată lumea” a trecut la cultivarea unor tipuri hibride de grâu, el s-a „agățat de Khapli Gahu (grâu emmer tradițional)”, povestește fermierul. S-a confruntat cu îndoielile din partea oamenilor din jurul său, la fel ca mulți alți fermieri care au rezistat modernizării pe scară largă a agriculturii.

     An după an, Isakaso, rezident al satului Jambhali din districtul Kolhapur din Maharashtra, nu a putut crește randamentul culturilor de grâu. În timp ce alți fermieri care au trecut la soiurile hibride raportau recolte masive de 1200-1500 de kilograme pe hectar, Isakaso inregistra producții de doar 75% și uneori chiar jumătate din cantitățile consătenilor săi. Dar nu a abandonat niciodată cultura tradițională, în ciuda reducerilor atât ale cererii, cât și ale producției. Dar zeci de ani mai târziu, în 2020, a văzut un număr din ce în ce mai mare de oameni care i-au cerut semințe de Khapli Gahu. „A fost o mare surpriză.”

Citește și: Creșterea numărului bolilor fungice ar putea avea efecte devastatoare asupra producției agricole

     Acest lucru a venit după ce regiunea Maharashtra de Vest a fost lovită de una dintre cele mai grave inundații din istoria locului, devastând sute de sate și distrugând o mare parte din terenurile cultivate din jur. Pentru a înrăutăți lucrurile, India a continuat să fie afectată de evenimente climatice extreme în toată țara, cu precipitații abundente persistente și inundații grave în 2021, care au devastat culturile de pe o suprafață de peste 7 milioane de hectare de teren agricol, afectând 38 de milioane de oameni și ucigând aproximativ 65.000 de vite. „Majoritatea soiurilor hibride de grâu, sorg și porumb nu au putut supraviețui”, spune Isakaso. În perioada iulie-octombrie 2022, evenimentele legate de schimbările climatice au distrus din nou 4,5 milioane de hectare de teren doar în statul Maharashtra, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură. În ciuda condițiilor extreme, multe soiuri de culturi indigene au supraviețuit. „Da, clima le-a afectat chiar și pe ele (soiurile indigene), dar nu a fost o pierdere totală”, spune Isako.

     Fermierul spune că a fost suficient de norocos să nu se confrunte cu astfel de pierderi. Pentru aceasta, el îi este recunoscător regretatului său tată Dawalso, care a insistat întotdeauna să păstreze soiurile tradiționale. Potrivit poveștilor bunicilor săi, familia Danawade cultivă grâul străvechi de peste 150 de ani.

Ce face grâul emmer atât de rezistent?

     Cultivat pentru prima dată în urmă cu 10.000 de ani în Semiluna Fertilă (Orientul Mijlociu), grâul emmer (Triticum dicoccum) este un grâu decorticat cu o coajă exterioară puternică care înconjoară boabele. Această coajă acționează ca o fortăreață naturală impenetrabilă care înconjoară boabele, făcând grâul emmer rezistent atât la atacurile dăunătorilor, cât și la bolile ruginii. În plus, emmer poate crește în soluri mai puțin fertile și se descurcă mai bine atât în condiții de vreme mai rece, cât și mai calde decât soiurile hibride obișnuite. În fața unui climat în schimbare, aceste trăsături agronomice sunt semnificative. Deja, în 2022, India a raportat o scădere cu 3% a producției de grâu din cauza valurilor de căldură din martie, forțând guvernul indian să interzică exporturile și afectând mai multe țări care se bazează pe această aprovizionare.

Citește și: Criza apei din Europa este mult mai gravă decât s-a preconizat

     India rămâne a doua țară cu cea mai mare producție de grâu la nivel mondial și a raportat o producție de 109,5 milioane de tone metrice în 2021-22. Astăzi, grâul emmer formează mai puțin de 1% din totalul grâului cultivat în India, parțial pentru că are un randament mai mic și o recoltă mai complexă decât alternativa hibridă. Principalele soiuri cultivate astăzi includ „grâul comun” (Triticum aestivum) și grâul dur.

Văzând proprietățile rezistente ale grâului emmer, Irfan, fiul lui Isako, este hotărît să ducă mai departe rezoluția tatălui său și chiar să testeze si alte seminte tradiționale.  Grâul Emmer este extrem de nutritiv și pentru noi, oamenii. Khapli are un conținut mai mare de proteine în comparație cu soiurile moderne și este bogat în compuși antioxidanti care pot ajuta la reducerea factorilor de risc cardiovascular.

Reîntoacerea cerealelor antice

    Cerealele antice revin, deoarece fermierii, morarii, brutarii artizanali și mesenii le caută pentru aroma lor excepțională, nutriția și conținutul scăzut de gluten. Aceste superalimente se laudă cu un conținut ridicat de proteine și fibre și conțin o serie de vitamine și minerale esențiale. În plus, sunt adesea mult mai puțin rafinate decât omologii lor mai contemporani, păstrându-și astfel calitățile nutriționale. Cercetările sugerează că persoanele care includ în mod regulat cereale integrale ca parte a dietei lor au un nivel mai scăzut de colesterol și sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet și anumite tipuri de cancer. Conținutul ridicat de fibre al acestor cereale poate ajuta, de asemenea, la gestionarea greutății prin creșterea sațietății. Se pare că bifează fiecare casetă nutrițională.

 

 

 

 

Știri relevante